Στο Στρασβούργο κατά της Ελλάδας προσέφυγε Ιρακινός εθελοντής (pics)
Ιρακινής καταγωγής Δανός εθελοντής, που συνελήφθη από λιμενικούς το 2016 στη Λέσβο και κατηγορήθηκε για διακίνηση μεταναστών, αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο, προσφεύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όπως ανακοίνωσε ο 36χρονος Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτής της ΜΚΟ Team Humanity, στόχος του είναι η ηθική και υλική δικαίωσή του για τη νομική δοκιμασία 2,5 ετών που αντιμετώπισε από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και η καταδίκη της πολιτικής της Ε.Ε. που όπως υποστηρίζει ποινικοποιεί την αλληλεγγύη.
Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ διάσωσης και διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών έχει αποτελέσει πεδίο ανοικτής διαμάχης μεταξύ εθελοντικών οργανώσεων και επίσημων Αρχών στην Ε.Ε. Ο διευθυντής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεγκερί, έχει καταγγείλει δημόσια πως ορισμένες ΜΚΟ διευκολύνουν τη δράση εγκληματικών δικτύων, ενώ πριν ένα χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε πολυμελές κύκλωμα που δρούσε στη Λέσβο υπό τον μανδύα εθελοντικής οργάνωσης.
Ο Σαλάμ Αλντίν συνελήφθη ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου, στα ανοικτά της Λέσβου, κοντά στην οριογραμμή των θαλάσσιων υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας. Μαζί του συνελήφθη ακόμη ένας Δανός αραβικής καταγωγής, μέλος της ίδιας ΜΚΟ, καθώς και τρεις Ισπανοί πυροσβέστες – διασώστες, μέλη της ΜΚΟ PROEM-AID από τη Σεβίλλη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους, βρέθηκαν να ρυμουλκούν προς τις ακτές της Λέσβου ένα φουσκωτό με πρόσφυγες που δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ ήταν παρόν και σκάφος του λιμενικού. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, με καταβολή εγγυήσεων από 5.000 ως 10.000 ευρώ, ενώ στον Σαλάμ Αλντίν απαγορεύτηκε και η έξοδος από την χώρα.
Το Μάιο του 2018 η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βόρειου Αιγαίου, σε μια δίκη που έλαβε διεθνή δημοσιότητα, καθώς έγινε παρουσία παρατηρητών και δημοσιογράφων από διάφορες χώρες, αλλά και Ισπανών πολιτικών.
Παρά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθούν όλοι ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, το δικαστήριο αθώωσε και τους πέντε κατηγορούμενους και διέταξε την επιστροφή των χρηματικών εγγυήσεων που τους είχαν επιβληθεί. Ο ίδιος ο Σαλάμ Αλντίν δίνει άλλη εκδοχή για τις συνθήκες σύλληψης των εθελοντών και μιλά για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, αποδίδοντας τη δίωξή του ως μέρος μια εκστρατείας της Ε.Ε. για την εξαφάνιση των ΜΚΟ.
Όπως αναφέρει, το επίμαχο βράδυ δέχτηκε τρία μηνύματα για δύο βάρκες με πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, χωρίς να δίνονται συντεταγμένες. Μπήκε στη διασωστική βάρκα και ανοίχτηκε για να παράσχει βοήθεια, ενώ ενημέρωσε το λιμενικό. Σύμφωνα με την δική του περιγραφή, οι βάρκες που εντοπίστηκαν ήταν στα τουρκικά ύδατα και ανακτήθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή. Επιστρέφοντας, τους πλησίασε σκάφος του ελληνικού λιμενικού και τους οδήγησε στο λιμάνι, όπου συνελήφθησαν, και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες χωρίς στοιχεία ότι χρησιμοποιούσαν τη διάσωση ως πρόσχημα για να μετακινούν παράνομα μετανάστες.
Η λεπτή γραμμή διάσωσης-διακίνησης
Πέρυσι το καλοκαίρι, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε πολυμελές κύκλωμα που κατηγορείται ότι δρούσε υπό τον μανδύα της ΜΚΟ ERCI για να διευκολύνει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τη συνεργασία οργανωμένων κυκλωμάτων. Εμπλέκονται συνολικά 30 άτομα, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Καταγγελίες περί «στενών σχέσεων» μεταξύ ορισμένων εθελοντών και «αλληλέγγυων» με κυκλώματα διακινητών έχουν διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής – Συνοριοφυλακής FRONTEX, Πατρίς Λεγκερί, παρατήρησε το 2017 πως τέσσερις στις δέκα διασώσεις στη θάλασσα γίνονταν από ιδιωτικά σκάφη και όχι από διεθνής αποστολές και έστειλε μήνυμα σε ορισμένες οργανώσεις, χωρίς να τις κατονομάσει, λέγοντας πως με τον τρόπο δράσης τους στηρίζουν τα εγκληματικά δίκτυα.
Σε εμπιστευτική έκθεση της FRONTEX, μέρος της οποίας διέρρευσε στον Τύπο, αναφερόταν ακόμη και συγκεκριμένες περιπτώσεις συνεργασίας εθελοντών και διακινητών. Όπως αναφερόταν, κατά την αναχώρηση των σκαφών, τα μέλη των εγκληματικών δικτύων δίνουν ακριβείς οδηγίες στους μετανάστες για το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ. Μετά τη διάσωσή τους αρνούνται να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες και την ακτοφυλακή, λέγοντας ορισμένοι πως αυτές οι οδηγίες τους έχουν δοθεί από τους εθελοντές που τους διέσωσαν.
Επί ποδός για την κακοκαιρία με χιόνια από την Ουκρανία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλη την Αττική – 112 σε Δροσιά, Εύβοια
Προσωπικός γιατρός: Εφάπαξ 40.000 ευρώ στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς – Οι προϋποθέσεις
Μαρούσι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την επίθεση στους 17χρονους – Τους χτύπαγαν 6 άτομα με λοστούς
Μελίνα Ασλανίδου: «Έχω αποδεχτεί τη φωνή μου και την αξία της, γιατί έχω δουλέψει πολύ»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr