Το ασύλληπτο ποσό που έπιασε σε δημοπρασία το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δημοπρατήθηκε στο Χονγκ Κονγκ ρολόι χειρός του οίκου Patek Philippe το οποίο ανήκε κάποτε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας. Το εξωφρενικό ποσό πώλησής του, μάλιστα, ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο χρονογράφος, τύπου Ref 96 Quantieme Lune, αρχικά ανήκε στον τελευταίο μονάρχη της κινεζικής δυναστείας Τσινγκ της Κίνας, Aisin-Gioro Puyi.
Αυτοκράτορας - «αχυράνθρωπος»
Ο Puyi, τoυ οποίου την ιστορία παρουσίασε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του, «ο τελευταίος αυτοκράτορας», έγινε αυτοκράτορας το 1908, σε ηλικία δύο ετών. Πάνω από δύο δεκαετίες αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, εγκαταστάθηκε στην -κατεχόμενη από την Ιαπωνία- Μαντζουρία, ως ηγέτης - «αχυράνθρωπος». Μετά την πτώση της Ιαπωνίας, το 1945, συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε σοβιετικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Philipps, ο οποίος διέθεσε το ρολόι, υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι, ο Puyi, είχε το ρολόι στο στρατόπεδο μαζί του. Το κομμάτι αναμενόταν να πιάσει περίπου τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μετά από περίπου πέντε λεπτά έντονων προσφορών, δημοπρατήθηκε για 40 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,3 εκατομμύρια ευρώ). Η συνολική του τιμή, με την αμοιβή του αγοραστή, ανήλθε σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο επικεφαλής του οίκου Phillips για τα ρολόγια στην Ασία, Τόμας Περάτσι, δήλωσε κατενθουσιασμένος με την πρωτοποριακή αυτή πώληση» στην τιμή – ρεκόρ. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, πρόκειται για το «ακριβότερο Patek Philippe της σειράς 96 που έχει δημοπρατηθεί ποτέ». Σε σύγκριση με τα συνηθισμένα luxury κομμάτια που δημοπρατούνται, η σειρά 96, έφερε το πρώτο «ρολόι χειρός με ταυτόχρονους υπολογισμούς – λειτουργίες», που παρήγαγε σειριακά ο οίκος Patek Philippe. Ο Περάτσι σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μόνο «τρία γνωστά παραδείγματα».
Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του ανιψιού του αυτοκράτορα Puyi, Γκιόρο Γιουγιουάν, το κομμάτι ήταν «προσωπικό αντικείμενο» του προγόνου του, ο οποίος και οποίος το παρέδωσε στον Ρώσο διερμηνέα του Γκεόργκι Περμιάκοφ για να το φυλάξει όταν έφυγε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο δημοσιογράφος Ράσελ Γουόκινγκ, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Περμιάκοφ, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, δήλωσε στο AFP ότι ο ηλικιωμένος διερμηνέας δεν είχε ιδέα για την αξία του όταν έβγαλε το ρολόι από το συρτάρι του. Όπως είπε ο ίδιος, «το να βγει ξαφνικά στην επιφάνεια μετά από τόσα χρόνια, ήταν σαν ένα σεντούκι θησαυρού που ξεβράστηκε στην παραλία».
Στη δημοπρασία πωλήθηκε και μία κόκκινη χάρτινη βεντάλια, στην οποία αναγραφόταν ένα ποίημα του Puyi, «αφιερωμένο στον σύντροφό μου Περμιάκοφ». Αυτό έπιασε περισσότερα από 72.260 ευρώ – εξαπλάσιο της εκτίμησής του πριν από την πώληση. Αν και ιστορικά σημαντικός, ο χρονογράφος του έκπτωτου Κινέζου αυτοκράτορα απέχει πολύ από το ακριβότερο αντίστοιχο κομμάτι που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το 2019, ένας άλλος φωτογράφος του εν λόγω οίκου, από τη σειρά «Grandmaster Chime», πωλήθηκε έναντι 28,79 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως λέγεται, πρόκειται για τον πιο πολύπλοκο χρονογράφο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο οίκος luxury ρολογιών, με 20 διαφορετικές λειτουργίες.
- Τι «ξημερώνει» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επανεκλογή Ερντογάν
- Ανάλυση Eteron: Πώς ψήφισαν οι νέοι στις εκλογές - Φοιτητές και φοιτήτριες η μοναδική κατηγορία με φθορά για τη ΝΔ
- Μια ξεχασμένη τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Όταν 4000 άνθρωποι πέθαναν σε καταφύγιο – Αντί για βοήθεια οι δικοί τους τούς λήστευαν
- Πανελλήνιες 2023: Δεύτερη εβδομάδα εξετάσεων για τους υποψηφίους - Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών
- Τουρισμός: Μαγνήτης διεθνών επενδυτών η Ελλάδα - Στροφή στα boutique hotels και τα χοντρά πορτοφόλια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr