Πρόταση από Τουρκία για κοινή δράση με Ελλάδα στον τουρισμό
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Τουρισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τις δυνατότητες ανάπτυξης κοινών δράσεων για την προώθηση του τουρισμού στο Αιγαίο συζήτησαν οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια εποχή που ο κορονοϊός πλήττει τον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για μία κοινή τουριστική προώθηση του Αιγαίου, ώστε να προσελκύσουν μαζί ξένους τουρίστες. Οι δύο υπουργοί εκτίμησαν ότι όσοι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διακοπές βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, ιδίως από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό να μην θελήσουν να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες για διακοπές αλλά να επιλέξουν μέρη κοντά στις χώρες τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι συζήτησε με τον Χάρη Θεοχάρη τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαφημίσουν το Αιγαίο ως έναν «ασφαλή προορισμό διακοπών». «Ζύγισαν τις προοπτικές κοινής προσέλκυσης παραθεριστών στο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και στις δύο χώρες μειώνεται δραστικά και ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενδέχεται να μειωθούν, καθώς και ότι οι συνοριακές πύλες θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τον Ιούνιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία έντονη «τουριστική διπλωματία», προσπαθώντας να αναπτύξει στρατηγικές ώστε να προσελκύσει ξένους επισκέπτες στη χώρα, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.
Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας έχει στείλει επιστολές σε 70 χώρες - οι οποίες προτιμούσαν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό τα τελευταία χρόνια - συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Κάτω Χωρών, του Βελγίου, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Τσεχίας, περιλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων, μέτρα που ελήφθησαν στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στις μεταφορές, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
Τουρκία: Ξεκινά την… τουριστική διπλωματία – Οι Έλληνες από τους πρώτους τουρίστες
Επιστολή «καθαρής από τον κορονοϊό χώρας» στέλνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας προς 70 περίπου χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Türk, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ανοίξει τα σύνορά της η Τουρκία τον Ιούνιο για να δεχτεί τουρίστες. Όπως είπε, η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει από τον Ιούνιο να ανοίγει σταδιακά τα αεροδρόμια και τις συνοριακές πύλες και μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες θα δεχτεί τουρίστες θα είναι και η Ελλάδα, αφού θα γίνεται πρώτα ένα τεστ 2 λεπτών σε όσους εισέρχονται στη γείτονα χώρα.
«Και στην Αδριανούπολη, και στα Ύψαλα θα υπάρχει η δυνατότητα από τον Ιούνιο να γίνονται τεστ κορονοϊού στους επισκέπτες, όπως και στους τουρίστες από κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και από την Αυστραλία».
Στόχος οι Γερμανοί τουρίστες
Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού τόνισε επίσης ότι και η Γερμανία θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών, στις οποίες στοχεύει να υποδεχτεί τουρίστες φέτος το καλοκαίρι η Τουρκία, προκειμένου να εισέλθει ξένο νόμισμα στη χώρα που έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία λόγω κορονοϊού.
Στην επιστολή του το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας ενημερώνει τις χώρες σχετικά με τη διαδικασία τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, δίνονται στοιχεία για τις υποδομές υγείας της Τουρκίας, που τις προβάλλει ως success story, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, ενώ επισυνάπτονται πίνακες και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Τουρκία, τις μονάδες ΜΕΘ, τους αναπνευστήρες, τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομειακά ελικόπτερα.
Μετά την επιστολή, οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού θα ξεκινήσουν και τηλεφωνική διπλωματία με τους ομολόγους τους στις 70 χώρες κυρίως για τη διαδικασία της επανέναρξης των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών αυτών.
Το τουρκικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει συνεργεία ιατρικού ελέγχου για τον COVID-19 σε αεροδρόμια μεγάλων τουριστικών θερέτρων, όπως στα αεροδρόμια Κωνσταντινούπολης, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Σμύρνης, Νταλαμάν, Μπόντρουμ, Αττάλειας και Γκαζίπασα, αλλά και στις συνοριακές πύλες. Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού επισήμανε είπε ότι οι έλεγχοι των επισκεπτών για κορονοϊό στην Τουρκία θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διεθνούς πιστοποίησης των μέτρων που έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει στα αεροδρόμια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, η εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα μέτρα θα τεκμηριώνονται στα πιστοποιητικά και θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μέσω κωδικών QR, που θα αναρτώνται επί τόπου.
Τα μέτρα για τον τουρισμό προγραμματίζονται να ανακοινωθούν από την 1η Ιουνίου.
«Δεν είναι υποχρεωτική η απόκτηση πιστοποιητικού, αλλά το συνιστούμε. Οι λίστες πιστοποίησης θα αποστέλλονται τακτικά σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, διαδικτυακούς ιστότοπους τουρισμού, ταξιδιωτικά γραφεία και κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ερσόι στο CNN Türk. Πρόσθεσε δε ότι ο τομέας θα αναβιώσει με τον εγχώριο τουρισμό και τα μπουτίκ ξενοδοχεία κυρίως κι όχι με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο Ερσόι διέψευσε τις φήμες ότι θα σταματούσαν τα μπουφέ και οι δεξιώσεις στα ξενοδοχεία, λέγοντας ότι οι επισκέπτες απλά θα σερβίρονται φαγητό από σερβιτόρο αντί να αυτοεξυπηρετούνται.
Η Τουρκική Ένωση Ξενοδόχων έχει ανακοινώσει ότι τα πακέτα διακοπών all-inclusive πωλούνται με επιπλέον μέτρα υγιεινής.
Απαισιόδοξη η Τουρκία για τον τουρισμό φέτος
Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού δεν εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση φέτος. «Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες. Εάν μπορέσουμε να ανοίξουμε περίπου το 50-60% (των τουριστικών εγκαταστάσεων), θα το θεωρούσα επιτυχία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο εγχώριος τουρισμός στην Τουρκία θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και ότι τα ξενοδοχεία θα λειτουργούσαν με χωρητικότητα 50%, θα υπήρχαν ιατρικοί έλεγχοι κατά την είσοδο των επισκεπτών στο ξενοδοχείο, μείωση τραπεζο-καθισμάτων και όχι πάνω από 2 άτομα σε ασανσέρ, ενώ το προσωπικό στον τουριστικό κλάδο θα λάμβανε ειδική εκπαίδευση.
Επίσης θα καταργούνταν ο ανοικτός μπουφές, θα αφαιρούνταν το τσάι και ο καφές από τα δωμάτια και θα υπήρχε αυστηρός έλεγχος στις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα.
Η Τουρκία το 2019 είχε δεχτεί 51,9 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα έφτασαν τα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το 2018.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr