Ζάεφ-Μίτσκοσκι διαφωνούν για το πότε θα στηθούν κάλπες-Νέα συνάντηση σήμερα
Ρόλο γεφυροποιού αναμένεται να παίξει στη σημερινή συνάντηση ο Στέβο Πενταρόφσκι προσπαθώντας να πείσει Ζόραν Ζάεφ και Χρίστιαν Μιτσκοσκι να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τον Ζόραν Ζάεφ να ζητά προκήρυξη εκλογών στις 14 Ιουνίου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι να επιμένει για… μέσα Ιουλίου (και βλέπουμε…) και διεθνείς παρατηρητές να παραπέμπουν σε μια ημερομηνία τον Σεπτέμβριο-ευελπιστώντας να… καταλαγιάσει η πανδημία-πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τρίτης (12.5) στα Σκόπια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι.
Εκτός από τους Ζάεφ και Μίτσκοσκι στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Με παρέμβασή της η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, Kate Byrnes, εξηγεί ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την ασφαλή διεξαγωγή τους.
«Οι πολιτικοί ηγέτες θα βρουν μια διέξοδο συμφωνώντας για έναν τρόπο διεξαγωγής εκλογών που δεν θα είναι μόνο δίκαιες και διαφανείς.αλλά και ασφαλές, δεδομένης της ανησυχίας για την προστασία των πολιτών που πρέπει να πάνε στις κάλπες και εκείνων που θα εργαστούν σε αυτούς» δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.
Η παρατεταμένη αναβολή των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία μετά και το ναυάγιο του Οκτωβρίου να ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ, ενδέχεται να δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα διακυβέρνησης στη γειτονική χώρα δεδομένου ότι το κοινοβούλιο διαλύθηκε τον Φεβρουάριο και έκτοτε δεν μπορεί να συνεδριάσει.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Βόρεια Μακεδονία οι πιθανότητες να συμφωνήσουν την Τρίτη σε ημερομηνία οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρα θεωρούνται λίγες.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών δεν καταλήξουν κάπου η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να λυθούν τα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και να μπορέσει να εκδόσει πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου σχετικές με την εφαρμογή οικονομικών μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας το επόμενο διάστημα.
Ζάεφ: Κάλπες στις 14 Ιουνίου
Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ εκτιμά ότι η χώρα αφήνει πίσω της τα δύσκολα της πανδημίας-ενώ σύμφωνα και με την επιδημιολογική καμπύλη η πανδημία ακολουθεί πτωτική τάση- και η καλύτερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι τα μέσα Ιουνίου (14 Ιουνίου).
Ο Ζόραν Ζάεφ με την επίσπευση της ημερομηνίας των εκλογών θέλει μεταξύ άλλων να κεφαλαιοποιήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ όσο και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ από την μία πλευρά και από την άλλη να προλάβει πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας αλλά και επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα.
Δεν βιάζεται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση αν και αρχικά προσανατολίζονταν σε προκήρυξη εκλογών στα μέσα Ιουλίου ενδέχεται να μην καταθέσει στν σημερινή συνάντηση πιθανή ημερομηνία, επιμένοντας στη διεξαγωγή ασφαλών εκλογών όποτε αυτή καταστεί δυνατό.
Χαρακτηρίζουν την πρόταση Ζάεφ στις 14 Ιουνίου ως φιάσκο καθώς καθημερινά υπάρχουν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορονοιό ενώ συνολικά η χώρα μετρά τουλάχιστον 90 νεκρούς από την πανδημία.
Όπως εξηγεί ο Μίτσκοσκι οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου καθώς θα είναι δύσκολη η συμμετοχή ξένων παρατηρητών αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από τις 15 Ιουνίου και ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 24 Ιουλίου.
Τέλος αναφέρει ότι σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας απαιτούνται τουλάχιστον 60 μέρες μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών (το νωρίτερο 24 Ιουλίου). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Μίτσκοσκι παίζει καθυστερήσεις καθώς εκτιμά ότι το οικονομικό κλίμα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, στρέφοντας τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του.
Ο αλβανικός παράγοντας
Το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι DUI τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές αρχές», ενώ για το κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς», ο βέλτιστος χρόνος είναι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, γιατί τότε τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.
Τα μέσα Ιουνίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για τις εκλογές και για το αλβανικό κόμμα DPA του Μεντούχ Θάτσι.
Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας διαλύθηκε Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και όρισε αρχικά (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) την 12η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οκτώ μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr