Guardian: «Προϊόν κλοπής» τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Η Ελλάδα τα θέλει πίσω
Νέο δημοσίευμα της εφημερίδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Προϊόν κλοπής: Η Ελλάδα καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στον Guardian το Σάββατο, 20 Ιουνίου. «Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα» γράφει στην ανταπόκρισή της, η Έλενα Σμιθ. Παράλληλα το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί σε δημοσκοπήσεις υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Για την Αθήνα και μόνο το γεγονός ότι ο Guardian επιλέγει να τοποθετήσει τη φράση «προϊόν κλοπής», τη θέση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέει πολλά.
Παράλληλα, η Έλενα Σμιθ - αναφερόμενη στα 11 χρόνια από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, τονίζει ότι «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο». Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, η χώρα μας αναφέρθηκε και πάλι στην επιστροφή των Γλυπτών χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο, «ενάντια σε κάθε ηθική αρχή». Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητεί συστηματικά - από το Σεπτέμβριο του 2003, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης - την επιστροφή των Γλυπτών, διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών ενώ ο τρόπος με τον οποίο αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα ελέγχεται. «Είναι θλιβερό ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου να διοικείται ακόμα από απαρχαιωμένες, αποικιοκρατικές απόψεις», τόνισε.
Επιπλέον, «η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή τους, πριν τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία της. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες, προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» σημειώνει η ανταποκρίτρια του Guardian.
«Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν να ασκηθεί σχετική πίεση και από την Ε.Ε, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit», συμπληρώνει. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει χαρακτηρίσει την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη». «Όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θεωρούν ότι η σχετική αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα, όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αν και κλασικιστής που τρέφει μεγάλη αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι διασώθηκαν, ορθώς, από τον Έλγιν». Προ ημερών όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ότι τα Γλυπτά είχαν χαρακτηριστεί ως μια "καυτή πατάτα"», επισημαίνει η Ελεν Σμιθ
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr