InstaStories|21.01.2022 11:00

Η σημαντική ανακάλυψη της NASA για τον Άρη: Άνθρακας στον «κόκκινο πλανήτη» ίσως έχει προέλευση από αρχαία μικρόβια

Newsroom

Το Curiosity της NASA εξακολουθεί να ανιχνεύει τον Κόκκινο Πλανήτη και με το τελευταίο εύρημα του ίσως αποδείξει ότι εκεί, στον μακρινό Άρη που θέλει να εποικήσει ο Ίλον Μασκ στα επόμενα πέντε χρόνια, υπήρξε αρχαία ζωή.

To Curiosity (μτφρ.: Περιέργεια) είναι ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της NASA Mars Science Laboratory (MSL).

Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 τις 15:02 UTC από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στο κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012, 05:17 UTC.

Το ρομπότ προσγειώθηκε περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Μπράντμπερι Λάντινγκ, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το Δεκέμβριο του 2012, η διετής αποστολή του Curiosity επεκτάθηκε επ 'αόριστον και στις 5 Αυγούστου 2017 η NASA γιόρτασε την πέμπτη επέτειο της προσεδάφισης του ρόβερ.

Το Curiosity βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία και, έως την 1η Νοεμβρίου 2019, εξερευνά τον Άρη επί 2573 αρειανές ημέρες (2643 ημέρες συνολικά).

Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεγεί στον κρατήρα Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού και έρευνες για τον αν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.

Το Curiosity έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, με βάρος 899 κιλά, 3 μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος.

Το ρομπότ φέρει επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει. Τα όργανα αυτά είναι το φασματόμετρο μάζας για την ταυτοποίηση χημικών στοιχείων, ο αέριος χρωματογράφος για τη χημική ανάλυση πετρωμάτων, καθώς και το φασματόμετρο λέιζερ για τη μέτρηση ελαφρών στοιχείων που σχετίζονται με τη ζωή, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο και το άζωτο.

@nasa


#ethnosgr #ethnos #science #διάστημα #άρης #άνθρακας #nasa #curiosity

πλανήτης ΆρηςNASA