Βενεζουέλα: Η «έκρηξη» πλησιάζει - Φυγαδεύτηκαν δύο παιδιά του Μαδούρο
Οι Αμερικανοί δεν αποκλείουν επέμβαση, στρατιωτικοί λιποτακτούν, άνθρωποι πεθαίνουν σε διαδηλώσεις ή από πείνα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα κρίνεται ως απόλυτα οριακή. Πραγματικά όλα κρέμονται από μία κλωστή και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα χειρότερα δεν θα έρθουν, αφού η χώρα αυτή, ξεπερνώντας τα δημοσιογραφικά κλισέ, θυμίζει καζάνι που βράζει, βόμβα η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί.
Οι εξελίξεις προχωρούν με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς, σύμφωνα με επίσημες ρωσικές πηγές, οι ΗΠΑ μετακινούν στρατεύματα τόσο στο Πουέρτο Ρίκο, όσο και στην Κολομβία. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, επιβεβαίωσε τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων -μεταξύ αυτών και ειδικών δυνάμεων- σημειώνοντας ότι αποτελούν ένδειξη πως το αμερικανικό πεντάγωνο ετοιμάζεται να ρίξει τον Νικολάς Μαδούρο.
«Δείχνοντας σαρκασμό και άγνοια απέναντι στους πολίτες της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια στρατιωτική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος» είπε συγκεκριμένα ο Πατρούσεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
«Η μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων ειδικών αποστολών στην περιοχή του Πουέρτο Ρίκο, η εγκατάσταση αμερικανικών ένοπλων μονάδων στην Κολομβία, όπως και άλλα στοιχεία, αποτελούν καθαρή ένδειξη ότι το (σ.σ. αμερικανικό) Πεντάγωνο ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή» συμπλήρωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και προσέθεσε: «Στόχος τους είναι να εμπλακούν (σ.σ. οι στρατιωτικές δυνάμεις) σε μια επιχείρηση απομάκρυνσης του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο από την εξουσία».
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Δευτέρα, τάχθηκε κατά του σεναρίου της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, προκρίνοντας τη διπλωματική οδό. Αλλά αυτό, από μόνο του, δεν σημαίνει και κάτι.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «κατασκευάζει» την κρίση στη χώρα του για να αρχίσει πόλεμο στη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και μεταδόθηκε τη Δευτέρα. «Προσπαθούν να κατασκευάσουν μια κρίση για να δικαιολογήσουν την πολιτική κλιμάκωση και μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, έναν πόλεμο στη Νότια Αμερική», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης στο ABC.
Ερωτηθείς για τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας τη Δευτέρα στην Μπογκοτά, όπου μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από τον περασμένο μήνα, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που αποτελεί «μέρος της πολιτικής αυτής, έχει σκοπό τη δημιουργία μιας παράλληλης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα». Στη συνέντευξή του, ο Μαδούρο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «εξτρεμιστική κυβέρνηση της Κου Κλουξ Κλαν», έκρινε πως η Ουάσιγκτον θέλει «το πετρέλαιο της Βενεζουέλας» και είναι «έτοιμη να αρχίσει πόλεμο για αυτό το πετρέλαιο».
Αναφορικά με το κεφάλαιο «συνεντεύξεις», ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός Univision κατήγγειλε ότι η δημοσιογραφική ομάδα του τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση μέσα στο προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας, όπου τους παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την προβολή από τον βραβευμένο δημοσιογράφο Χόρχε Ράμος στον Μαδούρο πλάνων από Βενεζουελάνους που τρώνε μέσα από ένα απορριμματοφόρο, σύμφωνα με το δίκτυο. Ο εξοπλισμός του τηλεοπτικού συνεργείου κατασχέθηκε.
Ο υπουργός Πληροφόρησης της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποδεχθεί εκατοντάδες δημοσιογράφους αλλά ότι δεν υποστηρίζει «τα φθηνά σόου». Το Univision, το μεγαλύτερο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το εξαμελές συνεργείο του αφέθηκε ελεύθερο έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αλλά ότι τα προσωπικά τους είδη και το οπτικό και ηχητικό υλικό δεν τους επιστράφηκε.
Μιλώντας στο Univision, ο Ράμος είπε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις του «δεν άρεσαν» στον Μαδούρο. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούσαν «την έλλειψη δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, τα βασανιστήρια, τους πολιτικούς κρατούμενους και την ανθρωπιστική κρίση. Ο Μαδούρο σηκώθηκε όταν του έδειξα βίντεο με νέους ανθρώπους να τρώνε μέσα από ένα απορριμματοφόρο», είπε σε συνέντευξή του στο προεδρικό μέγαρο Miraflores, στην πρωτεύουσα Καράκας.
«Αυτό που του είπα είναι ότι εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο δεν τον θεωρούν νόμιμο πρόεδρο αλλά δικτάτορα”. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τον Μαδούρο, ο Ράμος και η αντιπρόεδρος του Univision Μαρία Μαρτίνες παρέμειναν «για λίγα λεπτά» σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με σβησμένο το φως, μετέδωσε ο σταθμός. Μάλιστα, την Τρίτη απελάθηκε το συνεργείο του καναλιού, σύμφωνα με το Reuters. Τον περασμένο μήνα πολλοί Βενεζουελάνοι και ξένοι δημοσιογράφοι είχαν κρατηθεί προσωρινά ενώ εργάζονταν στο Καράκας και κάποιοι από αυτούς απελάθηκαν με εντολή της κυβέρνησης Μαδούρο.
Στις κινήσεις τακτικής «όποιος δεν είναι μαζί μας φεύγει και όποιος μας στηρίζει να το δηλώσει», ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, ο απόστρατος στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, τόνισε την πίστη του βραζιλιάνικου στρατού στον πρόεδρο της χώρας και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψει η χώρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας το έδαφός της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καλωδιακό κανάλι Globo News, ο Μουράο τόνισε ότι η Βραζιλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια σύγκρουση με τη γειτονική Βενεζουέλα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από την Μπογκοτά, όπου ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, των κρατών (από τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή) που αναζητούσαν μια ειρηνική λύση για την κρίση της Βενεζουέλας.
Επειδή αυτή η ειρηνική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη Βενεζουέλα και δεξί χέρι του Νικολάς Μαδούρο, φυγάδευσε τα δύο μικρότερα παιδιά του στην Κίνα, θέλοντας πιθανόν να προλάβει το - όλο και πιο πιθανό - σενάριο να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Βενεζουελανού ηγέτη, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Ντιοσντάντο Καμπέλο, επικεφαλής της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, έβαλε την κόρη του και τον μικρό του γιο σε ένα αεροπλάνο της Aeroflot με προορισμό την Κίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, φροντίζοντας μάλιστα να τους βγάλει εισιτήρια με ψεύτικο όνομα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η 22χρονη Ντανιέλα Καμπέλο και ο μικρότερος αδελφός της μετέβησαν αρχικά στην Αβάνα. Στη συνέχεια η νεαρή επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με διαβατήριο που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, στο οποίο αναγραφόταν ως Ντεζιρέ Κοντρέρας, ενώ ο 17χρονος Τίτο χρησιμοποίησε ένα διαβατήριο που είχε εκδοθεί στην Ουγκάντα, με το πατρώνυμο της μητέρας του (Κοντρέρας). Στο πρόγραμμα πτήσεων αναγράφεται ότι και οι δύο νέοι έκλεισαν εισιτήριο επιστροφής στην Αβάνα στις 12 του Μάρτη, όμως πολλοί κυβερνητικοί το αρνούνται και πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα ταξίδι που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.
Όπως, όμως, αποκαλύπτουν τοπικά δημοσιεύματα, ο Καμπέλο δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του Μαδούρο που κατάφερε να φυγαδεύσει επιτυχώς τις τελευταίες μέρες μέλη της οικογένειάς του στην Κίνα και τη Ρωσία, ενώ οι τριγμοί στην καρέκλα του Βενεζουελανού ηγέτη αυξάνονται. Η επιλογή της Κίνας ως νέα «πατρίδα» των δύο νέων δεν είναι τυχαία, αφού η ασιατική χώρα, μαζί με τη Ρωσία, παραμένουν πιστοί σύμμαχοι του Καράκας.
Τη Δευτέρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, επικρίνοντας εμμέσως τις 50 χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ) που δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Μαδούρο ως νόμιμο ηγέτη της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ομάδα της Λίμας, στην οποία συμμετέχουν κράτη που διάκεινται εχθρικά έναντι της κυβέρνησης υπό τον Νικολάς Μαδούρο, προέτρεψε να υπάρξει δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε τη «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», αλλά απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποστηρίζει απόλυτα τον Γκουαϊδό, λέει πως εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Ειδικότερα, τη Δευτέρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει «100%» τον Γκουαϊδό και δεν απέκλεισε καμία επιλογή εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο. Από την άλλη, ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε τη Δευτέρα από την Μπογκοτά της Κολομβίας ότι θα επιστρέψει στο Καράκας, μολονότι κινδυνεύει να συλληφθεί επειδή παραβίασε τη δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. "Ένας κρατούμενος δεν εξυπηρετεί κανέναν, ένας εξόριστος πρόεδρος επίσης. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση (...) Το αξίωμά μου και το καθήκον μου είναι να βρίσκομαι στο Καράκας, παρά τους κινδύνους" είπε ο Γκουαϊδό.
Την ίδια ώρα, πάντως, κατά την οποία οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα γίνονται πιο νευρικές, η ανθρωπιστική κρίση στο εσωτερικό της Βενεζουέλας βαθαίνει. Η Ομάδα της Λίμας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα στην Μπογκοτά, αποφάσισε να ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη «σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Βενεζουέλα. Οι 14 χώρες-μέλη της Ομάδας αυτής καλούν το ΔΠΔ «να λάβει υπόψη του την εγκληματική βία του Μαδούρο ενάντια στον πληθυσμό και την άρνησή του να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια», γεγονότα που, όπως υποστηρίζεται, «συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Πάντως, ο δημοσιογράφος του Grayzone, Μαξ Μπλούμενθαλ, ο οποίος έχει επισκεφθεί κρατικά ελεγχόμενες λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ στο Καράκας, αποδεικνύει μέσω των ρεπορτάζ του ότι όχι μόνο υπάρχουν προϊόντα τα οποία προσφέρονται στους φτωχούς, αλλά και σε τιμές πολύ κάτω του κόστους.
Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας γυναίκας σε μια υπαίθρια αγορά η οποία του είπε: «Ζούμε ειρηνικά εδώ. Δεν θέλουμε πόλεμο. Και πείτε στις ειδήσεις ότι δεν θέλουμε τίποτα από αγαθά. Θέλουμε μόνο οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Βενεζουέλα. Είμαστε ελεύθεροι». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική οπτική από αυτή που υπάρχει στη Δύση περί πείνας σε αυτή τη χώρα.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η Ομάδα της Λίμας τονίζει ότι στηρίζει μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα, «χωρίς τη χρήση βίας», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο. Οι 14 χώρες ζήτησαν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία ο Μαδούρο, ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική μετάβαση, με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα, τον κατέστησαν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Χουάν Γκουαϊδό, σημειώνοντας ότι θεωρούν αξιόπιστες τις απειλές που έχει δεχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουν περάσει τα σύνορα για να φτάσουν στην Κολομβία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ανέρχονται σε... 326. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη. Υπάρχουν, επίσης, 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες. «Πολλοί φτάνουν με τις οικογένειές τους, γιατί φοβούνται αντίποινα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία. Ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες, προσέφερε αμνηστία στους στρατιωτικούς που δεν θα υπακούσουν στην κυβέρνηση του Μαδούρο.
Όποιος, όμως, δεν υπακούει στον Μαδούρο και διαμαρτύρεται εναντίον του, κινδυνεύει: τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα της χώρας με τη Βραζιλία και άλλοι 58 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες σε όλη τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη των ενόπλων δυνάμεων που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Στο νοσοκομείο Μπόα Βίστα της Βραζιλίας, όπου μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, νοσηλεύονται 20 άνθρωποι και οι 19 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες – το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ. «Άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή των συνόρων της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα», είπε ο διευθυντής της Foro Penal, Αλφρέδο Ρομέρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το Σαββατοκύριακο στις κοινότητες Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν (κοντά στη Βραζιλία), Ουρένια και Σαν Αντόνιο δελ Τάτσιρα (στα σύνορα με την Κολομβία) σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει στη χώρα τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που αρνείται να δεχτεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Είναι δεδομένο ότι η ένταση θα συνεχιστεί, άνθρωποι θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο θα σκληρύνει η στάση των αρχών ασφαλείας της Βενεζουέλας. Όλα αυτά την ίδια στιγμή κατά την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες για δράση ένοπλων παραστρατιωτικών στη Σάντα Ελένα, αλλά και στην Ουρένια, τους οποίους ουδείς μπορεί να ελέγξει.
Έπειτα από τα παραπάνω -και ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι εκεί πεινούν- είναι προφανές ότι σε αυτή τη χώρα θα έρθει μια «νέα ημέρα», αλλά οι αναλυτές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι θα φέρει, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς εξελίξεις. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα τέλος εποχής και στην απαρχή μιας νέας. Όλοι εύχονται μια θετική έκβαση, όπως τη μεταφράζει ο καθένας, αλλά φαίνεται πως οι προσευχές ίσως δεν πιάνουν πια στη Βενεζουέλα...
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr