Η ανοιχτή πληγή της Νότιας Κορέας, ο στηθόδεσμος της Νομπελίστριας «Χορτοφάγου» και η 21η Απριλίου του 1967
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Επίκαιρη τούτες τις μέρες η «Χορτοφάγος» της Νομπελίστριας Νοτιοκορεάτισσας Χαν Γκανγκ που απεχθανόταν τον στηθόδεσμο· η πληγή της Νότιας Κορέας μάτωσε ξανά και εμείς θυμηθήκαμε την «δική μας» 21η Απριλίου του 1967…
«Μικρόν κακόν, μέγα αγαθόν», που σημαίνει: από ένα μικρό κακό μπορεί να προέρθει μεγάλο καλό. Και από το κακό του στρατιωτικού νόμου- που έμεινε στις εξαγγελλίες- στη Νότια Κορέα προέκυψαν και καλά…
Από τη δημιουργία της Νότιας Κορέας, το 1948, και τον επίσημο διαχωρισμό από τη Βόρεια Κορέα το 1953, οι γέροντές θυμούνται να έχουν υπομείνει νύχτες οδυνηρής φτώχειας και συνεχείς απειλές για επιθέσεις της Βόρειας Κορέας· και βίωσαν, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 16 επιβολές στρατιωτικού νόμου, που κάποιες από εκείνες κράτησαν χρόνια. Αυτή η πονεμένη και αγχώδης ιστορία επιχρωμάτισε την κοσμοθεωρία τους, δημιουργώντας ένα ασπρόμαυρο δυαδικό στοιχείο: Εμείς εναντίον Εκείνων.
Οι νέοι Κορεάτες, έμαθαν να αγνοούν, ακόμη και να γελούν με την τρομακτική βία που περιγράφεται με τα λόγια των γονιών τους, των παππούδων τους και των δεξιών σκληροπυρηνικών. Είναι πολλοί οι νέοι πια που δεν μπορούν να κοιτάξουν τον Κόσμο μέσα από τον αντικομμουνιστικό φακό των γεννητόρων τους.
Μια πονεμένη Ιστορία...
Οι στρατιωτικοί νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να αναστέλλουν τα πολιτικά δικαιώματα, επεκτείνοντας την εξουσία του Στρατού. Η ιστορία της Νότιας Κορέας είναι γεμάτη τραγωδίες στην οποία ο στρατιωτικός νόμος δικαιολογούσε τη λογοκρισία της αντιπολίτευσης και τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, πολλοί Κορεάτες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το κράτος, πολύ συχνά με το πρόσχημα της προστασίας της χώρας από τους εχθρούς κομμουνιστές.
Ανάλογα περιστατικά είχαμε και στην Ελλάδα· ποιο ήταν άλλωστε το πρόσχημα των πραξικοπηματιών της «21ης Απριλίου»; Ο κομμουνιστικός κίνδυνος! Να εξοντωθούν οι «συμμορίτες»…
Στις 10 του Οκτωβρίου η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για εφέτος στη Νοτιοκορεάτισσα Han Kang. Η Χαν Κανγκ στο βιβλίο της «Η Χορτοφάγος» καταγγέλλει το καπιταλιστικό σύστημα και στις αξίες που προωθεί. Στη ζωή της ηρωίδας του μυθιστορήματος όλα φαινομενικά κυλούν ήρεμα, όταν ένα όνειρο θα αφυπνίσει την οικολογική της συνείδηση και θα την ωθήσει να γίνει χορτοφάγος... Έτσι και στην πατρίδα της Χαν Γκανγκ: ο εφιάλτης του στρατιωτικού νόμου ξύπνησε συνειδήσεις. Και κάτι άλλο: απέδειξε ότι οι απολαμβάνοντες το καπιταλιστικό σύστημα θα έδιναν και τη ζωή τους για να μην το απωλέσουν!
Ο σφιχτός στηθόδεσμος...
Γράφει η Χαν Γκανγκ: «Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα που θα άξιζε να αναφέρω σχετικά με τη γυναίκα μου είναι το ότι δεν της άρεσαν τα σουτιέν…. Όταν παντρευτήκαμε, η γυναίκα μου δεν φορούσε ποτέ σουτιέν μέσα στο σπίτι….
Μου δικαιολογήθηκε ότι επειδή το σουτιέν έσφιγγε το στήθος της, ασφυκτιούσε και δεν το άντεχε. Δεν υπήρχε τρόπος για μένα που δεν είχα φορέσει ποτέ στη ζωή μου σουτιέν να καταλάβω την αίσθηση του να φοράει κανείς κάτι που του κόβει την αναπνοή. Ήταν ξεκάθαρο όμως ότι καμιά άλλη γυναίκα δεν μισούσε το σουτιέν όσο εκείνη, κι αυτή η υπερευαισθησία της μου φαινόταν εντελώς ανεξήγητη...». Το κορμί των Νοτιοκορεατών δεν αντέχει τους σφιχτούς στηθόδεσμους… Έχουν πάθει, έχουν μάθει!
Η αψυχολόγητη κίνηση του Γιουν ήρθε σε μια περίοδο προσωπικής και πολιτικής τρικυμίας για αυτόν: σκάνδαλα διαφθοράς συγκλονίζουν τον ίδιο και την οικογένειά του, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε σε σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό παρά τις διαμαρτυρίες του κυβερνώντος κόμματος. Στην ομιλία του με την οποία κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο, ο Γιουν «έδειξε» ξεκάθαρα την αντιπολίτευση καταγγέλλοντας «σχέδια εξέγερσης». Οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος της ύπουλης ρητορικής· γι’ αυτό και βγήκαν στους δρόμους!
Κάποιοι θυμήθηκαν τη δικτατορία του Παρκ Τσουνγκ χι, που κυβέρνησε με σκληρότητα τις δεκαετίες του '60 και του '70. Σαν τρομακτική ηχώ από τη σκοτεινή σπηλιά του «τότε» ακούστηκαν τα λόγια του Γιουν που ανακοίνωναν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγχονται από τη νέα επιτροπή στρατιωτικού νόμου, απεργίες και συγκεντρώσεις θα απαγορευόταν και όποιος παραβίαζε τον νόμο θα μπορούσε να συλληφθεί άμεσα χωρίς ένταλμα. Και οι γονείς που έζησαν τις σκοτεινές δεκαετίες- βετεράνοι σε τέτοιες καταστάσεις- πήγαν ατάραχοι για ύπνο, ενώ τα παιδιά έμειναν ξύπνια με φόβο για το αύριο· που όμως ξημέρωσε διαφορετικό από ό,τι έδειχνε, όμως…
Όμως ο Γιουν έγδαρε ένα βαθύ ιστορικό τραύμα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες, τόσο ηλικιωμένους όσο και νέους.
Όσοι είχαν ζήσει δεκαετίες δικτατορίας θυμήθηκαν τον τρόμο. Όσοι δεν βίωσαν τέτοιες καταστάσεις θυμήθηκαν τον τρόμο από τις ιστορίες που άκουγαν από τους παλιούς. Και τα κυρίαρχα συναισθήματα όλων ήταν σύγχυση και άγχος.
Οι Νοτιοκορεάτες βγήκαν...
Δεν είναι σαφές ακόμα το τι θα ακολουθήσει για τον Γιουν· οι στενοί του συνεργάτες ανακοίνωσαν την παραίτησή τους· πολλοί λένε ότι αυτό το σκάνδαλο θα είναι η πολιτική του αυτοκτονία, όμως μέσα από τις πολιτικές γελοιότητες του Γιουν βγήκαν ιδιαίτερα σοβαρά συμπεράσματα: δεν χρειάζεται πολύ για να αποσταθεροποιηθεί το σύστημα, το παρελθόν τραύμα μπορεί εύκολα να γίνει κακοφορμίζον παρόν, όμως υπάρχουν αντισώματα. Οι Νοτιοκορεάτες συσπειρώθηκαν γρήγορα και αποφασισμένοι για όλα κόντρα στον Γιουν προκειμένου να μην απωλέσουν τις ελευθερίες τους. De malo, bonum…
Ο αλήστου μνήμης Στέλιος Παττακός, ο επικεφαλής πραξικοπηματίας του Απρίλη του 1967 είχε πει σε συνέντευξή του πολλά χρόνια μετά την αποφυλάκισή του: «Αν ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους το πραξικόπημα θα κατέρρεε. Θα πέφταμε αμέσως· αλλά δεν βγήκε»… Στη Νότια Κορέα βγήκε!
Αίσιο τέλος στο Σέλι: Εντοπίστηκε σώος ο νεαρός σκιέρ - Είχε καταφέρει να φτάσει σε καταφύγιο
Ξεκινά σήμερα η Γαλάζια Πατρίδα 2025 – «Κύματα ισχύος» από την Τουρκία για μία εβδομάδα
Φρίκη στην Κεφαλονιά: Σκότωσαν και κρέμασαν γάτα κι έγραψαν «μπράβο» σε ταμπέλα - Σκληρές εικόνες
Γενναία Ιρανή έβγαλε το τουρμπάνι κληρικού που την επέπληξε: «Τι πάει λάθος με αυτό;» - Δείτε το βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr