Η Γερμανία τίμησε τους 80.000 νεκρούς από τον κορονοϊό
Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Γερμανία θυμήθηκε και θρήνησε την Κυριακή τα περίπου 80.000 θύματά της από τον κορονοϊό, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό συνεχίζει να αυξάνεται, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στο Κέντρο Συναυλιών του παλιού ανατολικού Βερολίνου, επί της εμβληματικής Gendarmenmarkt, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης, με τη συμμετοχή ελάχιστων προσκεκλημένων και τους συγγενείς πέντε θυμάτων στο επίκεντρο. Σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ράινερ Χάζελοφ και του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Στέφαν Χάμπαρτ, πέντε πολίτες μίλησαν για τους ανθρώπους που έχασαν και άφησαν ένα κερί σε ειδικά διαμορφωμένο μνημείο.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Νέα παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία ερευνούν οι επιστήμονες
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πανδημία, η οποία μας αναγκάζει ήδη να κρατάμε αποστάσεις, να οδηγήσει και την κοινωνία σε ρήγμα», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ στην ομιλία του και ζήτησε η σημερινή Ημέρα Μνήμης να είναι και ημέρα συνοχής για τη χώρα. Με την πρωτοβουλία των σημερινών εκδηλώσεων, η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας ήθελαν, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος, να μοιραστούν το πένθος όλων των ανθρώπων που έμειναν πίσω, χάνοντας κάποιον συγγενή ή φίλο στην πανδημία. «Έχουμε εξαντληθεί από το βάρος αυτής της πανδημίας και πληγωθεί από τη μάχη για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος. Για αυτό και σήμερα χρειαζόμαστε μια στιγμή – να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Μια στιγμή πέρα από την καθημερινή πολιτική, μια στιγμή η οποία θα μας επιτρέψει να αναλογιστούμε την ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας. Θέλουμε – και πρέπει – να θυμόμαστε τους ανθρώπους που πέθαναν από την αρχή της πανδημίας. Σήμερα θέλουμε, ως κοινωνία, να θυμηθούμε εκείνους που είχαν έναν μοναχικό και επώδυνο θάνατο σε αυτές τις σκοτεινές εποχές», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το ίδιο να μνημονεύουμε και όσους πέθαναν από άλλα αίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν είχαν τον πρέποντα αποχαιρετισμό.
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ζήτησε από πολιτικούς και πολίτες να θυμούνται πάντα ότι πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές βρίσκονται ανθρώπινες ζωές. «Ο πόνος και ο θάνατός τους μένει μακριά από τη δημοσιότητα. Αλλά μια κοινωνία που αγνοεί αυτόν τον πόνο, θα υποφέρει τελικά ως σύνολο», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ακόμη σε όσους πέθαναν τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, ενώ αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί πολλές επιστολές και, σε κάποιες περιπτώσεις, είχε την ευκαιρία να μιλήσει προσωπικά με συγγενείς ασθενών και θυμάτων. «’Ακουσα ιστορίες απελπισίας. Ξέρω ότι πολλοί είτε βασανίζονται από τη σκέψη ότι δεν κατάφεραν να συνοδεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο τελευταίο τους ταξίδι είτε κατηγορούν τον εαυτό τους ότι εγκατέλειψαν τους αγαπημένους τους (…) ‘Αλλοι φοβούνται ότι οι άνθρωποί τους θα ξεχαστούν από τις οικογένειες και τους φίλους τους, ελλείψει μιας συλλογικής τελετής αποχωρισμού», ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος και τόνισε ότι για αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους πρέπει και σήμερα και στο μέλλον να τους δείχνουμε ότι δεν είναι μόνοι στο πένθος και στον θρήνο τους.
Ανάλογη συμπαράσταση, τόνισε, οφείλεται και σε όσους υποφέρουν από μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19 ή από ψυχολογικά προβλήματα λόγω της απομόνωσης που επιβάλλεται αυτή την εποχή, αλλά και στα παιδιά που μένουν μακριά από το σχολείο και τους φίλους τους.
«Αυτό που σας ζητώ είναι το εξής: ας μιλήσουμε για τον πόνο, την οδύνη και τον θυμό μας. Αλλά ας αποφύγουμε να εγκλωβιστούμε στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών και ας συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για μία ακόμη φορά κοιτάζοντας μπροστά, στην έξοδο από την πανδημία, την οποία θα πετύχουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι», συνέχισε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να προσθέσει ότι δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα – και κυρίως τον θάνατο – και η πανδημία μας διδάσκει την ταπεινότητα ενώπιον του ανέφικτου. «Αυτή η εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη απογοήτευση, μια προσβολή στο πνεύμα των καιρών μας, που είναι εστιασμένο κυρίως στην αυτοβελτίωση. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί και θεραπευτική, καθώς αναγκαζόμαστε να σκεφτούμε τι μας είναι πραγματικά σημαντικό και να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο η δική μας ευημερία, αλλά και οι ζωές και η υγεία των άλλων», τόνισε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει με την αισιόδοξη δήλωση ότι «θα αφήσουμε πίσω αυτή την πανδημία, θα αναπνεύσουμε και πάλι και θα ζήσουμε ξανά ελεύθεροι».
Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης εψάλη Οικουμενική Δοξολογία στην Εκκλησία του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων ζήτησαν από τους πολίτες να τοποθετήσουν απόψε αναμμένα κεριά στα παράθυρά τους.
Δεν συνδέονται με υποθέσεις τρομοκρατίας οι πυροβολισμοί έξω από κλαμπ του Κουίνς στη Νέα Υόρκη
Ιωάννινα: Σε ΜΕΘ 14χρονος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Πέθανε η γηραιότερη ολυμπιονίκης στον κόσμο - Ήταν 103 ετών
ΠΑΟΚ: Κατατέθηκαν δύο εφέσεις κατά της πρωτόδικης απόφασης για τον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr