Τιτανικός: Βρέθηκε περιδέραιο με δόντι από τον εξαφανισμένο καρχαρία Μεγαλόδοντα – Σπουδαίο εύρημα στο ναυάγιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο καρχαρίας Μεγαλόδοντας υπήρξε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πλάσματα που υπήρξαν ποτέ καθώς και -με διαφορά- το πιο θηριώδες πλάσμα που κολύμπησε ποτέ. Έζησε στον Καινοζωικό αιώνα, πριν από περίπου 28 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία των σπονδυλωτών. Το μήκος του έφτανε τα 18-20 μέτρα και το βάρος του ήταν από 30 έως 100 τόνους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ο καρχαρίας Μεγαλόδοντας, που βρισκόταν σε όλο τον κόσμο, έμοιαζε πολύ με τον σημερινό, μεγάλο λευκό καρχαρία.
Στα απολιθώματα, ο μεγαλόδοντας «εκπροσωπείται» κυρίως από τα δόντια και τη σπονδυλική στήλη του ενώ, όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους καρχαρίες, ο σκελετός του, αποτελούνταν από χόνδρο, και όχι από οστά – σαν αποτέλεσμα, τα απολιθώματά του που έχουν βρεθεί είναι, ως επί το πλείστον, κακοδιατηρημένα. Ωστόσο, στο πιο απρόσμενο μέρος, τα συντρίμμια του Τιτανικού, βρέθηκε ένα εύρημα του μεγαλόδοντα, εξαιρετικής σημασίας. Συγκεκριμένα, σε νέες εικόνες από τα συντρίμμια του Τιτανικού, αποκαλύφθηκε ένα περιδέραιο «φτιαγμένο από το δόντι ενός καρχαρία Μεγαλόδοντα». Το εύρημα εντοπίστηκε σε πλάνα που τραβήχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την εταιρεία Magellan Ltd, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για τη λήψη των πρώτων ψηφιακών σαρώσεων του ιστορικού ναυαγίου. Μάλιστα, στις σαρώσεις, το κόσμημα φαίνεται καθαρά, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες – σχεδόν σαν να έχει ανασυρθεί από το νερό.
Δεν έχουν εντοπιστεί άλλα αντικείμενα που περιβάλλουν το περιδέραιο, ωστόσο αυτό φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μια συλλογή από μικρές χάντρες σε σχήμα δακτυλίου. Η Magellan Ltd, η οποία συνεργάζεται με την Atlantic Productions για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την περσινή αποστολή, δεν έχει την άδεια να τα ανασύρει από τον πυθμένα της θάλασσας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τους 2.224 ανθρώπους που επέβαιναν στον Τιτανικό, 1.517 σκοτώθηκαν στο ναυάγιο που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου 1912.
Η Magellan Ltd έστειλε υποβρύχια για να ερευνήσει όλα τα μέρη του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται περίπου 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 350 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Νιουφάουντλαντ του Καναδά. Τα υποβρύχια ξόδεψαν περισσότερες από 200 ώρες το περασμένο καλοκαίρι λαμβάνοντας 700.000 εικόνες από κάθε γωνία του πλοίου για να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη αναπαράσταση. Τώρα, η εταιρεία παρατήρησε το χαρακτηριστικό σχήμα ενός δοντιού καρχαρία στα πλάνα, και με μια πιο προσεκτική εξέταση συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα κολιέ. Ο Ρίτσαρντ Πάρκινσον, διευθυντής της Magellan, περιέγραψε το εύρημα ως «εκπληκτικό, όμορφο και μαγευτικό». Συγκεκριμένα, είπε «Βρήκαμε ένα δόντι μεγαλοδόντη το οποίο έχει διαμορφωθεί σε κολιέ -είναι απίστευτο, είναι απολύτως απίστευτο», δήλωσε στο ITV News.
Τα δόντια ενός από τα μεγαλύτερα ψάρια που υπήρξαν ποτέ, του εξαφανισμένου μεγαλοδόντη, έφταναν σε μήκος μέχρι και τα 17 εκατοστά. Η MailOnline επικοινώνησε με την Magella για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς, ο οργανισμός μπόρεσε να αναγνωρίσει ότι το δόντι στο κολιέ ανήκε σε έναν μεγαλοδόντη. Η παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Swansea που ειδικεύεται στους καρχαρίες, Καταλίνα Πιμιέντρο, σημείωσε ότι, χωρίς άλλα αναγνωρίσιμα αντικείμενα για κλίμακα, είναι δύσκολο να πει κανείς αν πρόκειται για δόντι μεγαλοδόντη. «Το δόντι φαίνεται να έχει έναν "λαιμό", που είναι η πιο σκούρα περιοχή μεταξύ της κορώνας του δοντιού και της ρίζας. Αλλά επειδή η εικόνα είναι τόσο χαμηλής ποιότητας, είναι δύσκολο να δούμε αν πρόκειται για κάτι τέτοιο», τόνισε.
Λόγω των ιζημάτων απόθεσης στη θέση όπου βρέθηκαν, καθώς και λόγω του μεγέθους τους, τα δόντια του Μεγαλοδόντη ποικίλλουν σε χρώμα - από ροζ έως μπλε και μαύρο. Όπως εξήγησε η Πιμιέντρο, «είναι φυσικά πολύ μεγάλα, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε δόντια πολύ νεαρών ατόμων, τα οποία μπορεί να είναι μικρά ή από το πίσω μέρος της γνάθου».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Μίκαελ Μπέντον, εξήγησε ότι είναι «πιο πιθανό να πρόκειται για δόντι από σύγχρονο καρχαρία παρά για απολίθωμα». «Τα δόντια του Μεγαλόδοντα καλύπτουν το χέρι σας. Αν πρόκειται για λευκό ή άλλο σύγχρονο καρχαρία μάλλον δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα», συμπλήρωσε. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του περιδέραιου είναι άγνωστος, όπως και τα χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα στο ναυάγιο. Πιθανότατα, όμως, ήταν επιβάτης της πρώτης θέσης. Τώρα, η Magellan σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να εντοπίσει, σε ποιον ανήκε το περιδέραιο αλλά και άλλα αντικείμενα. Επόμενο βήμα, να έρθει σε επαφή με τους απογόνους των 2.200 επιβατών του Τιτανικού που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μελετηθεί το διαθέσιμο υλικό των επιβατών, εστιάζοντας στα πρόσωπα και τα ρούχα που φορούσαν κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, λίγες ημέρες πριν τη μοιραία πρόσκρουση με το παγόβουνο το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912. Εκείνο το βράδυ, στις 23:40, το υπερωκεάνιο έπλεε με σχεδόν πλήρη ταχύτητα - περίπου 22,5 κόμβους ή 25 μίλια την ώρα - όταν οι παρατηρητές εντόπισαν το παγόβουνο.
Το ιστορικό ναυάγιο
Ο Τιτανικός προσέκρουσε στο παγόβουνο, παρά τις προσπάθειες να κατευθυνθεί γύρω από το εμπόδιο. Στο δεξιό κύτος του πλοίου δημιουργήθηκαν έξι στενά ανοίγματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέκυψαν ως αποτέλεσμα του σπασίματος των πριτσινιών στο κύτος. Το πλοίο άρχισε να βυθίζεται με την πλώρη προς τα εμπρός. Καθώς η γωνία του γινόταν όλο και πιο απότομη, ο όγκος του νερού χυνόταν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.
Cientistas visitaram o #Titanic pela primeira vez em quase 15 anos e capturaram novas imagens do navio, 108 anos após o naufrágio. ©Atlantic Productions pic.twitter.com/8j4LppeIJo
— Fotos de Fatos (@FotosDeFatos) June 22, 2020
Λίγο πριν κάνει την τελική του βουτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1912, το μεγάλο πλοίο έσπασε στη μέση. Η πλώρη και η πρύμνη του πλοίου, απείχαν 2.600 μέτρα μεταξύ τους ενώ, το κάθε ένα από αυτά τα δύο μισά περιβάλλονταν από πεδίο συντριμμιών - κομμάτια μετάλλου, κομμάτια επίπλων, παπούτσια, ακόμη και από μη ανοιγμένα μπουκάλια σαμπάνιας.
Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την τραγωδία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα στοιχεία σχετικά με τη βύθιση του πλοίου που δεν έχουν εξακριβωθεί. Μεταξύ αυτών και ο ακριβής μηχανισμός του πώς χτύπησε στον πυθμένα της θάλασσας. Όπως σημείωσε ο Πάρκινσον στο ITV, «αυτό που δεν είναι ευρέως κατανοητό είναι ότι ο Τιτανικός αποτελείται από δύο μέρη. Υπάρχει ένα πεδίο συντριμμιών τριών τετραγωνικών μιλίων μεταξύ της πλώρης και της πρύμνης, το οποίο έχουμε χαρτογραφήσει με απίστευτη λεπτομέρεια». Προηγουμένως ο αναλυτής του Τιτανικού Parks Stephenson δήλωσε στο BBC ότι, οι επιστήμονες ευελπιστούν οι νέες σαρώσεις να απαντήσουν σε «βασικά ερωτήματα» σχετικά με το πλοίο και την καταστροφή του.
'We now have every rivet of the Titanic'
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) May 17, 2023
Andrew Geffen from Atlantic Productions spoke to #BBCBreakfast after about the first full-sized digital scan of the Titanic which has been created using deep-sea mapping.https://t.co/DZyzkoSRd7 pic.twitter.com/jCveKN0Zxf
«Δε νομίζω ότι πρέπει να κατεβαίνετε εκεί κάτω και να ληστεύετε τάφους»
Από όταν ανακαλύφθηκε το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στην ξηρά από το ναυάγιο του Τιτανικού. Ωστόσο, μία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, πλέον απαγορεύει στις ιδιωτικές εταιρείες να το κάνουν. Η αμερικανική εταιρεία διάσωσης ναυαγίων RMS Titanic Inc είναι η μόνη οντότητα που επιτρέπεται νομίμως να μεταφέρει αντικείμενα από τα απομεινάρια του Τιτανικού. Λόγω της φθοράς από τη διάβρωση, τη βιολογική δραστηριότητα και τα βαθιά ωκεάνια ρεύματα, οι ειδικοί θεωρούν το ναυάγιο ιδιαίτερα ευαίσθητο για να μετακινηθεί. Άλλωστε ενδεχόμενη μετακίνησή του θα ενέγειρε και ηθικά ζητήματα. Το 1996, η επιζήσασα του ναυαγίου, Εύα Χαρτ, η οποία έχασε τον πατέρα της στην καταστροφή, δήλωσε: «Ελπίζω πολύ ότι δε θα επιχειρήσουν ποτέ να σηκώσουν μέρος του. Ελπίζω ότι θα θυμούνται ότι πρόκειται για έναν τάφο - έναν τάφο 1.500 ανθρώπων που δε θα έπρεπε ποτέ να είχαν πεθάνει, και δε νομίζω ότι πρέπει να κατεβαίνετε εκεί κάτω και να ληστεύετε τάφους, είμαι πολύ αντίθετη σε αυτό».
- Αποκαλυπτικές συνομιλίες των συνοριοφυλάκων στον Έβρο - Το κόλπο για την αποφυγή της άρσης τραπεζικού απορρήτου
- «Είδα το παιδί να γίνεται μπλε», λέει ο αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον κεραυνό να χτυπά τον 26χρονο Σκωτσέζο
- Μητσοτάκης: Ένας ο υποψήφιος πρωθυπουργός - Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία στις 25 Ιουνίου
- «Μη με αφήνεις μόνη αγάπη μου»: Το συγκινητικό μήνυμα της συζύγου του Σέρχιο Ρίκο που νοσηλεύεται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση
- Κάιλι Τζένερ - Tιμοτέ Σαλαμέ: Συνεχίζουν να ζουν τον έρωτά τους, αλλά το ειδύλλιό τους δεν φαίνεται να είναι «σοβαρό»
- Αλλάζω θερμοσίφωνα: Βροχή οι αιτήσεις για ηλιακούς - Πάνω από 15.000 την ημέρα - Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr