Το Δικέφαλο αγόρι της Βεγγάλης: Γεννήθηκε με δυο κεφάλια, το έκαψαν, το περιέφεραν σε εκθέσεις και στο τέλος τον σκότωσε κόμπρα. Αν έχεις τύχη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Είναι να το ‘χει η μοίρα σου να γεννηθείς άτυχος…
Για προσέξτε: Γεννήθηκε με δυο κεφάλια, τον πέταξαν αμέσως στη φωτιά, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους γονείς του ως freak show και τέλος, πριν καλά συμπληρώσει τα τέσσερα χρόνια του πέθανε από δάγκωμα κόμπρας… Και έχει και συνέχεια: Τη σορό του την έκλεψαν, την αποκεφάλισαν και τα κεφάλια του κρατήθηκαν σαν μουσειακό κομμάτι κι έτσι δεν του επέτρεψαν καν να αναπαυθεί εν ειρήνη. Και όλα αυτά για ένα παιδί που ποτέ κάποιος δεν έμαθε το όνομά του; Αν έχεις τύχη…
Το ότι επιβίωσε και το γεγονός ότι μόνο ένα στα 5.000.000 μωρά γεννιούνται με αυτήν την πάθηση - με την πλειοψηφία να πεθαίνει αμέσως μετά τη γέννησή τους - τον ενέταξε στα ιατρικά θαύματα.
Σύντομα οι φτωχοί γονείς του μικρού αγοριού εκμεταλλεύτηκαν την κατάστασή του. Μετά την επούλωση των εγκαυμάτων του, εκτέθηκε στην Καλκούτα, κερδίζοντας για την οικογένειά του αρκετά χρήματα. Δεν βλέπεις εύκολα μωρό με δυο κεφάλια…
Αν δεν πλήρωνε κάποιος για να το δει, το αγόρι παρέμενε τελείως κρυμμένο από ένα κομμάτι ύφασμα επί ώρες.
Καθώς τα νέα για το δικέφαλο αγόρι διαδόθηκαν σε ολόκληρη την Ινδία, όλο και πιο πλούσιοι περίεργοι κατέφθαναν για να το δουν. Ο μικρός μεταφέρθηκε σε κατοικίες ευγενών και πλούσιων δημοσίων υπαλλήλων που διοργάνωσαν πάρτι με αντικείμενο τη θέαση της μοναδικής κατάστασής του.
Τότε ήταν που τα μέλη της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών έμαθαν γι αυτόν κι όταν βρήκαν την ευκαιρία έκλεψαν το αγόρι για χάρη της επιστήμης. Το αγόρι είχε δύο κεφάλια, αλλά δεν ήταν όπως θα φανταζόταν κάποιος σαν τον δικέφαλο αετό… Το δεύτερο κεφάλι του αγοριού ήταν ανάποδα ακριβώς πάνω από το βασικό κεφάλι κάτι σαν να ήταν στοιβαγμένο το ένα πάνω στο άλλο.
Και τα δύο κεφάλια του αγοριού είχαν περίπου μέτριο μέγεθος για την ηλικία του, με το δεύτερο κεφάλι να είναι ελαφρώς μικρότερο και να στηρίζεται σε κάτι που έμοιαζε με λαιμό. Το δεύτερο κεφάλι είχε επίσης μερικές ανωμαλίες σε σύγκριση με το πρώτο, με μάτια και αυτιά όχι πλήρως σχηματισμένα και τη γλώσσα και το σαγόνι του παραμορφωμένα.
Ενώ το δεύτερο κεφάλι σπάνια είχε τις αισθήσεις του, κατά καιρούς αντιδρούσε ανεξάρτητα από το άλλο!
Το ένα κεφάλι γελούσε και το άλλο ήταν σοβαρό...
Όταν το παιδί γελούσε ή έκλαιγε, το δεύτερο κεφάλι μερικές φορές δεν ακολουθούσε την έκφραση του συναισθήματος. Αν το πρώτο κεφάλι κοιμόταν, τα μάτια στο δεύτερο κεφάλι κινούνταν γύρω γύρω σαν να παρατηρούσαν το περιβάλλον του. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν το αγόρι τρέφονταν από το βασικό κεφάλι του, η γλώσσα στο δεύτερο παλλόταν και έκκρινε σάλιο.
Με τα σημερινά ιατρικά στοιχεία η κατάσταση του αγοριού είναι γνωστή ως Craniopagus Parasiticus, ένα παρασιτικό δίδυμο πάνω από το αναπτυγμένο κεφάλι. Η αιτία αυτής της εξαιρετικά σπάνιας πάθησης είναι η αποτυχία του εμβρύου να χωριστεί κατά την ανάπτυξη των διδύμων στη μήτρα. Επειδή αυτή η πάθηση είναι σπάνια, υπάρχει μόνο μία θεραπεία : η αφαίρεση του παρασιτικού διδύμου.
Δυστυχώς, αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι θανατηφόρος επειδή οι αρτηρίες στο κεφάλι είναι τόσο αλληλένδετες που η αιμορραγία είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Αποτυχημένες επεμβάσεις
Τον Δεκέμβριο του 2003, αυτή η διαδικασία επιχειρήθηκε σε ένα κορίτσι με Craniopagus Parasiticus, αλλά πέθανε 11 ώρες μετά το χειρουργείο. Μια παρόμοια διαδικασία είχε γίνει σε ένα αγόρι στην Αίγυπτο το 2005, αλλά και αυτό πέθανε λόγω εγκεφαλικής λοίμωξης.
Όσο για το Δικέφαλο αγόρι από τη Βεγγάλη; Δεν καταγράφηκαν επιπλοκές από την κατάστασή του στη σύντομη διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς πέθανε από δάγκωμα κόμπρας μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του.
Λίγο μετά την ταφή του αγοριού, ένας πράκτορας της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών το έκλεψε από τον τάφο του. Μετά την νεκροτομή της σορού του αγοριού, ανακαλύφθηκε ότι είχε δύο ξεχωριστούς εγκεφάλους και ότι και οι δύο λάμβαναν θρεπτικά συστατικά μέσω του ίδιου συστήματος.
Όταν τελείωσαν τα πειράματα, το σώμα του αγοριού θάφτηκε και το κρανίο του δόθηκε ως δώρο σε έναν βρετανό χειρουργό ονόματι Έβεραλντ Χομ.
Σήμερα, το κρανίο του μικρού αγοριού με τα δυο κεφάλια εκτίθεται στο Hunterian Museum του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών του Λονδίνου. Το όνομά του παιδιού δεν έγινε γνωστό ποτέ!
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr