Όταν μιλάμε για γκαντέμη: Ο γιος του Αβραάμ Λίνκολν έθαψε τα μικρότερα αδέλφια του, τη μάνα του και είδε τρεις προέδρους να δολοφονούνται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ρόμπερτ Λίνκολν, ο καταραμένος γιος του Αβραάμ Λίνκολν. Είδε όλα του τα νεαρότερα από αυτόν αδέρφια του να πεθαίνουν, είδε τη μητέρα του να λιώνει από μανιοκατάθλιψη και ήταν παρών σε τρεις δολοφονίες προέδρων των ΗΠΑ· η μία του πατέρα του!
Ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διάσημου προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ και είχε μια λαμπρή καριέρα ως δικηγόρος, πολιτικός και διπλωμάτης, όμως… Όμως μέχρι που πέθανε, ο θάνατος ήταν συνέχεια πλάι του, συνοδοιπόρος του, κάτι για το οποίο και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του καταραμένο.
1. Ο αμέσως μικρότερος αδελφός του Ρόμπερτ, ο Έντουαρτ, ο αγαπημένος Έντι της οικογένειας, πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα τέσσερά του χρόνια από φυματίωση ή καρκίνο του θυρεοειδούς. «Μας λείπει πολύ» έγραφε χρόνια μετά στον αδελφό του ο Αβραάμ Λίνκολν που ακόμη δεν είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.2. Ο τρίτος γιός της οικογένειας Λίνκολν, Γουίλιαμ Γουάλας, γεννήθηκε δέκα μήνες μετά το θάνατο του αδελφού του Έντι, όμως κι αυτός δεν έζησε για πολύ. Ο Γουίλι πέθανε από τυφοειδή πυρετό που - όπως εικάζεται – προκλήθηκε από τα μολυσμένα συστήματα υδροδότησης του Λευκού Οίκου σε ηλικία 11 χρονών, ένα χρόνο μετά την εκλογή του πατέρα του ως προέδρου των ΗΠΑ.
3. Ο Τόμας, που τον αποκαλούσαν Ταντ, ήταν ο τέταρτος και μικρότερος γιος της οικογένειας. Το 1862 και ο Ταντ είχε προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό, όπως ο αδελφός του Γουίλι, αλλά εκείνος κατάφερε να νικήσει στην ασθένεια, δεν νίκησε όμως την κατάρα της οικογένειας και του… μεγάλου του αδελφού: ο Ταντ πέθανε μόλις 18 χρονών από φυματίωση η πνευμονία ή καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Ταντ είχε προλάβει να δει νεκρό τον πατέρα του…
4. Πριν από τον Ταντ η μοίρα, όμως, είχε σημαδέψει τον Αβραάμ Λίνκολν. Ο πατέρας του - πρόεδρος - και η μητέρα του, είχαν προσκαλέσει τον, τότε λοχαγό, γιο τους Ρόμπερτ να τους συνοδεύσει στο θέατρο Φορντ για να παρακολουθήσουν μια παράσταση το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1865. Ο Ρόμπερτ αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι ήθελε εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί νωρίς. Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε ολόκληρη η Αμερική! Κάποιοι φίλοι έσπευσαν να ενημερώσουν τον Ρόμπερτ για την δολοφονική επίθεση του Τζον Γουίλκες Μπουθ και ο 22χρονος γιός παρηγορούσε ολόκληρο το βράδυ τη μητέρα του. Το επόμενο πρωί ο Αβραάμ Λίνκολν είχε ξεψυχήσει.
5. Και ήρθε και η σειρά της μητέρας, της κυρίας Μαίρης Τοντ Λίνκολν, που μετά τον θάνατο του Αβραάμ αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, βυθίστηκε στη δίνη της μανιοκατάθλιψης, εισήχθη σε ψυχιατρικό ίδρυμα και πέθανε μόνη - 17 χρόνια μετά τη δολοφονία του προέδρου - σε ηλικία 63 χρονών, αφού είχε θάψει τρεις γιους κι έναν σύζυγο…
6. Κι ο Ρόμπερτ εξοικειωμένος πια με τον θάνατο, συνέχισε τη ζωή του. Εκείνος ναι, οι άλλοι πλάι του όμως…
Τον Ιούλιο του 1881, ο Ρόμπερτ Λίνκολν υπηρετούσε ως υπουργός Πολέμου στην κυβέρνηση του προέδρου Τζέιμς Γκάρφιλντ. Το πρωί της 2ας Ιουλίου, ο Ρόμπερτ κατευθυνόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, όπου θα συναντούσε τον πρόεδρο Γκάρφιλντ για να τον ενημερώσει ότι δεν θα συνταξιδέψουν. Ήταν περίπου 10 μέτρα μακριά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό των Εξωτερικών Τζέιμς Μπλέιν, όταν ένας άνδρας πλησίασε από πίσω και πυροβόλησε δυο φορές τον Γκάρφιλντ!
«Θεέ μου», είπε ο Ρόμπερτ Λίνκολν σε έναν δημοσιογράφο των «New York Times» την επόμενη μέρα του πυροβολισμού. «Πόσες ώρες θλίψης έχω περάσει σε αυτό τον τόπο»… Αντίθετα με τον Αβραάμ Λίνολν, ο πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ άντεξε 80 ημέρες: πέθανε από τα τραύματά του στις 19 Σεπτεμβρίου του 1881.
7. Ο Ρόμπερτ Α. Λίνκολν και η Μαίρη Χάρλαν παντρεύτηκαν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των ΗΠΑ και απέκτησαν τρία παιδιά. Το πρώτο τους παιδί, ο Αβραάμ Λίνκολν ο Β’ και που το φώναζαν χαϊδευτικά Τζακ πέθανε σε ηλικία μόλις 16 χρονών από λοίμωξη έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς τα άλλα δυο παιδιά του Ρόμπερτ Λίνκολν εξόρκισαν την κατάρα του πατέρα τους: η Μαίρη Τοντ – Μάμι πέθανε στα 69 χρόνια της και η Τζέσι στα 73!
Κι αν οι κόρες του Ρόμπερτ Λίνκολν ξέφυγαν από την ερεβώδη μοίρα του πατέρα τους, που ακολουθούσε συνεχώς φέρετρα, δεν ξέφυγε ο εργοδότης του και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
8. Ο Ρόμπερτ Λίνκολν υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν επέστρεψε ιδιώτευσε και εργάστηκε ως γενικός σύμβουλος της «Pullman Palace Car Company». Όταν ο ιδρυτής Τζορτζ Πούλμαν πέθανε το 1897 - όχι που θα του γλύτωνε - ο Ρόμπερτ Λίνκολν ανέλαβε στην προεδρία της εταιρείας. Το 1901, η οικογένεια Λίνκολν έκανε διακοπές στο Νιου Τζέρσεϊ. Καθώς επέστρεφαν στο Σικάγο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να κάνουν μια στάση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης για να επισκεφθούν την Παναμερικανική Έκθεση (παγκόσμια εμπορική έκθεση που αποσκοπούσε στην προώθηση του εμπορίου και της φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού). Το τρένο που μετέφερε τους Λίνκολν μπήκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπάφαλο το απόγευμα της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου. Ένας υπάλληλος της εταιρείας περίμενε και έδωσε αμέσως στον Ρόμπερτ Λίνκολν ένα τηλεγράφημα που έγραφε: «Ο πρόεδρος ΜακΚίνλεϊ μαχαιρώθηκε από έναν αναρχικό στο Μπάφαλο σήμερα το απόγευμα. Χτυπήθηκε δύο φορές στην κοιλιά. Σοβαρή η κατάσταση»…
Ο Λίνκολν πήγε αμέσως στο σπίτι του προέδρου της Παναμερικανικής Έκθεσης, όπου ο πρόεδρος ΜακΚίνλεϊ αναπαυόταν μετά από μια φαινομενικά επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, για την αποκατάσταση της εσωτερικής βλάβης που είχε προκληθεί από τις σφαίρες του Leon Czolgosz.
Ο Λίνκολν πέρασε λίγα λεπτά με τον Πρόεδρο και φεύγοντας ήταν πεπεισμένος ότι ο ΜακΚίνλεϊ θα επανέκαμπτε. Μια εβδομάδα αργότερα, ο ΜακΚίνλεϊ πέθανε από μόλυνση.
Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ ορκίστηκε ως ο 26ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Σεπτεμβρίου 1901. Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία, ο Ρόμπερτ Λίνκολν έστειλε στον Πρόεδρο Ρούσβελτ μια επιστολή που έγραφε: «Δεν σας συγχαίρω· έχω δει τόσα πολλά από τη μέσα πλευρά του προεδρικού κοστουμιού, που δεν το θεωρώ ως ένα αξιοζήλευτο ένδυμα…». Οι φήμες λένε ότι ο πρόεδρος Ρούσβελτ έκαψε το γράμμα αμέσως μόλις το διάβασε…
Και η ζωή συνεχίστηκε, τουλάχιστον για τον Λίνκολν
Ο τελευταίος πρόεδρος άντεξε ένα χρόνο και κάτι...
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του γιου του εμβληματικού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, Ρόμπερτ ήταν στις 30 Μαΐου 1922, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του μνημείου Lincoln Memorial στην Ουάσιγκτον DC και στάθηκε πλάι στον πρόεδρο Γουόρεν Χάρντινγκ. Το ότι ο Χάρντινγκ πέθανε ξαφνικά ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος, μόλις 14 μήνες αργότερα, δεν λέει τίποτα και όσοι απέδωσαν τον θάνατό του στο γεγονός ότι είχε σταθεί στο πλάι του Ρόμπερτ Λίνκολν πριν από έναν χρόνο και κάτι, ε, είναι κακοήθεις…
Ο Ρόμπερτ Λίνκολν πέθανε γαλήνιος στον ύπνο του, το 1926 στο σπίτι του στο Βερμόντ, λίγο πριν κλείσει τα 83 χρόνια του…
Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει κάποτε: «Δεν ξέρω ποιος ήταν ο παππούς μου. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να ξέρω τι θα είναι ο εγγονός του». Είχε ξεχάσει το τι ήταν ο γιός του…
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr