Αν έχεις τύχη: 5 διάσημοι που τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό – Σήμερα κλείνουν 101 χρόνια από το θρυλικό ναυάγιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τιτανικός: συνώνυμο του ναυαγίου και 5 διάσημοι της εποχής τους, συνώνυμοι της τύχης… Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, ή πιο σωστά ένα σκοτεινό βράδυ σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1912 όταν στη μέση του Ατλαντικού, έγινε το ναυάγιο που έμελλε να ανοίγει τα κεφάλαια της Ιστορίας με τις σπουδαιότερες τραγικές απώλειες: Τιτανικός! Το «αβύθιστο» πλοίο που βυθίστηκε στο πρώτο ταξίδι του!
Κι όταν οι άνθρωποι θυμούνται - από όσα έχουν διαβάσει και παρακολουθήσει στα ντοκιμαντέρ – τον Τιτανικό, ο νους τους βυθίζεται πλάι στους νεκρούς που ξεπέρασαν τους 1500.
Κάποιοι από εκείνους που ακολούθησαν τον Τιτανικό στην τελευταία κατοικία του ήταν διάσημοι στην εποχή τους… Κι όχι πως το ψυχρό κι ανάλγητο παγόβουνο θα νοιαζόταν γι’ αυτό, αλλά να: οι άνθρωποι γράφουν την Ιστορία και αν δεν υπήρχαν οι 1500 και βάλε πνιγμένοι, τώρα ουδείς θα θυμόταν το καράβι που ρέβει στα βάθη. Όμως εκτός από τους νεκρούς υπήρχαν κι εκείνοι οι διάσημοι που «πάτησαν» με το ένα πόδι στη σκάλα του Τιτανικού, αλλά με το άλλο πισωγύρισαν. Τι ένοιωσαν, όταν μια μέρα μετά διάβασαν το τι θα είχαν πάθει αν…Να λοιπόν 5 διάσημοι που έκλεισαν το μάτι στη μοίρα που τους περίμενε στις κουκέτες του Τιτανικού και συνέχισαν τη ζωή τους ιστορώντας μέχρι τα γεράματα τη σωτήρια… αναβλητικότητα τους!
1. Γουλιέλμο Μαρκόνι
Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο πιστώθηκε η εφεύρεση του ραδιοφώνου. Η ζωή του Νομπελίστα (1909 Βραβείο Νόμπελ Φυσικής) Γουλιέλμο Μαρκόνι έφτασε στο σκοτεινό τούνελ της, όταν του έλαβε μια πρόσκληση να επιβιβαστεί στον Τιτανικό. Το διάσημο στην αστική τάξη – και όχι μόνο - παρθενικό ταξίδι του υπερσύγχρονου υπερωκεανείου, είχε ανάγκη από αστέρια της λάμψης του Μαρκόνι για να αστράφτει περισσότερο. Ευτυχώς για τον ιταλό εφευρέτη δεν αποδέχτηκε την πρό(σ)κληση.
Ένα άρθρο του περιοδικού «Mental Floss», το 2017 έγραφε: «Αν και η οικογένειά του {Μαρκόνι} ανυπομονούσε να πατήσει στους πολυτελείς τάπητες του διάσημου πλοίου, ο ίδιος επέλεξε να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ τρεις ημέρες νωρίτερα. Είχε πολλή δουλειά να κάνει και προτίμησε το πλοίο που αναχώρησε νωρίτερα, το Λουζιτάνια».
Χωρίς ραδιοτηλέγραφο για την επικοινωνία, η μοίρα εκείνων που τελικά επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό και σώθηκαν θα ήταν, το δίχως άλλο, διαφορετική. Λέγεται ότι, και είναι ορθό, πως 700 και περισσότερες ψυχές διασώθηκαν χάρη της εφεύρεσης του Μαρκόνι. Ο διάσημος Ιταλός χρόνια αργότερα απέφυγε ένα άλλο ναυάγιο, εκείνο του Λουζιτάνια, που χτυπήθηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο, μετά την αποβίβασή του Μαρκόνι. Αν έχεις τύχη.2. Μίλτον Χέρσι
Πλημμυρισμένη στη σοκολάτα και την καραμέλα, η ζωή του Μίλον Χέρσι ήταν γλυκιά και λαμπερή. Ο Φιλάνθρωπος της Πενσυλβάνια, όπως τον αποκαλούσαν ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας – σοκολατοποιός (ιδρυτής της Hershey Company, γνωστής ως Hershey's, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζαχαρωδών προϊόντων) όταν πλήρωσε στη White Star Lines 300 δολάρια για ένα εισιτήριο που θα του άνοιγες την πόρτα του Τιτανικού. Ο Χέρσι και η σύζυγός του, Κάθριν, είχαν περάσει τον χειμώνα στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου βρίσκονταν από τον Δεκέμβριο του 1911. Ο Τιτανικός ήταν ό,τι χρειαζόταν ο Χέρσι για να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως τα σχέδια άλλαξαν όταν οι επιχειρήσεις τον υποχρέωσαν να επιστρέψει νωρίτερα στη Αμερική. Η μοιραία αυτή του απόφαση τον έβαλε σε αυτό που ο Τύπος περιέγραψε εντυπωσιακά ως το «Just Missed It Club», τα μέλη του οποίου ξεπέρασαν τις χιλιάδες...
3. Άλφρεντ Γκιουν Βάντερμπιλτ
Το όνομα Βάντερμπιλτ ήταν συνώνυμο με τα πλοία και τα τρένα και ήταν διάσημο από τον τον 19ο αιώνα. Ο Άλφρεντ Γκιουν Βάντερμπιλτ , επιχειρηματίας και αθλητής, ήταν ο κληρονόμος αμύθητης περιουσίας· είχε κλείσει εισιτήριο για να ταξιδέψει με τον Τιτανικό, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο πλοίο την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, οι δικοί του άνθρωποι πίστευαν επί πολλές ημέρες ότι ο Άλφρεντ Γκιουν Βάντερμπιλτ είχε επιβιβαστεί στον Τιτανικό και βρισκόταν ανάμεσα στους αγνοούμενους. Ο Βάντερμπιλτ γλύτωσε από το ναυάγιο της 14ης Απριλίου του 1912, δεν γλύτωσε όμως από τη βύθιση του Λουζιτάνια στις 7 Μαΐου του 1915. Εκατό χρόνια μετά, η εφημερίδα «Irish Times» έγραφε για εκείνο το τραγικό γεγονός: «Έδωσε το σωσίβιο του και καθώς το πλοίο βυθιζόταν προσπάθησε να ανεβάσει παιδιά στις σωσίβιες λέμβους. Έδειξε αλτρουισμό και αντρειοσύνη». Το σώμα του Άλφρεντ Γκιουν Βάντερμπιλτ δεν βρέθηκε ποτέ».
4. Θίοντορ Ντράισερ
Ο μεσήλικας αμερικανός μυθιστοριογράφος Θίοντορ Ντράιζερ είχε γράψει βιβλία όπως «Ο Χρηματοδότης» και «Μια Αμερικανική Τραγωδία». Και παραλίγο να ζήσει μια πραγματική τραγωδία όταν εξέφρασε το ενδιαφέρον να ταξιδέψει με τον Τιτανικό.
Ανυπομονούσε να κλείσει κουκέτα στο γιγάντιο, ολοκαίνουργιο πλοίο, το υπερσύγχρονο και πολυτελές υπερωκεάνειο. Όμως ο άγγλος εκδότης του Ντράιζερ τον πίεσε να προτιμήσει το φθηνότερο καράβι «Kroonland». Ο Ντράιζερ τον άκουσε και απέπλευσε από το Ντόβερ στις 13 Απριλίου, δύο μέρες πριν βυθιστεί ο Τιτανικός. Επηρεασμένος από την καταστροφή, ο Ντράιζερ αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι από τα απομνημονεύματά του «A Traveler At Forty» στο ναυάγιο του Τιτανικού· μπορεί να μην μπήκε στο πλοίο, αλλά ζωντάνεψε τα γεγονότα με την πέννα του.
5. Τζ. Π. Μόργκαν
Ο θρυλικός 74χρονος χρηματιστής, με το παρατσούκλι «Ναπολέων της Γουόλ Στριτ», ο J. P. Morgan της Morgan Stanley του Οίκου JP Morgan είχε συμβάλει στη δημιουργία της General Electric και της US Steel και του είχε πιστωθεί ότι έσωσε, σχεδόν μόνος του, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του πανικού του 1907. Μεταξύ των ποικίλων επιχειρηματικών συμφερόντων του ήταν η International Mercantile Marine, το ναυτιλιακό συγκρότημα που έλεγχε τη βρετανική διάσημη White Star Line, ιδιοκτήτρια του «Τιτανικού». Ο Μόργκαν παρακολούθησε την καθέλκυση του θρυλικού πλοίου το 1911 και είχε μια προσωπική σουίτα με το δικό του ιδιωτικό κατάστρωμα περιπάτου και μπάνιο εξοπλισμένο με ειδικά σχεδιασμένες θήκες πούρων. Οι πλοιοκτήτες του έκαναν κράτηση για το παρθενικό ταξίδι του «Τιτανικού», αλλά ο Μόργκαν παρέμεινε στο γαλλικό θέρετρο Aix για να απολαύσει το πρωινό του μασάζ και τα λουτρά θείου. «Οι απώλειες κεφαλαίων δεν είναι τίποτα μπροστά στην απώλεια ζωής», είπε κάποτε σε μια δημοσιογράφο των New York Times. «Είναι η απώλειες ζωής που μετρούν. Αυτός ο τρομακτικός θάνατος».
Το περιοδικό «Smithsonian» έγραψε το 2012 ότι «ο Μόργκαν παρακολούθησε την καθέλκυση του Τιτανικού το 1911 και είχε προσωπική σουίτα στο πλοίο με το δικό του ιδιωτικό κατάστρωμα περιπάτου και ένα μπάνιο εξοπλισμένο με ειδικά σχεδιασμένες θήκες πούρων». Ο Μόργκαν εκτός από όλα αυτά είχε κάτι ανεκτίμητο: τύχη! Μήπως τελικά, η τύχη είναι το ψευδώνυμο του θεού όταν δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του; Μπορεί...
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr