Εκλογές Γερμανία: Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον διάδοχο της Μέρκελ - Όλα τα σενάρια
Οι τελευταίες ομιλίες των υποψήφιων καγκελαρίων - Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης - Γιατί ανησυχούν οι Βρυξέλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές, η οποίες διεξάγονται την Κυριακή στην χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωπϊκή Ένωση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατηρούν βραχεία κεφαλή έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), καθώς προηγούνται για μόλις 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο επικεφαλής του SPD Ολαφ Σόλτς και ο Άρμιν Λάσετ του CDU, οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχτούν την Άνγκελα Μέρκελ που αποχωρεί από την Καγκελαρία έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις, την ώρα που τα σενάρια για τα κόμματα που θα απαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολλά και δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι για την Καγκελαρία προσπαθούν να κερδίσουν ένα μέρος από τους αναποφάσιστους που αγγίζουν το 35% των Γερμανών πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, επομένως το 50% δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον εκλογικό παλμό και τις τελευταίες ομιλίες.
Έχει κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα σε SPD και CDU - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ο υποψήφιος Καγκελάριος Άρμιν Λάσετ τους τελευταίους μήνες, και ειδικότερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Γερμανία και εκείνο το πλάνο που τον έδειχνε να γελά, παρά την καταστροφή που συνέβαινε γύρω του, είδε τα ποσοστά του κόμματός του να κατακρημνίζονται και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ήττα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU έχει ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος και πλέον υπολείπεται ελάχιστα από το SPD που προπορεύεται οριακά.
Η τελευταία δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος της γερμανική τηλεόρασης (ZDF), αναδεικνύει πρώτο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%. Στη δεύτερη θέση παραμένει ο συνδυασμός CDU/CSU, τα οποία αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα στο 23%. Οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 16,5% (+0,5%), το ακροδεξιό AfD στο 10% (-1%), οι Φιλελεύθεροι στο 11% και το κόμμα Η Αριστερά στο 6%.
Επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελαρίου είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Το 47% των ερωτηθέντων θα τον προτιμούσαν για καγκελάριο, ένα 20% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λασετ, και το 16% την πολιτικό των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, οι Χριστιανοδημοκράτες θα καταταγούν δεύτερο κόμμα για μόλις τέταρτη φορά στις 20 μεταπολεμικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι τελευταίες ομιλίες
Έχοντας στην Άνγκελα Μέρκελ στο πλευρό του, ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ πραγματοποίησε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση. «Αν κάνουμε λάθη τώρα με ιδεολογικά πειράματα, ό,τι χτίζαμε τα τελευταία 16 χρόνια θα καταστραφεί» , είπε στον κόσμο ο υποψήφιος Καγκελάριος, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει για εκείνον:
«Ο Άρμιν Λάσετ χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του να χτίζει γέφυρες. Να παίρνει τον κόσμο μαζί του». Βέβαια παρά τις δηλώσεις αυτές δεν είναι , μυστικό στη Γερμανία πως η κ. Μέρκελ δεν στήριξε με πολύ μεγάλη ένταση τον Λάσετ καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. «Είναι για το μέλλον σας. Για το μέλλον των παιδιών σας. Για το μέλλον των γονιών σας. Και μόνο κάθε 4 χρόνια έχετε την ευκαιρία να αποφασίζετε σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποιος θα δημιουργήσει αυτό το μέλλον για εσάς στο Βερολίνο» είπε η Μέρκελ
Τελευταία προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε και ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς του SPD, ο οποίος μοιάζει το φαβορί για τη νίκη, παρά τη μείωση της διαφοράς. «Θα χρειαστεί να χτίσουμε περισσότερα σπίτια, για να έχουμε επιτέλους λογικά ενοίκια. Πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι κάποτε στη Γερμανία χτίζαμε 800.000 διαμερίσματα το χρόνο. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε μόλις 300.000 το χρόνο. Ο στόχος μου είναι να έχω 400.000 νέα διαμερίσματα κάθε χρόνο», είπε για το θέμα της στέγασης.
Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στην πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δέχθηκε επίσης ερωτήματα σε σχέση με τον κοινωνικό εκμοντερνισμό και την ψηφιοποίηση.
Τα επικρατέστερα σενάρια
Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το σενάριο της διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων (CDU και SPD) αλλά πιθανότατα αυτή τη φορά με αντεστραμένους όρους, το σενάριο «Φανάρι» και το σενάριο «Τζαμάϊκα». Οι ονομασίες των συνδυασμών προέρχονται από τα χρώματα των κομμάτων που είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Die Linke = σκούρο κόκκινο.
Φανάρι κυκλοφορίας - Traffic light (SPD, Πράσινοι, FDP)
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εάν πράγματι οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη ειδικά σε περίπτωση που το άθροισμα των βουλευτών τους με εκείνους του CDU δεν φτάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ, των οποίο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συχνά χαρακτηρίζουν ως «διάδοχο του Σόιμπλε» πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σταθερός. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τζαμάικα (CDU, Πράσινοι, FDP)
Εάν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση (αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν βγουν δεύτερο κόμμα εάν στο SPD δεν μπορεί να σχηματίσει) αυτός είναι μάλλον ο επικρατέστερος συνδυασμός. Εκτός από την καγκελαρία, πιθανότατα το CDU θα έχει έλεγχο στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το FDP θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Στα αρνητικά του εν λόγω σχηματισμού περιλαμβάνεται το ότι οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τελείως διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα για την οικονομία και την φορολογία αλλά και την Ε.Ε, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανότατα εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού.
Νέα συνεργασία CDU - SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους)
Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά με ανεστραμένους ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε μόνο τα δύο κόμματα, εάν τελικά φτάσουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag (355) είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους.
Σε περίπτωση όμως που κάποιος από τους προηγούμενους συνασπισμούς δεν ευδοκιμήσει μία παράταση του «μεγάλου συνασπισμού» δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή τη φορά όμως το SPD αναμένεται να ελέγχει την Καγκελαρία και το CDU να είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος.
R2G (SPD, Πράσινοι, Αριστερά)
Πρόκειται για τον πιο αριστερό συνδυασμό που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί οι θέσεις των κομμάτων σε ορισμένα ζητήματα (κυρίως στα πεδίο των φόρων, του κατώτατου μισθού, της μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής πρόνοιας να μη είναι τόσο μακριά), ωστόσο οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες διαφωνούν κάθετα με μία τέτοια κυβέρνηση καθώς θεωρούν το Die Linke ( Αριστερά) συνέχεια του Κομμουνιστικού κόμματος της ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το SPD θα ήθελε να υπάρχει η δυνατότητα ενός τέτοιου σχηματισμού κυβέρνησης μόνο και μόνο για να ασκηθεί πίεση στο FDP η στο CDU να μπουν στην κυβέρνηση με υποχωρήσεις των θέσεών τους.
Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον χρόνο σχηματισμού
Ιδιαίτερος προβληματισμός αλλά και ανυπομονησία επικρατεί στις Βρυξέλλες για τις εκλογές στη Γερμανία. Ανυπομονησία για δουν ποιος θα είναι ο διάδοχος της Μέρκελ και Καγκελάριος στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και προβληματισμός για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσουμε στο τέλος των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων, που σίγουρα θα υπάρξουν για να οριστεί κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 171 ημέρες για αν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες και να σχηματιστεί ο κυβερνητικός σχηματισμός, δηλαδή η παράταση του «Μεγάλου Συνασπισμού» (CDU και SPD) για ακόμα 4 χρόνια.
Όπως είπε στο OPEN η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Μαίρη Αρώνη μία ανάλογη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση καίριων αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης, από το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι την κλιματική αλλαγή και την ευρωπαϊκή Άμυνα και διπλωματία.
«Δεν υπάρχει κακιά στιγμή» - Ο κύκλος της βίας πριν τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα
Ιγνατίου: Ενδιαφέρον ExxonMobile για οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ - Το διεκδικεί η Τουρκία
Σαντορίνη: Έρευνες για τη «Χαμένη Ατλαντίδα» - Βρέθηκαν σκαλοπάτια από λάβα
Κορονοϊός – Μονοκλωνικά αντισώματα: Έρχονται και στην Ελλάδα - Πότε και σε ποιους χορηγούνται
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr