Μιχάλης Ιγνατίου: O Μενέντεζ επιστρέφει µε τις ελληνικές ανησυχίες για την Τουρκία
Ο Μιχάλης Ιγνατίου γράφει για τον γερουσιαστή που µεταφέρει τις ανησυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου για την επιθετικότητα της Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αναχωρώντας από την Αθήνα, ο γερουσιαστής Ρόµπερτ Μενέντεζ κουβαλά µαζί του όµορφες αναµνήσεις από τις τιµές που του απέδωσαν στην Ελλάδα και την Κύπρο πολιτικοί, πνευµατικοί άνθρωποι και δηµοσιογράφοι. Την ίδια στιγµή µεταφέρει στην Ουάσιγκτον και τις ανησυχίες των ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, για την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία -σύµφωνα µε την επίσηµη ενηµέρωση- έχει πάρει άλλη µορφή, πιο επικίνδυνη από ποτέ.
Ο Αµερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που παρίστατο σε όλες τις συναντήσεις, γνώριζε εδώ και καιρό τους νέους σχεδιασµούς της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και είχε προετοιµάσει κατάλληλα τον Αµερικανό γερουσιαστή και τους συνεργάτες του. Οµως αυτά που άκουσαν από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αµυνας και τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν τους εξέπληξαν, αλλά επιβεβαίωσαν και τη δική τους εκτίµηση ότι η κατοχική δύναµη έχει εξελιχθεί σε ταραχοποιό δύναµη της περιοχής.
Ο κ. Μενέντεζ άκουσε τους συνοµιλητές του να τονίζουν ξανά και ξανά ότι η Τουρκία -µετά την αποµάκρυνσή της από την Αµερική- δρα ανεξέλεγκτα, φτάνοντας στο σηµείο να αµφισβητεί όλα τα δικαιώµατα της Ελλάδας από τη Θράκη µέχρι και την Κρήτη, ενώ ενηµερώθηκε στη Λευκωσία και για τις απειλές εναντίον της Κύπρου, η οποία -όπως τόνισε δηµόσια ο γερουσιαστής- βρίσκεται αντιµέτωπη καθηµερινά µε 30 χιλιάδες οπλισµένους Τούρκους στρατιώτες, που αποτελούν τον στρατό κατοχής. Ο κ. Μενέντεζ έφυγε επίσης ενθαρρυµένος από την τριµερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου µε το Ισραήλ, καθώς οι τρεις αυτές χώρες θα αποτελέσουν τη νέα συµµαχία υπό την οµπρέλα της Αµερικής, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας µε τις ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, µε τον οποίο συνοµιλεί συχνά και όταν επισκέπτεται τη χώρα είναι φιλοξενούµενος του Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ηταν από τους πρώτους υποστηρικτές της τριµερούς σχέσης και εγγυήθηκε από την πρώτη στιγµή την επιτυχία της, ενώ ενθάρρυνε την αµερικανική συµµετοχή. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, ο κ. Μενέντεζ διατηρεί ανοικτή γραµµή µε τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο, λόγω της θέσης του γερουσιαστή στην Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων -είναι δεύτερος στην ιεραρχία-, και µε την πρώτη ευκαιρία µέσα από τον θεσµικό ρόλο του θα τον ενηµερώσει για τα αποτελέσµατα της επίσκεψής του.
Οι απόψεις του για την Τουρκία είναι γνωστές, και µε άλλους συναδέλφους του, ∆ηµοκρατικούς και Ρεπουµπλικάνους, πιστεύουν ότι µπορούν να «παγώσουν» την κατοχική δύναµη εάν επιµείνει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήµατος S-400 στο έδαφός της. Ο πρόεδρος Τραµπ θα πάρει την τελική απόφαση, αλλά τα µέλη των Επιτροπών ∆ιεθνών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου γνωρίζουν από τους στρατηγούς του Πενταγώνου τον κίνδυνο που εγκυµονούν για τα αµερικανικά µαχητικά F-35 οι ρωσικοί S-400. Ο ίδιος ο κ. Ποµπέο είχε αποκαλύψει στους βουλευτές και τους γερουσιαστές τους διαλόγους του µε τον Τούρκο οµόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύµφωνα µε τους οποίους η Τουρκία κινδυνεύει µε βαριές κυρώσεις.
Επίσης, οι στρατηγοί του Πενταγώνου και σε δηµόσιες καταθέσεις τους στο Κογκρέσο, αλλά και σε απόρρητες ενηµερώσεις, έχουν ανακοινώσει ότι οι S-400 δεν θα βρεθούν ποτέ ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος µε τα F-35. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια των δηλώσεών τους, που πρέπει να πούµε πως έγιναν µε ποµπώδη τρόπο. Οι ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν φόβους ότι η Τουρκία θα καταστεί ακόµα πιο ανεξέλεγκτη στην περίπτωση που λάβει την απόφαση να προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400 και να δεθεί περισσότερο στο άρµα της Ρωσίας.
Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή, όπως ειπώθηκε από τον κ. Ποµπέο στην τετραµερή του Ισραήλ, αλλάζουν άρδην οι στρατηγικοί και στρατιωτικοί σχεδιασµοί στην Ανατολική Μεσόγειο. ∆ιπλωµάτες στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν πρόσφατα µια διαφορετική άποψη για την -εκτός εαυτού- Τουρκία, η οποία κοντράρεται σε κάθε ευκαιρία µε την Αµερική. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι ο άνευ προηγουµένου εκνευρισµός οφείλεται στην πίστη του Ερντογάν ότι το «βαθύ κράτος» του Λευκού Οίκου έχει αποφασίσει δύο πράγµατα:
- Να συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας (YPG), οι οποίοι άλλωστε χάρισαν µια µεγάλη νίκη στην Αµερική και προσωπικά στον Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος δικαιούται να κοµπάζει ότι νίκησε τους τζιχαντιστές του Ισλαµικού Κράτους, και
- Να δηµιουργήσει µια νέα στρατηγική συµµαχία στην Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία θα αποκλειστεί η Τουρκία, ενώ θα συµµετάσχουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Σηµειώνουµε ότι οι Τούρκοι βρίσκονται πίσω από την πληροφορία που έχει διαδοθεί ευρύτατα ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια κοινών ασκήσεων µε το Ισραήλ, ξεκλείδωσε τους κυπριακούς S-300 για να κλέψουν τα µυστικά τους οι Ισραηλινοί πιλότοι και έτσι να προστατεύσουν τα δικά τους F-35.
Επίσης έχουν διαµαρτυρηθεί στην Ουάσιγκτον για την παρουσία αµερικανικών πλοίων και αεροπλάνων, και Αµερικανών στρατιωτών στον ελληνικό χώρο, ενώ ισχυρίστηκαν ότι ισραηλινά αεροπλάνα συµµετέχουν σε αναχαιτίσεις στο Αιγαίο και πάνω από την κατεχόµενη Κύπρο. Το παραπάνω σκηνικό µπορεί να είναι µια εικόνα από το κοντινό... µέλλον, εάν η Τουρκία δεν συνετιστεί και επιµένει να αποτελεί την «υπηρέτρια» της Μόσχας στην Ανατολική Μεσόγειο και µέσα στο ΝΑΤΟ...
Σε κόκκινο συναγερμό η Πολιτική Προστασία για το χιονιά από την Ουκρανία: Οι προγνώσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Άσμα αλ Άσαντ: Μάχη με τη λευχαιμία δίνει η σύζυγος του ανατραπέντος δικτάτορα - «50% πιθανότητες επιβίωσης»
Καταγγελία σοκ στην Κρήτη: Στεκόταν στο χωράφι του και ένας 24χρονος επιχείρησε να τον πατήσει με αγροτικό
Ξεκαρδιστικό βίντεο: Golden retriever κλέβει γαλοπούλα από αμάξι και το κυνηγούν στα χωράφια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr