Βενεζουέλα: Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για τον Μαδούρο
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Καράκας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να αψηφά τη Δύση ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλο του, τον Χουάν Γκουαϊδό.
Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.
Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε χθες, Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έριξε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.
Και στις δύο πλευρές, οι φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δρόμους και λεωφόρους μαύρες από κόσμο. Κανένας αξιόπιστος αριθμός δεν κυκλοφορεί μετά τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.
Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ' ένα «νησί της Καραϊβικής» και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.
«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», δήλωσε ο 35χρονος Γκουαϊδό, ντυμένος με σκούρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο. «Ναι, μπορεί να γίνει!», του απαντούσε το πλήθος.
Προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος «θα έχει αποφασιστική σημασία», κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με μια νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα. Μια άλλη κινητοποίηση που συνδέεται με τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
«Ελευθερία!»
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε πως άνοιξαν στη χώρα του τρία κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα, στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα και τρόφιμα.
«Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων», απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο. Αντίθετα «υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια», συνέχισε αναφερόμενος στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.
Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 850 συλληφθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!», φώναζαν οι διαδηλωτές χτυπώντας κατσαρόλες ή θέτοντας σε λειτουργία σειρήνες, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με το πρόσωπο του προέδρου Μαδούρο διαγραμμένο.
«Ακούστε (μπολιβαριανή) φρουρά, ακούστε Σεμπίν (οι υπηρεσίες πληροφοριών), θα πέσει, σαν το τείχος του Βερολίνου», έγραφε άλλο πανό.
Η συγκέντρωση της αντιπολίτυσης διαλύθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο.
Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από εκεί, στο κέντρο του Καράκας, ο Νικολάς Μαδούρο επανεμφανίσθηκε δημόσια για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.
Έλαβε τον λόγο μπροστά σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Μπολίβαρ, όπου έξι μήνες νωρίτερα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη με εκρηκτικά είχαν εκραγεί κοντά στο βήμα όπου βρισκόταν.
Δήλωσε πως είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στη χρονιά, τη στιγμή που ακριβώς το κοινοβούλιο είναι ο μοναδικός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Η εντολή των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στα τέλη του 2015, διαρκεί από τον Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2021. Και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά στα τέλη του 2020.
Για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «μακάβριο σχέδιο» των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, καλώντας τους πολιτοφύλακες, ένα σώμα που αποτελείται από πολίτες, να ενωθούν με τον στρατό.
«Θέση επεμβατισμού»
Αναφερόμενο στο τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ευρωπαίοι, το τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας teleSUR εξέφραζε χθες, Σάββατο, τη λύπη του «για τη θέση επεμβατισμού που υιοθετείται τόσο από τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Νικολάς Μαδούρο δεν αναγνωρίζεται από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο αναγνώρισε την εξουσία του Γκουαϊδό και κάλεσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο 56χρονος Μαδούρο απορρίπτει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα.
Τείνοντας το χέρι στην Κίνα, ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες, μιλώντας στην South China Morning Post, πως θα τιμήσει, όταν έρθει στην εξουσία, τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στο Πεκίνο και τη χώρα του και πως επιθυμεί να αρχίσει «μόλις αυτό είναι δυνατόν» διάλογο με την Κίνα.
Πετρελαϊκή χώρα, άλλοτε η πλουσιότερη της λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα έχει ναυαγήσει οικονομικά. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ). Από το 2015, περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σε πληθυσμό 31 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr