Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας
«Κανείς δεν μπορεί να μιλάει στην Τουρκία για θρησκευτικές ελευθερίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Τι δήλωσε για τη συμφωνία της Ελλάδες με την Ιταλία για την ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Η Αγία Σοφία αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κανείς δεν μπορεί να μιλάει στην Τουρκία για θρησκευτικές ελευθερίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
«Στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα και σε με εμάς επίσης. Αλλά κάναμε βήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Στο παρελθόν υπήρξαν ηγέτες που προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν, υπήρχαν ακόμη και οι ηγέτες που θέλησαν να συναντηθούν με τους ηγέτες των μειονοτήτων. Για παράδειγμα η Μέρκελ. Είναι κωμικοτραγικό μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να το αμφισβητεί. Γιατί; Υπάρχει ρατσισμός στην Αμερική; Ναι. Υπάρχει ξενοφοβία, επιθέσεις κατά μουσουλμάνων ή όχι; Ναι υπάρχουν», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε άξιο προσοχής ότι «εκείνοι που ανοίγουν τη συζήτηση για το σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία, είναι ενάντιοι του τουρκικού έθνους».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε μάλιστα τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 για να υποστηρίξει ότι δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να χρησιμοποιείται ακόμη κι ως τέμενος.
«Αν κοιτάξουμε τη Σύμβαση της UNESCO του 1972, είναι άλλο θέμα η διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα ενός μνημείου και άλλο αν χρησιμοποιείται αυτή η περιουσία ως τζαμί ή κάτι άλλο. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Το σημαντικό είναι το τί θέλει το τουρκικό έθνος. Ένας από τους συνδέσμους μας υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος. Στις 2 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα λάβει την απόφασή του. Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάνουμε ό,τι επιτάσσει το έθνος μας», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας επιβεβαιώνει την άποψη της Τουρκίας
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συμφωνία της Ελλάδες με την Ιταλία για την ΑΟΖ αποδέχεται ουσιαστικά τις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Από τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας έχει νόημα να δούμε την πραγματικότητα. Για χρόνια η Ελλάδα υπερασπίζεται την άποψη ότι και οι νησίδες της έχουν υφαλοκρηπίδα. Υποστηρίζουμε εντελώς το αντίθετο. Όταν υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία με τη Λιβύη, το τηρήσαμε αυτό στα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Είπαμε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, σεβόμαστε τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα το αποδέχθηκε όταν υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία. Αυτή η συμφωνία αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η υφαλοκρηπίδα ξεκινά από την ηπειρωτική χώρα. Αποδέχτηκαν όσα είπαμε για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στην συμφωνία με την Ιταλία. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας; Η υφαλοκρηπίδα είναι επαρκής για τον υποθαλάσσιο πλούτο. Ο θαλάσσιος πλούτος περιλαμβάνεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτή η συμφωνία αφορά κυρίως την αλιεία. Όποτε χρειάζεται μπορεί να επιδεικνύει μια τέτοια ευελιξία. Λέμε στην Ελλάδα ότι, αντί να συνομιλεί με τρίτους, ας έρθει να συνεργαστεί μαζί μας. Αυτή η συμφωνία ήταν μια πολύ επωφελής συμφωνία όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία μας με τη Λιβύη συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έδωσε στα νησιά πλήρη επήρεια εδώ. Ούτε εμείς δώσαμε πλήρη επήρεια στα νησιά της Ελλάδας, λάβαμε υπόψη μόνο τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία μας κάνει ευτυχείς. Παίρνουν αποφάσεις και υπογράφουν συμφωνίες, αλλά όλοι αποδέχονται ότι αυτές δεν είναι υλοιποιήσιμες. Η Ελλάδα είναι ανάγκη να συνεργαστεί μαζί μας». είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε επίσης την Αίγυπτο να συνεργαστεί με την Τουρκία.
«Το πλέον λογικό για την Αίγυπτο είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία. Είμαστε εναντίον του πραξικοπήματος, αλλά όχι εναντίον του αιγυπτιακού λαού. Ο μουσουλμανικός κόσμος και η Μέση Ανατολή χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή Αίγυπτο».
Όσον αφορά στη στάση της Αιγύπτου στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η κατάπαυση του πυρός που πρότεινε το Κάιρο σύμφωνα με μας είναι νεκρή. Κατάπαυση του πυρός συμφωνείται μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Ήταν παρών ο Σαράζ εκεί; Όχι δεν ήταν. Αποδέχτηκε ο Χαφτάρ κατάπαυση του πυρός όταν ήταν παρών ο Σαράζ; Όχι Πήγαμε στη Μόσχα με τον Σαράζ και την ακολουθία του. Ο Σαράζ υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Είδαμε το πραγματικό πρόσωπο του Χαφτάρ στη Μόσχα. Ο Χαφτάρ απέρριψε τη συμφωνία στο Βερολίνο, ενώ αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ. Ας περάσουμε στα ΗΑΕ. Και εσείς ήσασταν παρόντες στο Βερολίνο. Γιατί δεν τον βάλατε να υπογράψει εκεί την κατάπαυση τους πυρός; Ο Χαφτάρ εξαρτάται για τα πάντα από ΗΑΕ. Αν δεν τον υποστηρίξουν θα εξαφανιστεί».
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr