Ο μοναδικός SS ενταφιασμένος στο Άρλιγκτον: Πολέμησε με τους Φινλανδούς, με τους Ναζί και με τους Αμερικανούς – Το άδοξο τέλος του μετά τρεισήμισι πολέμους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Είναι ο ένας και μοναδικός στρατιωτικός των SS που βρίσκεται ενταφιασμένος στο Εθνικό Κοιμητήριο των ΗΠΑ στο Άρλινγκντον! Πολέμησε υπό τρεις σημαίες: με τους Φινλανδούς, τους Ναζί και τους Αμερικανούς, όμως είχε άδοξο τέλος, μετά τρεισήμισι πολέμους!
Πριν σκοτωθεί φορούσε τη στολή του Ταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Λάουρι Άλαν Τόρνι, όμως, είχε στο σεντούκι του παρελθόντος του ακόμα δυο πολεμικές φορεσιές να τις αποσυνθέτει ο σκόρος του χρόνου: την φινλανδική και εκείνη των Waffen SS! Ήταν ένας παγκόσμιος στρατιώτης!
Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν τις πλευρές, της Ιστορίας, ανεξάρτητα αν είναι οι σωστές ή οι λανθασμένες… Κάποιοι άλλοι πάλι επιλέγουν να δίνουν μάχες σε όλη τη ζωή τους και δεν σταματούν να πολεμούν μέχρι να παραδώσουν τα όπλα τους στον Θεό τους. Και τέλος υπάρχουν κι εκείνοι που απλά έδιναν μάχες δίχως να κοιτάζουν «σημαίες», συμφέροντα ή ιδεολογίες· ένας τέτοιος άνθρωπος όχι μόνο πολέμησε για τρεις διαφορετικές χώρες, αλλά πήρε μέρος σε τρεισήμισι ξεχωριστούς πολέμους. Μην σας ξεγελάσει όμως η περίπτωσή του: αν και φόρεσε τρεις διαφορετικές πολεμικές στολές, ο εχθρός του ήταν μονάχα ένας: οι κομμουνιστές!Ο Lauri Allan Torni είχε γεννηθεί στις 28 Μαΐου του 1919 στο Viipuri της Φινλανδίας. Ήταν αθλητικός τύπος και υπήρξε στενός φίλος με τον Sten «Stepa» Suvio, τον φινλανδο πυγμάχο, που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Ο φίλος του ο πυγμάχος, άνοιξε την πόρτα στον Λάουρι για να ενταχτεί στην στρατιωτική Πολιτική Φρουρά και στη συνέχεια, 19χρονος πια, εντάχθηκε στο Τέταρτο Τάγμα Πεζικού, μια επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων. Ο Λάουρι πήρε όπλο στην κατάλληλη στιγμή. Ήταν τότε που οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στην Φινλανδία: Νοέμβριος του 1939. Ο στρατός του Στάλιν, έχοντας διαφυλάξει τα νώτα του από τους Ναζί του Χίτλερ, χτύπησε τη χώρα που διακαώς εποφθαλμιούσε εδάφη της.
Στις 30 Νοεμβρίου οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Φινλανδία, δίχως να της κηρύξουν επίσημα τον πόλεμο. Αιτία ήταν η άρνηση των Φινλανδών, υπό τον εθνικιστή στρατηγό Μάνερχαϊμ, να δεχτούν την απόδοση φινλανδικών εδαφών στην ΕΣΣΔ, ώστε να δημιουργηθεί προστατευτική ζώνη γύρω από το Λένινγκραντ. Οι Σοβιετικοί, πιο έμπειροι στρατιώτες και περισσότεροι από τους αντιπάλους τους, πίστευαν (καλή ώρα στις μέρες μας με την Ουκρανία…) ότι θα έχουν εύκολο έργο· διαψεύστηκαν! Οι Φινλανδοί έδωσαν την ψυχή και τα κορμιά τους και εξέπληξαν την Ευρώπη ολόκληρη που παρακολουθούσε από μακριά. Ο Λάουρι πολέμησε στο Ραουτού (τότε κομμάτι της Φινλανδίας, σήμερα ρωσικό έδαφος: το Σοσνόβο) και υπερασπίστηκε τη λίμνη Λάντογκα. Τότε ήταν που ακολουθώντας τακτική ανορθόδοξου πολέμου, οι αμυνόμενοι περικύκλωσαν τρεις μεραρχίες Σοβιετικών και τις έτρεψαν σε φυγή. Το κόστος των Φινλανδών ήταν περίπου 1300 άνδρες. Το τέλος της Φινλανδίας ήταν αναμενόμενο: υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με τη Μόσχα, παραχώρησε εδάφη με αντάλλαγμα την εγγύηση για την ανεξαρτησία της.
Ώρα να άλλαξει στολή...
Η ανακωχή του Μαρτίου του 1940 βρήκε τα σοβιετικά στρατεύματα βαθιά στο φινλανδικό έδαφος να κατέχουν περίπου το ένα δέκατο της φινλανδικής επικράτειας. Η επιτυχία των Σοβιετικών επιτεύχθηκε έπειτα από βαριές και ταπεινωτικές απώλειες, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1939-1940: ήταν σχεδόν ολοσχερής η απώλεια της 8ης Στρατιάς του Κόκκινου Στρατού στη λίμνη Λάντογκα!
Ο ήρωάς μας είχε ήδη διακριθεί, είχε προκαλέσει τον θαυμασμό των ανωτέρων του και του είχε απονεμηθεί ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Και ο Λάουρι Τόρνι πορώθηκε. Δεν δέχτηκε την συνθηκολόγηση, φόρτωσε τα ρούχα του σε ένα καμιόνι και έφυγε για τη Βιέννη. Ήταν πια 1941 και η Ναζιστική Γερμανία είχε εξαπολύσει τον αστραπιαίο πόλεμο της σχεδόν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Λάουρι έσπευσε να καταταγεί και εκπαιδεύτηκε επί επτά εβδομάδες στα Waffen Schutzstaffel (SS)· τα πήγε μάλιστα τόσο καλά που έλαβε τον βαθμό του υπολοχαγού!
Και γύρισε στην πατρίδα του. Η Φινλανδία δεχόταν τότε την δεύτερη εισβολή από την Σοβιετική Ένωση, έχοντας όμως στο πλευρό της αυτή τη φορά τους Ναζί. Ο Λάουρι ηγήθηκε λόχου με την διαταγή να επιχειρεί δολιοφθορές πίσω από τις γραμμές των εχθρών. Ήταν τόσο αποτελεσματικός ο λόχος του Λάουρι, που οι Σοβιετικοί επικήρυξαν το κεφάλι του επικεφαλής του για 3 εκατομμύρια φινλανδικά μάρκα (περίπου 650.000 δολάρια)!
Η Φινλανδία μπήκε βαθιά σε σοβιετικά εδάφη μέχρι που υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να υπογράψει ανακωχή με τη Μόσχα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1944. Ακολούθησε η Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού το 1947, η οποία τερμάτισε και επίσημα τον πόλεμο. Με τη Συνθήκη του Παρισιού η Φινλανδία αποδέχτηκε τη σε βάρος της συνοριογραμμή, που αποτελεί και το σημερινό σύνορο της χώρας προς τη Ρωσία. Και ο Λάουρι Τόρνι έλαβε την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση της Φινλανδίας: τον Σταυρό Mannerheim του Τάγματος της Ελευθερίας.
Κυνηγημένος στην πατρίδα του
Οι πανηγυρισμοί, ωστόσο, δεν κράτησαν πολύ. Οι Φινλανδοί βάση της Συνθήκης έπρεπε να εκδιώξουν όλες τις γερμανικές δυνάμεις από τα εδάφη τους· το έκαναν. Η ανακωχή απαιτούσε επίσης από τη Φινλανδία να αποστρατεύσει τους ενόπλους της, αφήνοντας μόνο μια μικρή δύναμη για να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς.
Αυτό σήμαινε ότι ο Τόρνι θα έμενε πλέον δίχως δουλειά· αν και πατριώτης, διαφωνούσε με την απόφαση της χώρας του να εκδιώξει τις γερμανικές δυνάμεις· δεν ήταν φιλοναζί, όμως είχε γίνει φανατικός αντισοβιετικός και αντικομμουνιστής!
Έτσι, όταν ένας φίλος του που ήταν ενταγμένος σε φιλογερμανικό αντιστασιακό κίνημα τον πλησίασε τον Ιανουάριο του 1945, δέχτηκε τα πάντα που του πρότεινε. Έτσι, ο Λάουρι Τόρνι βρέθηκε στη Γερμανία, εκπαιδευόμενος σαμποτέρ. Κι όταν τέλειωσαν όλα αυτά, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε πια να επιστρέψει στη Φινλανδία· εντάχθηκε σε μια τοπική μονάδα που πολεμούσε τους Σοβιετικούς κοντά στο Τσβέριν, πριν παραδοθεί στους Συμμάχους· τον έριξαν σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Λούμπεκ, από όπου διέφυγε και τελικά γύρισε στην πατρίδα του τον Ιούνιο.
Η Φινλανδία ανυπομονούσε να απαγκιστρωθεί από τον πρώην σύμμαχό της, την Γερμανία, κι έτσι συνέλαβαν τον Λάουρι επειδή αγωνιζόταν στη λάθος πλευρά. Επισήμως, τον χαρακτήρισαν «προδότη». Ο Λάουρι φυλακίστηκε, δραπέτευσε, αλλά συνελήφθη τον Απρίλιο του 1946, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη, δραπέτευσε ξανά και συνελήφθη ξανά, πριν λάβει χάρη από τον πρόεδρο της χώρας τον Δεκέμβριο του 1948. Η περιπέτεια όμως δεν σταμάτησε εκεί, μάλιστα μόλις άρχιζε το 2ο μέρος της… Κάτι σαν ταινία του Χόλιγουντ…
Προς το Αμερικάνικο Όνειρο
Αποδιωγμένος από τη χώρα του, ο Λάουρι πήγε στη Σουηδία και το 1950, μπάρκαρε σε ένα φορτηγό πλοίο με προορισμό την Αμερική. Έφτασε στη χώρα των ευκαιριών και του ονείρου και εντάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ το 1954 με ένα νέο όνομα: Λάρι Θορν.
Δεδομένης της εμπειρίας του, έφτασε μέχρι τις Ειδικές Δυνάμεις όπου δίδαξε τους νεοσύλλεκτους δεξιότητες επιβίωσης και τακτική ανορθόδοξου πολέμου. Μέχρι το 1963, ο Λάουρι βρισκόταν στο Νότιο Βιετνάμ όπου του απονεμήθηκαν για τις υπηρεσίες του δύο μετάλλια. Να οι τρεις πόλεμοι μέχρι τώρα.
Όσο για το υπόλοιπο «μισό» κομμάτι, αυτό ήρθε το 1965 κατά τη διάρκεια της δεύτερης στρατιωτικής επιχείρησης του φινλανδού στρατοκόπου στο Βιετνάμ. Ο Λάουρι Τόρνι ή Λάρι Θορν πια ήταν μέλος μυστικής επιχείρησης στις 18 Οκτωβρίου 1965 όταν το ελικόπτερο του συνετρίβη. Μετά την εξαφάνισή του, ο Θορν προήχθη στον βαθμό του ταγματάρχη και του απονεμήθηκαν μεταθανάτια τα μετάλλια Legion of Merit και Distinguished Flying Cross.
Μια κοινή αποστολή ΗΠΑ-Φινλανδίας αναζήτησε τα λείψανά των αγνοουμένων το 1999, τα ανακάλυψε και τα έφερε στις ΗΠΑ, όπου ετάφησαν στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον (ο Τόρνι είναι το μόνο πρώην μέλος των Waffen-SS που ενταφιαστεί εκεί! ) ενώ τελέστηκε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλιν Ολμπράιτ.
Όσο για τη Φινλανδία; Συμπεριλέλαβαν τον Λάουρι Τόρνι στους εθνικούς τους ήρωες, μετά θάνατο.
Το... μενού της συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν: Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ και ποια μηνύματα στέλνει η Άγκυρα
«Τιμωρούν» τώρα και τη μητρότητα: Η αδιανόητη περιπέτεια εκπαιδευτικού και τα καψόνια του υπουργείου Παιδείας
Ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις καταγγελίες για το πόθεν έσχες Κασσελάκη και τους φόβους για έκτροπα
Νέο «καμπανάκι» ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε ΟΣΕ: Απομακρύνετε τους επικίνδυνους κορμούς από τις ράγες του τρένου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr