Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ φέρνουν πρόσφυγες σε Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία
Οι τρεις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνονται στους προσωρινούς προορισμούς διέλευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι «απέδρασαν» από την Καμπούλ και το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για δυτικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε οργανισμούς βοήθειας, καθώς και Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με κυβερνήσεις ή υπηρεσίες της Δύσης, ή θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της φύσης της εργασίας τους, για παράδειγμα δημοσιογράφοι, μεταφραστές ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian στην ηλεκτρονική του έκδοση, η πλειοψηφία -περίπου 7.000- μεταφέρθηκαν από την Καμπούλ με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι είχε βγάλει περίπου 1.200 άτομα από τη χώρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι είχε μεταφέρει περίπου 1.700 άτομα σε ασφαλείς προορισμούς.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία του έχει απομακρύνει 550 άτομα από το Αφγανιστάν μέχρι στιγμής, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αναφέρει ότι έχουν απομακρύνει περίπου 500 άτομα η κάθε μία.
Τα περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα από την Καμπούλ έκαναν στάση στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, τη Ντόχα στο Κατάρ ή το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, όπου όσοι που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν προωθούνται με τακτικές πτήσεις προς τη χώρα υποδοχής.
Στα Βαλκάνια Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και τη Δύση
Ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τον Guardian. Οι τρεις βαλκανικές χώρες, οι οποίες πρόκειται να λάβουν συμφωνημένο αριθμό Αφγανών από αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν σε μία συμφωνία χώρας διέλευσης με τις ΗΠΑ.
Η τύχη των προσφύγων
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο σε 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τις γυναίκες, τα παιδιά και τις θρησκευτικές μειονότητες. Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να επανεγκαταστήσει τον ίδιο αριθμό.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν επιφυλακτικές να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες, εν μέσω ανησυχιών για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε σε συναδέλφους του κόμματος ότι η χώρα της θα πρέπει να δεχτεί περίπου 10.000 άτομα σε κίνδυνο από το Αφγανιστάν, ενώ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα πρέπει να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει καλέσει την Eυρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για τους πρόσφυγες, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διεξοδικά απόψεις, καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί το ότι και οι δύο χώρες θα επηρεαστούν -σε κάθε περίπτωση- από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αφού στην πραγματικότητα Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την «ίδια πρόκληση» -αυτή μιας νέας ισχυρής προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης- και χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει χαρτογραφηθεί το τοπίο, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.
Και οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν δώσει ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών τους, κοιτάζοντας κυρίως προς τη Δύση, προκειμένου να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό από την νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Έχοντας ήδη δοκιμάσει τις αντοχές των κοινωνιών τους στην περίπτωση της Συρίας, αμφότεροι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησανστην ανάγκη να υποστηριχθούν έμπρακτα οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Guardian: Η Ελλάδα επεκτείνει το τείχος στα σύνορα
Η Ελλάδα δήλωσε ότι ολοκλήρωσε ένα τείχος μήκους 40 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία και εγκατέστησε ένα σύστημα επιτήρησης για να αποτρέψει πιθανούς αιτούντες άσυλο από το να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Η σαρωτική προέλαση των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε φόβους ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2015, με ανθρώπους που διαφεύγουν από διώξεις ή περαιτέρω συγκρούσεις.
Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει την επανάληψη των σκηνών που καταγράφηκαν κατά το παρελθόν. Ένας φράκτης μήκους σχεδόν οκτώ μιλίων είχε ήδη τοποθετηθεί.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, τις πιθανές επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».
Συναντίληψη Ελλάδας και Τουρκίας για προσφυγικό - Ανακοινώνονται νέα μέτρα για κορονοϊό
Κορονοϊός - Εμβόλια: Δικαστήριο στο Κιλκίς έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ανασχηματισμός: Τα limit up και down του κυβερνητικού σχήματος - Τα σενάρια για Χρυσοχοΐδη
Κορονοϊός: Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη - Πότε ανακοινώνονται νέα μέτρα
Αφγανιστάν: Έκθεση «κόλαφος» του Γενικού επιθεωρητή των ΗΠΑ – Τραγικό το πάθημά μας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr