Τσαβούσογλου: «Η Αγία Σοφία είναι δική μας και θα την κάνουμε ό,τι θέλουμε»
Οσα είπε για την υφαλοκρηπίδια και τα χωρικά ύδατα των νησιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Τουρκία αμφισβήτησε σήμερα τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και ότι επεκτείνει μονομερώς την υφαλοκρηπίδα της μέχρι το σημείο που τελειώνουν τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι 24 δήλωσε ότι οι αιτήσεις για άδεια έρευνας και γεώτρησης ανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου και Κάσου αφορούν σε περιοχές που ανήκουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», μετά τη γνωστοποίηση στον ΟΗΕ των νέων δυτικών συνόρων, που χάραξε μονομερώς στην ανατ. Μεσόγειο, και ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση δικαιωμάτων της Ελλάδας, παρά τις ενστάσεις που προβάλλει η Αθήνα.
«Στην ανατ. Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα μας έχει ήδη καθοριστεί, αλλά όχι αυτά τα δυτικά σύνορα. Πριν υπογράψουμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, καθίσαμε με τους στρατιωτικούς μας και χαράξαμε χάρτη καθορίζοντας τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας Εδώ, αν προσέξετε, η Ελλάδα λέει ότι "παραβιάζεις τα δικαιώματά μας", αλλά εμείς τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών δεν τα παραβιάσαμε. Κινούμαστε προσεκτικά. Τα νησιά εδώ δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα. 6 μίλια. Κι όταν χαράξαμε αυτό το χάρτη, το λάβαμε υπόψη μας. H Τουρκία κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνοντας στην κάμερα το χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών με τα νέα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι τώρα έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχουν τεμαχίσει για εύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου.
«Μετά τον καθορισμό και αυτών των (δυτικών) συνόρων, σε αυτή την περιοχή… Βασικά σε αυτή την περιοχή εντός αυτών των ορίων (δείχνει άλλο χάρτη)… Τώρα, σε αυτή την περιοχή που φαίνεται ως κενή, χωρίστηκαν τα τεμάχια και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου μας και σε αυτή την περιοχή τώρα τα πλοία μας, πρώτα τα ερευνητικά μας και έπειτα τα γεωτρύπανά μας θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η γνωστοποίηση στον ΟΗΕ των δυτικών συνόρων της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» έγινε μάλιστα πριν από το μνημόνιο με τη Λιβύη.
«Εμείς αυτό το δηλώσαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Πριν υπογράψουμε τη συμφωνία (με τη Λιβύη) το δηλώσαμε. Μετά υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη. Και μετά στείλαμε για να κοινοποιηθεί και αυτή η συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη επισήμως ως υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, όταν τις χωρίσαμε σε τεμάχια, στείλαμε τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανά μας, πριν καθορίσουμε τα δυτικά σύνορα. Αυτά, τώρα, που φαίνονται με κίτρινες γραμμές, είναι η υφαλοκρηπίδα που όρισε η Ε/Κ Διοίκηση και, αν προσέξετε, τέμνει με τη δική μας. Επομένως, σε αυτές τις περιοχές έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και πραγματοποιούμε γεωτρήσεις».
«Κανένα τετελεσμένο»
Η νέα κίνηση της Άγκυρας αποτελεί ένα μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα, τόνισε ο Τούρκος υπουργός ΥΠΕΞ.
«Τι δείχνει λοιπόν αυτό; Στην ανατ. Μεσόγειο θέλουμε συνεργασία με όλους αλλά μέχρι σήμερα οι άλλες χώρες, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εμείς τους είπαμε ‘Καμία συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν θα είναι έγκυρη χωρίς την Τουρκία’. ‘Χωρίς την Τουρκία καμία συνεργασία δεν θα ευοδώσει στο τέλος. Και το δείξαμε αυτό με πράξεις. Δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο. Αν θέλετε συνεργασία στη Μεσόγειο, ελάτε σε εμάς», συνέστησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας για ένα ελληνο-τουρκικό τραπέζι διαπραγματεύσεων.
«Η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Άγκυρα και ο ίδιος προσωπικά έτειναν χείρα φιλίας προς την Αθήνα, αλλά όταν πρότεινε σε συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καθίσουν να μιλήσουν και να λύσουν όλα τα ζητήματα, πήρε –όπως ισχυρίστηκε- την απάντηση ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι».
Αναφέρθηκε πάλι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο φθινόπωρο στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει ότι η απάντηση της Αθήνας είναι πάντα αρνητική. «Στο Λονδίνο είπαμε στο Μητσοτάκη ότι υπάρχουν ζητήματα όπως η ελληνική μειονότητα, η Σχολή της Χάλκης και πως η Τουρκία έκανε πολλά μέχρι σήμερα αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα. Είπαμε ‘ελάτε να συνεργαστούμε’. Αλλά, αντί να συνεργαστούν μαζί μας, μας κατηγορούν δεξιά και αριστερά», είπε ενοχλημένος από τις διπλωματικές κινήσεις ενημέρωσης της Ελλάδας της διεθνούς κοινότητας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε παράλληλα και την Κυπριακή Δημοκρατία για αδιάλλακτη στάση και μονομερείς ενέργειες στην ανατ. Μεσόγειο.
«Εμείς εδώ και χρόνια λέμε, αδελφέ μου, "αν δεν υπάρξει πρώτα μία λύση που να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού, μην προχωράς σε μονομερή γεώτρηση". Κι αυτοί λένε "ας στείλουν το Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά, ας κάνουν σεισμικές έρευνες, θα φύγουν". Δεν θα περιμένουμε, θα πάρουμε τα γεωτρύπανά μας και θα τα στήσουμε εκεί και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις».
«Εξασφαλίσαμε την ισορροπία στη Λιβύη»
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας ήταν καθοριστικός και εξισορροπητικός στη χώρα, ενώ προέβλεψε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν θα ήταν τίποτα αν δεν είχε τη στήριξη άλλων χωρών, κυρίως της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Ο Χαφτάρ δεν πρόκειται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Αν ο Χαφτάρ κατάφερνε και έμπαινε στη Τρίπολη με την στήριξη των ξένων δυνάμεων, θα μετατρέπονταν σε έναν πόλεμο των πόλεων, θα συνεχίζονταν για χρόνια και θα ήταν καταστροφή για ολόκληρη τη Λιβύη. Αλλά ποιος εξασφάλισε την ισορροπία εκεί; Εμείς την εξασφαλίσαμε», κόμπασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εμείς εκεί έχουμε συμφέροντα, έχουμε συμφέροντα στη Μεσόγειο, είμαστε σημαντικοί για την σταθερότητα της περιοχής», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός κι ούτε στα καλά καθούμενα έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά όταν πρόκειται να διαφυλάξουμε τα συμφέροντάς μας, προβαίνουμε στις ανάλογες κινήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Για την αυριανή επίσκεψη Σαράτζ στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπάρχει μία συνεργασία στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και μία συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα τον συμβουλεύσει «από την μια να επιδείξει αποφασιστικότητα και από την άλλη να αγκαλιάσει ολόκληρη τη Λιβύη, ώστε να υπάρξει μια πολιτική λύση στη Λιβύη».
Ερωτηθείς για την αναφορά στην ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει συμφωνίες με τη Λιβύη και στο πλαίσιο αυτό παρέχει… εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Τρίπολη.
«Είναι φυσιολογικό αυτό και γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εμείς δεν στηρίζουμε ένα κουρσάρο-πραξικοπηματία όπως κάνουν άλλοι», είπε με νόημα.
H Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία
Λάβρος εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέναντι στην Ελλάδα για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Σχολιάζοντας τις ελληνικές αντιδράσεις για την ανάγνωση του κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν εξεπλάγη, αλλά και δεν πιστεύει την αναίδεια, όπως τη χαρακτήρισε, της Ελλάδας να διατυπώνει άποψη για την Αγία Σοφία.
«Δεν εκπλήσσομαι, αλλά μερικές φορές δεν μπορώ και να το πιστέψω. Πώς μπορούν να δείχνουν τέτοια αναίδεια; Πώς τα λένε αυτά έτσι ανοιχτά; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πρώτον, εντός της επικράτειας της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν θα αποφασίσει κανένας, ούτε η Ελλάδα πού και πότε θα διαβαστεί προσευχή (εζάνι) ή πού και πότε θα διαβαστεί το κοράνι», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας από την Αθήνα να μην ανακατεύεται στο θέμα της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί περιουσία την οποία έχει κατακτήσει η Τουρκία.
«Πρώτα από όλα, η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά με την Τουρκία, ούτε με την Αγία Σοφία. Εδώ, πάνω από όλα, αποτελεί κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ. Και την προστατεύουμε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας. Και κατακτήθηκε. Δεν την αλώσαμε, όπως λένε κάποιοι. Την κατακτήσαμε», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα είναι η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλάει, από τη στιγμή που είναι η μόνη πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί.
«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που θα μας βάλει μυαλό. Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα χωρίς τζαμί στην Ευρώπη. Τώρα πραγματικά είναι ανοησία μια τέτοια Ελλάδα να φωνάζει, επειδή διαβάστηκε το κοράνι στην Αγία Σοφία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι έκλεισε τα τζαμιά στη δυτική Θράκη με τη… «δικαιολογία» του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχα η Άγκυρα έχει προστατεύσει τη λατρεία και τις εκκλησίες στην Τουρκία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι όταν «έφυγαν» οι Τούρκοι από την Ελλάδα, εκείνη «κατέστρεψε τα τζαμιά μας», ενώ αντίστοιχα τα τελευταία 20 χρόνια της διακυβέρνησής Ερντογάν έχουν προστατευτεί οι θρησκευτικές μειονότητες και τα δικαιώματά τους, υπενθυμίζοντας ότι πριν από 2 χρόνια επισκευάστηκε μέχρι και μία νέα εκκλησία (σ.σ. που ανήκει βέβαια στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία).
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr