Οι μαθητές ξεκινούν τη μεγάλη κλιματική «επανάσταση»
Οταν η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνµπεργκ που πάσχει από το σύνδροµο Ασπεργκερ εµφανίστηκε στη διαδήλωση της Στοκχόλµης, το πλήθος άρχισε να φωνάζει ρυθµικά το όνοµά της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
∆εκάδες χιλιάδες µαθητές σε όλο τον κόσµο άφησαν χθες τα θρανία και τα βιβλία τους για να συµµετάσχουν στη µεγαλύτερη «σχολική κλιµατική απεργία», το µαζικό µαθητικό κίνηµα που ξεκίνησε τον περασµένο Αύγουστο η 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνµπεργκ.
Μαθητές σε 123 χώρες του κόσµου αποφάσισαν να «απεργήσουν» από τα µαθήµατά τους και να διαδηλώσουν εµπνευσµένοι από τη δράση της 16χρονης µε σύνδροµο Ασπεργκερ ακτιβίστριας που την έκανε «σύµβολο» του αγώνα κατά της κλιµατικής αλλαγής και της εξασφάλισε µια υποψηφιότητα για το Νόµπελ Ειρήνης. Οταν η Σουηδή ακτιβίστρια εµφανίστηκε στη διαδήλωση της Στοκχόλµης, τη «γενέτειρα» του κινήµατος όπου χθες συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 µαθητές, το πλήθος άρχισε να φωνάζει ρυθµικά το όνοµά της: «Γκρέτα! Γκρέτα!».
«Γεννηθήκαµε σε αυτόν τον κόσµο και πρέπει να ζήσουµε µε αυτήν την κρίση, όπως και τα παιδιά και τα εγγόνια µας. Είµαστε αντιµέτωποι µε τη µεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρ’ όλα αυτά την αγνοούν. Εσείς που την έχετε αγνοήσει ξέρετε ποιοι είστε» είπε ανάµεσα σε χειροκροτήµατα και επευφηµίες η Γκρέτα, η οποία διαδήλωσε για 30ή εβδοµάδα. Τον περασµένο Ιανουάριο η 16χρονη έγινε διάσηµη λέγοντας από το βήµα του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ ότι «στο θέµα της κλιµατικής αλλαγής πρέπει να παραδεχτούµε ότι έχουµε αποτύχει», κουνώντας το δάχτυλο στους ηγέτες του πλανήτη.
Ραντεβού έξω από τις τάξεις για να διαδηλώσουν για την κλιµατική αλλαγή δίνουν έκτοτε κάθε εβδοµάδα µαθητές σε Βέλγιο, Γερµανία, Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία και Ιαπωνία ανταποκρινόµενοι στο κάλεσµα της 16χρονης Γκρέτα µε το hashtag #FridaysForFuture στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο χθες το κίνηµα εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, µε µια καταγραφή να περιέχει 2.052 σηµεία διαδηλώσεων σε 123 χώρες.
Πολλοί υπουργοί ανά τον κόσµο έχουν εκφράσει τον προβληµατισµό τους για το ότι τα παιδιά χάνουν µαθήµατα για να διαδηλώσουν, ωστόσο πολλοί έχουν υποστηρίξει τα αιτήµατα και τη δράση των παιδιών. «Η µαµά µου θα µε σκοτώσει που είµαι εδώ, αλλά όχι πριν µε σκοτώσει η κλιµατική αλλαγή» έγραφε το πανό που κρατούσαν οι 17χρονες Εριν και Αλίσα έξω από το Κοινοβούλιο της Σκοτίας.
«Μην καίτε το µέλλον µας» φώναξαν µαθητές στο Κίεβο, ενώ στη Βαρσοβία της Πολωνίας, από τους µεγαλύτερους ρυπαντές της Ευρώπης, τα παιδιά κρατούσαν πανό µε το σύνθηµα «Σώστε το σπίτι µας». Την Πέµπτη τρεις Νορβηγοί βουλευτές πρότειναν την Γκρέτα για υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης. «Την προτείναµε γιατί αν δεν κάνουµε τίποτα για να σταµατήσουµε την κλιµατική αλλαγή, αυτή θα είναι αιτία πολέµων, συγκρούσεων και προσφυγικών ροών. Η Γκρέτα Τούνµπεργκ ξεκίνησε ένα µαζικό κίνηµα που βλέπω ως σπουδαία συµβολή στην ειρήνη» σχολίασε ένας εκ των τριών Νορβηγών βουλευτών, ο σοσιαλιστής Φρέντι Αντρέ Οβστεγκαρντ
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr