Αυτός ήταν ο βασιλιάς των ρεκόρ: Ο πλουσιότερος, με το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, και με μια από τις τρεις μακροβιότερες θητείες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, πρώην Σιάμ, ήταν ο άρχοντας των ρεκόρ: θεωρείται ο πλουσιότερος μονάρχης του κόσμου, με το μεγαλύτερο διαμάντι της Γης, και με μια από τις τρεις μακροβιότερες θητείες!
Το όνομά του, γλωσσοδέτης: Πουμιπόν Αντουνιαντέτ ή σε… ελληνική απόδοση: Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι. Ήταν ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, που κυβέρνησε από το 1946 μέχρι τον θάνατό του το 2016. Και τα ρεκόρ του πολλά, ένα όμως το πιο… ακριβό: Το 2010, ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ ήταν στην 1η θέση της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο. Η περιουσία του; 35 δισεκατομμύρια δολάρια!
Ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ είχε γεννηθεί στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου του 1927 και καταγόταν από τη δυναστεία των Σακρί. Ο επίσημος τίτλος του ήταν «Ο Μέγας».Ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ ήταν 3ος στη λίστα με τους μακροβιότερους μονάρχες που κυβέρνησαν λαούς σε τούτο τον κόσμο· πρώτος είναι ο Λουδοβίκος ο ΙΔ με 72 χρόνια και 110 ημέρες, 2η η βασίλισσα Ελισάβετ με 70 χρόνια και 214 ημέρες και 3ος ο Αντουνιαντέτ με 70 χρόνια και 126 μέρες.
Ο Αντουνιαντέτ είναι πρώτος στη λίστα με τους μακροβιότερους μονάρχες της Ασιατικής ηπείρου.
Ο πατέρας του Αντουνιαντέτ είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ ο αδελφός του, Ανάντα Μαχιντόλ ανέβηκε στο θρόνο το 1935 και το 1946 βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του με μια σφαίρα στο κεφάλι· ποτέ δεν εξιχνιάστηκε ο θάνατός του. Και κάτι σημαντικό: ο Ανάντα Μαχιντόλ μπορεί να ήταν βασιλιάς από το 1935 μέχρι το 1946, όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν του επέτρεψε να ηγηθεί του βασιλείου του, παρά μόνο όταν επέστρεψε και τότε βρέθηκε σε μια λίμνη αίματος…
Ένας περίεργος θάνατος
Ενώ αρχικά η επίσημη εκδοχή του θανάτου ανέφερε ότι ο Ανάντα αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, μια επιτροπή που διεξήγαγε έρευνα έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Τρεις υπηρέτες του παλατιού καταδικάστηκαν για δολοφονία του βασιλιά τους και εκτελέστηκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1955. Μια τρίτη εκδοχή, που ακουγόταν για χρόνια στην Ταϊλάνδη, ότι δηλαδή ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ να πυροβόλησε (κατά λάθος…) τον αδελφό του ενώ τα αδέρφια έπαιζαν με τα πιστόλια τους, δεν ερευνήθηκε ποτέ επίσημα. Άλλωστε πίσω από τις κλειστές πόρτες των βασιλικών δωματίων συμβαίνουν (και) αυτά… Και ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ γίνεται βασιλιάς, μια μέρα σαν σήμερα, 9 Ιουνίου του 1946.
Ο Αντουνιαντέτ αντιμετώπισε κρίσεις, στρατιωτικά κινήματα, ταραχές, όμως πάντα ήταν το σύμβολο της ενότητας της Ταϊλάνδης και κάτι άλλο: οι υπήκοοί του τον θεωρούσαν ως εκπρόσωπο του Παραδείσου στη Γη…
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είχε (και έχει ο διάδοχός του) στην κατοχή του το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, το διάσημο Golden Jubilee· ένα πετράδι 546,67 καρατίων που η αξία του εκτιμάται σε περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια!
Κι αν η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ είχε ορκίσει 15 Πρωθυπουργούς, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Πουμιπόν Αντουνιαντέτ είχε ορκίσει ακριβώς τους διπλάσιους: 30!
Η στέψη του Πουμιπόν Αντουνιαντέτ καθυστέρησε αρκετά και πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρεις αναβολές. Την πρώτη φορά περίμεναν την αποτέφρωση του αποθανόντα βασιλιά αδελφού του, κατόπιν ένα πραξικόπημα οδήγησε σε αναβολή το τελετουργικό και οι αστρολόγοι έκριναν ότι η 2 Μαρτίου του 1949 θα ήταν η πιο ευοίωνη ημερομηνία για τη στέψη, αλλά...
Παραλίγο νεκρός σε τροχαίο
Στις 4 Οκτωβρίου του 1948, ενώ ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ οδηγούσε ένα Fiat Topolino στην Ελβετία στον δρόμο Γενεύης - Λοζάνης, συγκρούστηκε με φορτηγό. Ο νέος βασιλίας τραυμάτισε και υπέστη παράλυση στο μισό του προσώπου, ενώ έχασε την όραση από το δεξί του μάτι. Τόσο η βασιλική αποτέφρωση όσο και η στέψη έπρεπε να αναβληθούν για άλλη μια φορά. Κι ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Λοζάνης, ο βασιλιάς γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την 15χρονη Σιρικίτ Κιτιγιακάρα, κόρη του πρεσβευτή της Ταϊλάνδης στη Γαλλία και πρώτη εξαδέλφη του· παντρεύτηκαν στις 28 Απριλίου του 1950, μόλις μια εβδομάδα πριν από τη στέψη. Ο γάμος τους περιγράφηκε από τους «New York Times» ως «ο πιο σύντομος, απλούστερος βασιλικός γάμος που έγινε ποτέ στη χώρα των επιχρυσωμένων ελεφάντων και των λευκών ομπρελών».
Τα πολιτικά γεγονότα στη 10ετία του ’70, στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος έφεραν ισχυρά αντάρτικα και κομμουνιστικά κινήματα στην εξουσία, τα οποία απείλησαν τη μοναρχία και το πολιτικό κατεστημένο της Ταϊλάνδης. Ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ όμως, δεν μετακινήθηκε από τον θρόνο του. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξε ο Πουμιπόν και το περιέγραψε ως «εκδήλωση της λαϊκής βούλησης», αποκατέστησε την… τάξη και έμεινε στην Ιστορία για την σφαγή του Πανεπιστημίου Thammasat, στις 6 Οκτωβρίου του 1976, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Τα πραξικοπήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, αλλά ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ έζησε μέχρι τις 13 Οκτωβρίου του 2016 και τον διαδέχτηκε ο γιος του Μαχά Βαϊρολονγκόρν. Ο Πουμιπόν Αντουνιαντέτ πέθανε σε ηλικία 88 χρονών σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ και αποτεφρώθηκε στο τέλος του μήνα. Και η Ταϊλάνδη, που παλιά την έλεγαν Σιάμ, συνεχίζει τη φτωχική πορεία της στο χρόνο δίχως Πουμιπόν Αντουνιαντέτ τον βασιλιά των ρεκόρ.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr