Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου ένας σημαντικός Γάλλος τιμάται με το βραβείο Νόμπελ, ο Αλμπέρ Καμύ
17 Οκτωβρίου 1957. Ο Αλμπέρ Καμύ, ο γάλλος φιλόσοφος, ο συγγραφέας, ο λογοτέχνης τιμάται με το βραβείο Νόμπελ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ήταν 17 Οκτωβρίου του 1957 όταν ανακοινώθηκε στον Αλμπέρ Καμύ η επιλογή του από την Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Λίγες μέρες μετά ο αλγερινής καταγωγής γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας θα μιλήσει στην τελετή απονομής του Βραβείου και θα γοητεύσει με τον λόγο του: «Κάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζει πως δεν θα τον ξαναφτιάξει», θα πει. Και από εκείνη την ομιλία θα μείνουν κι αυτές οι κουβέντες: «Η αλήθεια είναι μυστηριώδης, ασύλληπτη, απρόσιτη. Η ελευθερία είναι επικίνδυνη, σκληρή να τη ζει κανείς αλλά και υψηλόφρων».
Από μια φτωχή οικογένεια μεγάλωσε και Αλμπέρ Καμύ, ορφανός μάλιστα από πατέρα αφού τον είχε χάσει στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
O Αλμπέρ Καμύ είχε γεννηθεί στο Μοντοβί της Αλγερίας και σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο δυστύχημα στο Σανς της Γαλλίας. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Καμύ, ο οδηγός και στενός του φίλος και εκδότης του Γκαλιμάρ, η σύζυγος και η κόρη του. Το οδόστρωμα ήταν παγωμένο και ολισθηρό. Το αμάξι μάρκας Facel-Vega ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε πάνω σε έναν πλάτανο.
Ο θάνατος για τον Καμύ ήταν ακαριαίος, ενώ λίγες μέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο Γκαλιμάρ, ο οποίος είχε αρχικά ανασυρθεί ζωντανός από τα συντρίμμια. Η γυναίκα και η κόρη του γλύτωσαν με ελαφρά τραύματα.
Από τον «Ξένο» στην «Πανούκλα»
Οι ιδιότητες του Καμύ πολλές: λογοτέχνης - συγγραφέας, φιλόσοφος, ένας εκ των ιδρυτών του ρεύματος του παραλογισμού, σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Τα μυθιστορήματά του: «Ο Ξένος» και «Η Πανούκλα» είναι από τα περισσότερο διαβασμένα στον κόσμο. Τα θεατρικά του έργα «Καλιγούλας» και «Οι δίκαιοι» προκάλεσαν αίσθηση. Τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» αποκαλύπτει τον έντονο ψυχισμό και τις αναζητήσεις του.
«Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ - το βιβλίο που έχτισε τη φήμη του - εκδόθηκε μεσούντος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ιούλιο του 1942. Η περίφημη «Πανούκλα» του, τον Ιούνιο του 1947, μόλις δυο χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, και το δοκίμιό του «Ο Επαναστατημένος Ανθρωπος» στα τέλη του 1951, προκαλώντας οξύτατη δημόσια διαμάχη που επέφερε τη ρήξη των σχέσεών του με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Les Temps Modernes»
Στην εμβληματική «Πανούκλα» του, θα συνόψιζε την προβληματική του στον διάλογο:
- Με λίγα λόγια, είπε με απλότητα ο Ταρού, αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να μάθω πώς γίνεται κανείς άγιος.
- Μα εσείς δεν πιστεύετε στον Θεό.
- Ακριβώς. Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει άγιος χωρίς Θεό; Αυτό είναι το μόνο συγκεκριμένο πρόβλημα που μ' ενδιαφέρει σήμερα.
Γράμμα στον δάσκαλό του
Ο σπουδαίος Καμύ αμέσως μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ έγραψε ένα γράμμα στον δάσκαλό του, τού δημοτικού Λουί Ζερμέν. Αξίζει να το διαβάσουμε:
«Αγαπητέ κύριε Germain, Άφησα τον θόρυβο γύρω μου να καταλαγιάσει λίγο, προτού σας απευθυνθώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Μόλις μου δόθηκε μία πάρα πολύ μεγάλη τιμή, που ούτε ζήτησα ούτε περίμενα. Αλλά όταν άκουσα τα νέα, η πρώτη μου σκέψη, μετά τη μητέρα μου, ήσασταν εσείς.
Χωρίς εσάς, χωρίς το στοργικό χέρι που στοργικά απλώσατε στο μικρό φτωχό παιδί που ήμουν, χωρίς τη διδασκαλία και το παράδειγμά σας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.
Δεν δίνω πολλή σημασία σε τέτοιου είδους τιμές. Αλλά τουλάχιστον μου δίνει την ευκαιρία να σας πω τι ήσασταν και τι εξακολουθείτε να είστε για εμένα, και να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές σας, η δουλειά σας και η γενναιόδωρη καρδιά σας εξακολουθούν να ζουν σε έναν από τους μικρούς μαθητές σας, που, παρά τα χρόνια, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ευγνώμων που υπήρξε μαθητής σας. Σας αγκαλιάζω με όλη μου την καρδιά».
Το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης που είχε καταγγείλει με τον «Μύθο του Σισύφου», ο Καμύ και σε άλλα έργα του θα τον χτυπούσε σαν χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου μόλις στα σαράντα επτά του χρόνια.
Επίσης σαν σήμερα το 1912 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα. Πτώση των Γρεβενών στις ελληνικές δυνάμεις. Ταχύτατη η προέλαση του ελληνικού στρατού. Μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας.
Το 1945 στην Αργεντινή, ο Χουάν Περόν επανέρχεται στην εξουσία, οκτώ μόλις μέρες μετά την ανατροπή του από τους στρατιωτικούς. Πλήθη συρρέουν στην Πλατεία Μαΐου , απαιτώντας την απελευθέρωσή του.
Το 1941 Γερμανοί Ναζί εκτελούν 200 αμάχους στα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια, στο ορεινά του νομού Σερρών ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή.
Το 1989 ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο αφήνοντας πίσω του 67 νεκρούς , 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Καλιφόρνια από το 1906.
Μια παράγραφος για τους φτωχούς
Τέλος σήμερα είναι (και) η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γράφει στο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται»: Η φτώχεια δεν σκάει όπως οι βόμβες, ούτε ακούγεται όπως οι πυροβολισμοί. Για τους φτωχούς γνωρίζουμε τα πάντα: πού δεν δουλεύουν, τι δεν τρώνε, πόσο δεν ζυγίζουν, πόσο ύψος δεν έχουν, τι στερούνται, τι δεν σκέφτονται, σε τι δεν πιστεύουν.
Μας απομένει μόνο να μάθουμε γιατί είναι φτωχοί. Μήπως γιατί μας ντύνει η γύμνια τους και μας θρέφει η πείνα τους…
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr