Μέγας Ναπολέων: Γιατί όταν πέθανε ο αυτοκράτορας το ακρωτηριασμένο πέος του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο; – Μια απίθανη ιστορία που θυμίζει φαρσοκωμωδία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Μέγας Ναπολέων πέθανε, αλλά το ακρωτηριασμένο πέος του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο! Μια απίθανη ιστορία που θυμίζει φαρσοκωμωδία...
Από σήμερα βγαίνει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Ναπολέων» με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό της γενιάς του Χοακίν Φίνιξ. Κριτική για το φιλμ στα… προσεχώς. Σήμερα Ιστορία... ή πιο σωστά: πικάντικη ιστορία, την οποία λατρεύουν να καταβροχθίζουν οι αναγνώστες των τα βρετανικών ταμπλόιντς… και όχι μόνο!
Λοιπόν, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατάφερε να κατακτήσει δια πυρός και σιδήρου ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Ωστόσο, όσο περνούσαν τα χρόνια και οι αντίπαλοί του πολλαπλασιάζονταν και δυνάμωναν τόσο ο Κορσικανός έχανε την ορμή της νιότης και το πάθος των κατακτήσεων. Ο Βοναπάρτης ηττήθηκε στο Βατερλώ και καταδικάστηκε να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του απομονωμένος σε μια κουκίδα που κατ’ ευφημισμό την ονόμαζαν νησί, στην Αγία Ελένη, στον κόλπο της Γουινέας, στον Ατλαντικό ωκεανό.
Ο Ναπολέων, όταν είδε να αχνοφέγγουν οι ακτές της Αγίας Ελένης ήταν μόλις 46 χρονών· έζησε τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του στην εξορία και παρέδωσε το πνεύμα και το κορμί του στον Δημιουργό πριν κλείσει καλά καλά τα 52 του χρόνια.
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται...
Μετά το θάνατό του, ένα σημαντικό κομμάτι του σώματος του, το πέος του (!) στρατηλάτη αποκόπηκε. Σε κάποιους διάσημους άνδρες, που έγραψαν πολλά κεφάλαια της Ιστορίας, αφαιρέθηκε ο εγκέφαλος προς εξέταση, σε άλλους η καρδιά. Τώρα τι ήταν αυτό που έκανε τους ανθρώπους, που παραστάθηκαν στον επιθανάτιο ρόγχο του Μεγάλου Ναπολέοντα, να του κόψουν το μόριο, δεν έχει διασαφηνιστεί.
Το πέος του Βοναπάρτη, φέρεται να ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια νεκροψίας λίγες ώρες μετά το θάνατο του. Ο γιατρός που διενήργησε τη νεκροψία, ο Κορσικανός Φρανσουά Κάρλο Αντομαρτσί, έκοψε το πέος του Αυτοκράτορα μαζί με αρκετά μέλη του σώματος του. Δεν έχει γίνει σαφές εάν η αποκοπή ήταν σκόπιμη ή τυχαία. Ο γιατρός που διενήργησε τη νεκροτομή φρόντισε να αφαιρέσει επιμελώς την καρδιά και τα σπλάχνα του νεκρού καθώς και να δημιουργήσει το νεκρικό εκμαγείο του.
Ο Αντομαρτσί, λέγεται ότι, μπορεί και να δωροδοκήθηκε από τον ιερέα του Ναπολέοντα, Ανγκέ Βινιαλί, για να το κόψει το πέος ως εκδίκηση επειδή ο του Μακελάρης της Ευρώπης τον αποκάλεσε «ανίκανο»… Ό,τι και να έγινε, η ουσία είναι ότι το πέος κόπηκε.
Αυτό το ταπεινό και νεκρό πλέον όργανο πέρασε τα επόμενα 100 χρόνια ταξιδεύοντας τον κόσμο και αλλάζοντας ιδιοκτήτες· σήμερα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και μόνο λίγοι τυχεροί μπορούν να το δουν από κοντά.
Χέρι με χέρι ξέπεσε και στα δικά μου χέρια...
Πίσω στο νησάκι του Ατλαντικού τώρα. Το αυτοκρατορικό πέος τυλίχτηκε επιμελώς σε μια γάζα και το πήρε ο ιερέας του Ναπολέοντα, ο οποίος το μετέφερε λαθραία από το νησί της Αγίας Ελένης στο σπίτι του στην Κορσική. Εκεί το «ιερό πέος» παρέμεινε στην οικογένεια του ιερέα μέχρι το 1916. Όταν πέθανε ο ιερέας η «Maggs Bros Ltd», μια εταιρεία εκδόσεων και βιβλιοπωλείων που είχε έδρα το Λονδίνο, αγόρασε το... αποξηραμένο πέος.
Το 1924, ο Αβραάμ Σιμόν Ρόζενμπαχ, ένας αμερικανός συλλέκτης, μελετητής και έμπορος σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων που κατοικούσε στη Φιλαδέλφεια, ήταν ο επόμενος αγοραστής του αυτοκρατορικού μορίου με άλλα κομμάτια της συλλογής του ιερέα· ο Ρόζενμπαχ, μετέφερε το όργανο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία του Ρόζενμπαχ συνέταξε τη λίστα της «Συλλογής Βινιαλί» που περιείχε λείψανα του Ναπολέοντα προσψπικά αντικείμενα και το επίμαχο μέρος του σώματος του. Στη λίστα περιγραφόταν το πέος ως «μουμιοποιημένος τένοντας που ελήφθη από το σώμα του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της νεκροψίας». Μέχρι το 1927, εκείνη η συλλογή είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη περιέργεια, που πολλά από τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου και του μορίου, εκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη στο Μουσείο Γαλλικών Τεχνών.
Περιγραφόμενο ως «πολύ μικρό», το πέος του Βοναπάρτη μετρήθηκε και ευρέθη μόλις 4 πόντους. Ας σημειωθεί ότι, το όργανο ήταν εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα πάνω από έναν αιώνα και δεν είχε συντηρηθεί επαρκώς. Κάποιοι το συνέκριναν με ένα «κακομεταχειρισμένο κορδόνι παπουτσιού» ή ένα κομμάτι από «αποξηραμένο χέλι».
«Δεν έχουμε καμία σχέση με το πέος του Ναπολέοντα»
Μετά την έκθεσή του στο Μουσείο, το μόριο του Ναπολέοντα πουλήθηκε σε έναν δικηγόρο από τη Νέα Υόρκη, τον Ντόναλντ Χάιντ, ο οποίος με τη σειρά του το πούλησε σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Τζον Φλέμινγκ. Σε κάποια περίοδο των αγοραπωλησιών του, το πέος προσφέρθηκε στη Γαλλική Κυβέρνηση. Ωστόσο, η χώρα που δόξασε και δοξάστηκε από τον Μεγάλο Ναπολέοντα, δε το δέχτηκε. Λέγεται ότι απάντησαν επίσημα οι Γάλλοι αξιωματούχοι: «Δεν έχουμε καμία σχέση με το πέος του Ναπολέοντα»…
Στη συνέχεια, ο Φλέμινγκ πούλησε το όργανο του Αυτοκράτορα σε έναν έμπορο που ονομαζόταν Μπρους Γκίμελσον. Ο Γκίμελσον το πούλησε στον Τζον Λάτιμερ, έναν ουρολόγο το 1977 για 3000 δολάρια (σημερινή τιμή 14.000 δολάρια). Αυτή τη φορά, το ταλαιπωρημένο όργανο βρήκε τη θέση του, καθώς ο Λάτιμερ ήταν συλλέκτης αντικειμένων που είχαν μακάβρια ιστορία, όπως το αιματοβαμμένο κολάρο του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν και κομμάτι από τη λιμουζίνα μέσα στην οποία δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι.
Ο Λάτιμερ ήταν περήφανος που κατείχε το μέρος του σώματος του Ναπολέοντα, αλλά πίστευε ότι ήταν «αντικείμενο χλευασμού». Γι’ αυτό το φύλαξε κάτω από το κρεβάτι του, στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ και αρνιόταν να το επιδείξει εκτός από μια μικρή ομάδα ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του.
Καλά κρυμένο μυστικό...
Όταν ο Λάτιμερ πέθανε το 2007, το πέος του Ναπολέοντα παραδόθηκε στην κόρη του, Έβαν, που το 2014 αποφάσισε να ακολουθήσει το σκεπτικό του πατέρα της και να κρατήσει το όργανο κρυφό από κοινό· δεν επιτρέπει ούτε να κινηματογραφηθεί ούτε και να φωτογραφηθεί. Να σημειωθεί ότι έχουν προσφερθεί τουλάχιστον 100.000 δολάρια στην Έβαν για να πουλήσει το ιστορικό πέος, αλλά… «Ο πατέρας θεωρούσε ότι η ουρολογία είναι σοβαρή και αξιοπρεπής και όχι αστεία», εξήγησε η Έβαν.
Ωστόσο, η κόρη του ουρολόγου έκανε μια εξαίρεση για τον συγγραφέα Τόνι Περότε, στον οποίο έδωσε άδεια να δει το αυτοκρατορικό πέος. Ο συγγραφέας την έπεισε ότι το αντικείμενο είναι «κάπως σαν σύμβολο για μένα για όλα όσα είναι ενδιαφέροντα για την Ιστορία. Συνδυάζει κατά κάποιον τρόπο την αγάπη και τον θάνατο και το σεξ και την τραγωδία και τη φάρσα σε αυτή τη ξεχωριστή ιστορία». Το διατηρημένο πέος περιγράφηκε από κάποιον που το είδε στους The New York Times ως «ελάχιστα αναγνωρίσιμο ως μέρος ανθρώπινου σώματος»…
«Η ευφυΐα δεν μετριέται από τα πόδια μέχρι το κεφάλι, αλλά από το κεφάλι μέχρι τον ουρανό». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης το είπε και πού να ‘ξερε ότι το «κάτω κεφάλι» του θα έμενε αναλλοίωτο στη Γη μέχρι τις μέρες μας… Αληθινά θα «έπρεπε να είχε πεθάνει στο Βατερλώ», όπως μονολόγησε κάποτε ο Μέγας Ναπολέων…
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr