Διακοπές στο Αφγανιστάν: Πώς ένας Άγγλος φοιτητής ταξίδεψε στην Καμπούλ για ένα κεμπάπ και βρέθηκε να τον κυνηγούν οι Ταλιμπάν
Ο Μάιλς Ράτλετζ ήθελε να τραβήξει την προσοχή στο διαδίκτυο; Ήθελε πράγματι να ζήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι; Ή απλά είχε άγνοια κινδύνου και το πάθος του για ένα ξεχωριστό φαγητό σε έναν μη τουριστικό τόπο τον οδήγησαν στην Καμπούλ;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όποιο κι αν ήταν το κίνητρο του 21χρονου φοιτητή του Loughborough University, Μάιλς Ράτλετζ ταξίδεψε στη φλεγόμενη Καμπούλ, έκανε το κέφι του κι όταν κατάλαβε ότι ο θάνατος τον κυνηγάει, άρχισε να συνειδητοποιεί την ανοησία του...
Οι αναρτήσεις του Ράτλετζ στο φόρουμ 4chan, περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι στην κόλαση του Αφγανιστάν, όταν πια η κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει την Καμπούλ και η πρωτεύουσα είχε πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Ο 21χρονος ταξιδιώτης είχε δημοσιεύσει επίσης την επίσκεψή του στο Facebook και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Και ενώ ο Ράτλετζ «απολάμβανε» τις διακοπές του και το «ξεχωριστό και φθηνό φαγητό», οι κάτοικοι της πολύπαθης χώρας δεν είχαν την ίδια ευκαιρία.
Περίπου 330.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα φέτος, με τους μισούς να φεύγουν από τον τόπο τους από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα απέσυραν τον στρατό τους. Ο 21χρονος φοιτητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Loughborough δηλώνει λάτρης των ταξιδιών σε επικίνδυνες περιοχές, κομπάζοντας σε συνέντευξή του ότι ταξίδεψε στο Τσέρνομπιλ το 2019.
Το χρονικό του ταξιδιού στο Αφγανιστάν
Στις 13 του Αυγούστου, ο Ράτλετζ προσγειώθηκε στην Καμπούλ. Όπως δήλωσε είχε ξοδέψει περίπου 1.500 δολάρια για βίζα και αεροπορικά εισιτήρια αναζητώντας την «περιπέτεια», όταν αποφάσισε να κλείσει το ταξίδι του.
«Μισώ να ξαπλώνω σε μια παραλία και να διαβάζω περιπέτειες άλλων. Έτσι ήθελα να κάνω κάτι λίγο διαφορετικό. Μετά την αποφοίτησή μου θα έχω μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και ίσως μια οικογένεια κι έτσι δεν θα έχω την ευκαιρία να ξανακάνω τέτοιες τρέλες», είπε ο Ράτλετζ στους Times: «Το Αφγανιστάν φαινόταν αρκετά ωραίο, το φαγητό φαινόταν καταπληκτικό, είχα διαβάσει για υπέροχο κεμπάπ και μάλιστα ήταν και φθηνό.»…
Ο Ράτλετζ ανάρτησε την άφιξή του στην Καμπούλ στις 13 Αυγούστου. Αρχικά, οι ακόλουθοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφέβαλλαν ότι βρισκόταν πραγματικά στη χώρα όπου μαινόταν ο πόλεμος κι ο θάνατος τύλιγε την πρωτεύουσα. Όμως μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του αεροπορικού του εισιτηρίου, η ιστορία του άρχισε να φαίνεται πιο πιστευτή.
«Αν εισβάλουν στην Καμπούλ αύριο, θα αγοράσω ένα εισιτήριο για την Τουρκία και μετά θα περιμένω στο αεροδρόμιο και θα αναχωρήσω για άλλη χώρα. Σε τέτοιες περιπέτειες αυτά συμβαίνουν συχνά», έγραψε ο Ράτλετζ.
Όμως τα πρώτα σύννεφα του κινδύνου άρχισαν να εμφανίζονται την Κυριακή στις 15 Αυγούστου: «Μάλλον έκανα λάθος», αναρτά ο Βρετανός… εξερευνητής κινδύνου.
Στις 15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ ενώ ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί εγκατέλειπε τη χώρα και ενός νεαρού Βρετανού… χαλούσαν οι διακοπές του!
Σύμφωνα με συνέντευξή του ο Ράτλετζ είπε ότι είδε ανθρώπους να πυροβολούν με καλάσνικοφ στον αέρα, ενώ άλλοι προσπαθούσαν αγωνιωδώς να εισβάλουν στις Τράπεζες για να βγάλουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με τη διήγησή του, αγόρασε μπούρκα για να κρύψει την όψη του και προσπάθησε να βρει καταφύγιο - μάταια - σε πολλές πρεσβείες.
Αφού δεν κατάφερε να διαφύγει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με υποστήριξη Δυτικών δυνάμεων, ο Ράτλετζ είπε ότι έφτασε σε ασφαλές σπίτι που φυλασσόταν από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.
«Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι προσπάθησα να κάνω κάτι ενδιαφέρον στη ζωή μου και το ταξίδι στην Καμπούλ ήταν στη λίστα», ανάρτησε στον λογαριασμό του όταν πια κατάλαβε ότι ίσως να μην επέστρεφε ζωντανός στην πατρίδα του.
Έπειτα από πολλές περιπέτειες κι όταν πλέον η αισιοδοξία και το χαμόγελο του Ράτλετζ είχαν σκορπίσει στους δρόμους της Καμπούλ, ανάμεσα σε πτώματα, τρομαγμένα μάτια και απεγνωσμένα χείλη που ζητούσαν βοήθεια, έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα κατάφερε και επιβιβάστηκε σε βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο - όπως είπε - ήταν γεμάτο αφγανούς υπαλλήλους πρεσβειών, στρατιωτικό προσωπικό, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ξένους.
Βομβαρδισμός επικριτικών σχολίων
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ντουμπάι και ο Ράτλετζ επιβιβάστηκε αμέσως σε αεροπλάνο που τον έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πλέον βρίσκεται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. Ο «Independent» ανέφερε ότι ο Ράτλετζ ανέβασε ένα βίντεο 17 δευτερολέπτων στο Facebook όπου φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε στρατιωτικό αεροπλάνο.
Κάποιοι στο Twitter κατηγόρησαν τον φοιτητή ότι πήρε τη θέση κάποιου από τους πολλούς Αφγανούς πολίτες που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους από τους Ταλιμπάν.
Ο δημοσιογράφος Julian Hoez έγραψε στο Twitter ότι «Θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο ένας πολύ λιγότερο προνομιούχος Αφγανός πολίτης να έχει δραπετεύσει και να έχει γλυτώσει τη ζωή του», ενώ πολλοί άλλοι τον κατέκριναν ότι πήγε στο Αφγανιστάν εν μέσω κορυφαίας ανθρωπιστικής κρίσης, απλά για διασκέδαση!
Ο αφελής φοιτητής δέχτηκε ένα κύμα αντιδράσεων και επικρίσεων και πλέον αναγκάστηκε να διαγράψει τις αναρτήσεις και τα βίντεο που δημοσίευσε όταν επέστρεψε, στο Facebook.
Μάθαμε για το επικίνδυνο ταξίδι του φοιτητή, που είχε επισκεφτεί και το Τσερνόμπιλ (και μάλιστα είχε πουλήσει πανάκριβα μια μάσκα προστασίας με την επιστροφή του, στο διαδίκτυο), για εκείνο που δεν μας ενημέρωσε ήταν αν πρόλαβε να δοκιμάσει τελικά το κεμπάπ της Καμπούλ και αν του άρεσε. Βασικό…
Αυξήσεις - φωτιά στις τιμές: 1 στα 3 νοικοκυριά κινδυνεύει με φτωχοποίηση
Πλάι στον Μίκη: Με όπλο τους τη μουσική, 4 Έλληνες που κατέκτησαν τον κόσμο
Κορονοϊός - Ευαγγελισμός: Νέο περιστατικό ασθενούς που αρνήθηκε διασωλήνωση
Αμπελόκηποι: Σύλληψη ατόμου από την Αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στο διαμέρισμα
Πλημμύρες στην Ισπανία: Ψάχνουν τους δικούς τους με κάθε μέσο - Αγωνία για τους αγνοούμενους
Το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής - To νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση
Τουρίστρια που ήρθε διακοπές στην Ελλάδα αηδίασε με τη μυρωδιά... της χαρουπιάς: «Είναι τόσο άσχημο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr