Οργή στις ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί - Τουλάχιστον 25 πόλεις με απαγόρευση κυκλοφορίας
Οι ΗΠΑ «φλέγονται» υπό τον ήχο του συνθήματος «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του George Floyd από λευκούς αστυνομικούς ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το Σάββατο 30/5 σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού. Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου 30/5.
Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαμαρτυρίεε με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can't breathe) - τα τελευταία λόγια του Floyd όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του -, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες, ο δήμαρχος του οποίου ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς το Σάββατο 30/5.
Το θέαμα των διαδηλωτών που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους τροφοδότησε την κρίση που ολοένα και αυξάνει στις ΗΠΑ έπειτα από εβδομάδες lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, με τις μειονότητες να πλήττονται περισσότερο.
Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε «λάδι στη φωτιά» όταν δήλωσε το Σάββατο ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ».
Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, ο Τραμπ επεσήμανε ότι: «Ο θάνατος του George Floyd στους δρόμους της Μινεάπολις είναι μεγάλη τραγωδία». Πρόσθεσε όμως ότι η μνήμη του Floyd «ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος», και να αποδοθεί «δικαιοσύνη”, αντί να επικρατεί «χάος».
Εθνοφρουρά σε Μινεσότα και Λος Άντζελες
Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολις, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και στη γειτονική Σεντ Πολ. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.
«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη (…) Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.
Μετά τη Μινεσότα και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς στην πόλη, με στόχο να ελέγξει τις ταραχές που είναι σε εξέλιξη. «Η Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνιας αναπτύσσεται στο Λος Άντζελες όλη τη νύχτα για να υποστηρίξει την τοπική μας αντίδραση για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στους δρόμους της πόλης μας», ανέφερε ο Eric Garcetti αργά το Σάββατο το βράδυ, ο οποίος δήλωσε στα τοπικά Μέσα: «Αυτό δεν είναι πλέον διαμαρτυρία. Αυτό είναι καταστροφή. Αυτό είναι βανδαλισμός».
Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».
«Θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν»
Η οργή για τον φόνο του Floyd είναι εκτεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σικάγο για δεύτερη ημέρα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της Αστυνομίας.
Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.
«Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν», κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr