Γκάτγουικ: Πώς οι Βρετανοί «εξαφάνισαν» τα drones
Το 2017 συνολικά 92 drones επιχείρησαν να προκαλέσουν χάος στους αιθέρες της Βρετανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με αρκετή υπομονή αντιμετωπίζουν τις πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις τους χιλιάδες ταξιδιώτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ λόγω του χάους που προκάλεσαν τα drones το βράδυ της Τετάρτης αλλά και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, 19 και 20 Δεκεμβρίου.
Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι γιατί οι Βρετανοί δεν τα έριξαν, μόλις τα εντόπισαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι Αρχές του Σάσσεξ είχαν ξεκαθαρίσει στους αστυνομικούς ότι δεν πρέπει να ανοίξουν πυρ για να καταρρίψουν τα drones.
«Η αστυνομία αποφεύγει να ανοίξει πυρ σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα αεροδρόμια: Κι αυτό γιατί οι σφαίρες κατά την πορεία τους προς τα κάτω είναι επικίνδυνες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του αεροδρομίου του Γκάτγουικ, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του αεροδρομίου. Σύμφωνα με το ΒΒC,το αεροδρόμιο του Χίθροοου ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας.
Μετά το περιστατικό στο Γκάτγουικ, το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας μιλά για μία διαφορετική απειλή στους αιθέρες. Η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι τέτοιου είδους απειλές με τα drones να «κόβουν» βόλτες στον ουρανό απειλώντας εμπορικά αεροσκάφη έχουν τριπλασιαστεί στη Βρετανία τα τελευταία τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, το 2017 συνολικά 92 drones επιχείρησαν να προκαλέσουν χάος στους αιθέρες της Βρετανίας. Το 2015 ήταν 29 drone και το 2016 71 (drone).
Ο στρατός εξαφάνισε τα drones με όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τον ISIS. Αφού τα drones «έκοβαν» ανενόχλητα βόλτες στους βρετανικούς αιθέρες προκαλώντας κομφούζιο στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ο στρατός χρησιμοποίησε μετά από 32 ώρες ένα αμυντικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας για να τα εξαφανίσει.
Πρόκειται για το «drone dome», ένα αμυντικό σύστημα που αρχικά εντοπίζει το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, στη συνέχεια «κόβει» τις επικοινωνίες του και στη συνέχεια αναλαμβάνει τον έλεγχό του.
Το όπλο αυτό είχε χρησιμοποιήσει ο βρετανικός στρατός για την απελευθέρωση της Μοσούλης και την εξουδετέρωση των drones του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail», στην περίπτωση του Γκάτγουικ το σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα από τις βρετανικές Αρχές με τους επιβάτες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr