Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι
Ήδη οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς μπούρκα και χωρίς άνδρα συνοδό, ενώ η εκπαίδευσή τους έχει ανασταλεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο σπίτι του θα πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ. Όπως είπε σε ρεπόρτερ του BBC, το μέτρο θα είναι προσωρινό μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα κατάλληλα συστήματα για την ασφάλειά τους. Η εν λόγω δήλωση προκαλεί προβληματισμό για το τι στάση θα κρατήσουν οι ισλαμιστές. «Είναι μια πολύ προσωρινή διαδικασία» έσπευσε να διευκρινίσει ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι το 2001 είχαν επιβάλει αυστηρό καθεστώς με βάση τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ξαναπήραν τον έλεγχο της χώρας μόλις εννέα μέρες πριν, όταν κατέλαβαν και την πρωτεύουσα Καμπούλ. Άμεσα άρχισαν οι βιαιότητες από πλευράς Ταλιμπάν με εν ψυχρώ δολοφονίες, απειλές και εκφοβισμό όσων τόλμησαν να συνεργαστούν τις δυτικές δυνάμεις. Τα Ηνωμένα ‘Έθνη κάνουν λόγο για πολλαπλές καταγγελίες – μαρτυρίες κακομεταχείρισης που αφορούν αυστηρές απαγορεύσεις εις βάρος των γυναικών, μέχρι και εκτελέσεις.
Ήδη οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς μπούρκα και χωρίς άνδρα συνοδό, ενώ η εκπαίδευσή τους έχει ανασταλεί. Ο Μουτζαχίντ κατά την συνέντευξη τύπου ανέφερε, σχετικά με τις εργαζόμενες γυναίκες, πως πρέπει να μείνουν σπίτι γιατί «Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας δεν είναι εκπαιδευμένοι στο πως να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες – πως να μιλάνε σε κάποιες από αυτές» και συνέχισε «μέχρι να έχουμε όλες τις δυνάμεις στις θέσεις τους, ζητάμε από τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι τους».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε την Τρίτη ότι τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν «θεμελιώδη κόκκινη γραμμή». Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μίλησε και για την εκκένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα, την Καμπούλ.
«Η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου»
Οι Αφγανοί δεν πρέπει να προσπαθούν να πάνε στο αεροδρόμιο, είπε ο κ. Μουτζαχίντ, επικαλούμενος τη χαοτική κατάσταση εκεί. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να τους «ενθαρρύνουν» να φύγουν καθώς το Αφγανιστάν χρειάζεται τα ταλέντα τους, πρόσθεσε. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που έθεσαν οι ΗΠΑ για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να παρατείνει την προθεσμία.
Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου έχουν εκκενωθεί περίπου 58.700 άνθρωποι μέχρι στιγμής. Ο Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε τη θέση των Ταλιμπάν ότι η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου.
Νέα μέτρα: Έρχονται βαρύτεροι περιορισμοί – Συνεδριάζουν οι ειδικοί
Βουλή: Απαντά ο Μητσοτάκης στην κριτική για τις φωτιές – Τι θα πει στην ομιλία του
Νέα μέτρα – Εστιάτορες: Πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% μόλις χειροτερέψει ο καιρός
Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr