Υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στο ethnos.gr: Δώστε μας τους πράκτορες
«Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας» δήλωσε στο ethnos.gr η υπουργός Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Renata Deskoska🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να εκδοθούν στη Βόρεια Μακεδονία οι δύο πράκτορες που υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της γειτονικής χώρας και συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι ζήτησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Renata Deskoska, μιλώντας στο ethnos.gr την Κυριακή (17.02) στο περιθώριο του 1ου Thessaloniki Regional Forum "Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030".
«Έχουμε στείλει επίσημα το αίτημά μας αρκετές φορές στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση από τον Έλληνα υπουργό. Τελευταία φορά που στείλαμε έγγραφο ήταν το περασμένο Νοέμβριο ενώ αναμένεται να ξαναθέσουμε το ζήτημα στις ελληνικές αρχές. Οι δύο άνδρες αποτελούν κλειδιά για την δικαστική υπόθεση του Γκρουέφσκι» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Deskoska.
Πρόκειται για τον 51χρονο Γκόραν Γκρουγέφκσι και τον 35χρονο Νίκολα Μποσκόσκι. Στους δύο καταζητούμενους είχε δοθεί χάρη από το Δικαστήριο της Βόρειας Μακεδονίας η οποία ανακλήθηκε.Τον Οκτώβριο 2017, οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ενώ προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Οι Έλληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα σύλληψης της Ιντερπόλ καθώς οι διωκτικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας τους κατηγορούν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», πράξεις που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε γίνει γνωστό το 2015 μετά από καταγγελίες, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.
Περισσότερα από 20.000 άτομα -ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικαστές, διπλωμάτες, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης- ήταν σε λίστα καταγραφής των τηλεφωνημάτων τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το σκάνδαλο είχε φέρει τη χώρα σε πολιτική κρίση μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ την άνοιξη του 2017.
Οι δύο άνδρες, που υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο εκκρεμεί, ενώ μετά την απόφαση έκδοσής τους από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο που αποφάσισε να μην εκδοθούν στα Σκόπια επειδή τους είχε χορηγηθεί αμνηστία η οποία στη συνέχεια ανεστάλη , σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι και παραμένουν στη χώρα μας.
Η υπεράσπισή τους υποστήριξε στον Άρειο Πάγο ότι η ανάκληση έγινε με μη νόμιμο τρόπο, κάτι που έγινε δεκτό από τους δικαστές. Οι δύο άνδρες μετά τη σύλληψή τους στη Θεσσαλονίκη είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζαν ότι είχαν πέσει θύματα σκευωρίας. Ακόμη, είχαν δηλώσει ότι φοβούνται για τη ζωή τους.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr