Τρομάζουν οι προβλέψεις του MIT: Μέχρι την άνοιξη του 2021 έως 3,7 εκατ. νεκροί από κορονοϊό
Η μελέτη δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Economist που προειδοποιεί για πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή στον πλανήτη, τη διετία 2020-2021🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού διατυπώνει μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων - αν φυσικά δεν υπάρξει ιατρική πρόοδος - θα ανέλθει στα 200-600 εκατομμύρια, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2021 θα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό 1,4 με 3,78 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Economist που προειδοποιεί για πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή στον πλανήτη, τη διετία 2020-2021.
Σε μια περίοδο νέας έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, ο Economist αναφέρει ότι η πανδημία εξαπλώνεται «με απίστευτο ρυθμό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τη σταματήσουν. Την 1η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα που ο κορονοϊός εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδό μας (σ.σ. του Economist), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετρούσε 2.115 νέα κρούσματα».
«Στις 28 Ιουνίου, ο ημερήσιος απολογισμός έφτασε τα 190.000. Αυτή την ημέρα, κάθε 90 λεπτά καταγράφονταν τα κρούσματα που μετρήθηκαν συνολικά την 1η Φεβρουαρίου. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό. Περίπου κάθε περιοχή του πλανήτη έχει κρούσματα. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον κορονοϊό, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».
«Τα χειρότερα έρχονται»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος ή βρίσκονται στην πρώτη φάση της πανδημίας όπως η Αφρική. Η Ευρώπη είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση. «Τα χειρότερα όμως έρχονται. Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κορoνοϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «χωρίς κάποια ιατρική πρόοδο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων θα ανέλθει στα 200 με 600 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2021. Σε αυτό το σημείο, θα έχουν πεθάνει 1,4 με 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και τότε, όμως, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ευάλωτο στη μόλυνση και ακόμα περισσότεροι αν η ανοσία αποδειχθεί παροδική».
Ο απολογισμός θα εξαρτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο πραγματικός απολογισμός θα εξαρτηθεί από το πώς οι κοινωνίες θα διαχειριστούν την πανδημία: «Εδώ τα νέα είναι καλύτερα. Οι επιδημιολόγοι κατανοούν το πώς να σταματήσουν τον κορονοϊό. Η μετάδοση μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους, σε πλήθη, όταν οι άνθρωποι υψώνουν τον τόνο της φωνής τους. Οι φτωχοί είναι πιο ευάλωτοι, όπως και οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα. Ο ιός μπορεί να περιοριστεί με τρεις τρόπους: με αλλαγές στη συμπεριφορά, με τα τεστ, με την ιχνηλάτηση και απομόνωση. Και αν αυτά αποτύχουν, τότε, με lockdowns».
Όσο πιο άσχημες επιδόσεις στα τεστ έχει μια χώρα -και πολλές χώρες έχουν αποτύχει να έχουν επαρκή αποθέματα τεστ- τόσο πιο πιθανό είναι να αναγκαστεί να λάβει ακραία μέτρα. «Οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί, χάρη στην έρευνα και στη διαχείριση περιστατικών. Παρότι ο μαζικός εμβολιασμός απέχει, στην καλύτερη περίπτωση, μήνες, οι πρώτες θεραπείες είναι ήδη διαθέσιμες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πιο πολλά για το πώς να αντιμετωπίσουν τη νόσο και δεν “τρέχουν” να βάλουν ανθρώπους σε αναπνευστήρες, αλλά δίνουν από νωρίς οξυγόνο. Οι βελτιωμένες θεραπείες ευθύνονται για τη μείωση του ποσοστού των νοσηλευόμενων που εισάγονται σε ΜΕΘ της Βρετανίας, από το 12% στα τέλη Μαρτίου, στο 4%, στα μέσα με τέλη Μαΐου» τονίζεται στο άρθρο.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr