Google vs Huawei: «Ανακωχή» µετά τις εχθροπραξίες
Εάν δεν έρχονταν οι Αµερικανοί (Τραµπ, Google) να της κηρύξουν έναν «ολοκληρωτικό» πόλεµο, η Huawei ίσως να έκλεινε το 2019 ως η εταιρεία µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσµίως🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Από άποψη αµυντικών δαπανών και στρατιωτικής ισχύος, οι Αµερικανοί εξακολουθούν να υπερτερούν των Κινέζων, και µάλιστα µε διαφορά. ∆εν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο στους τοµείς της οικονοµίας, των εξαγωγών και της τεχνολογίας, όπου το Πεκίνο γιγαντώνεται, µε αιχµή του δόρατος τεχνολογικούς κολοσσούς όπως είναι η εταιρεία Huawei, στην οποία η κυβέρνηση Τραµπ επέλεξε να κηρύξει τον «πόλεµο».
Με συνολικά έσοδα µόνο πέρυσι ύψους 107 δισ. δολ. και συνολικά κέρδη ύψους 8,8 δισ. δολ., η Huawei ξεχωρίζει πια ως µία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσµίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Το 2018 πούλησε πάνω από 200 εκατοµµύρια κινητά τηλέφωνα ανά την υφήλιο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση της παγκόσµιας κατάταξης, κάτω από τη νοτιοκορεατική Samsung, αλλά πάνω από την αµερικανική Apple.
Μάλιστα, το 2019 έµελλε να ξεκινήσει για τη Huawei µε ακόµη καλύτερους οιωνούς. Ενδεικτικά, µόνο το πρώτο τρίµηνο της χρονιάς που διανύουµε η κινεζική εταιρεία πούλησε 59,1 εκατοµµύρια κινητά τηλέφωνα παγκοσµίως (από 39,3 εκατοµµύρια που είχε πουλήσει την αντίστοιχη περίοδο του 2018), ενώ αντιθέτως οι ανταγωνίστριες Apple και Samsung είδαν τις πωλήσεις τους να µειώνονται την ίδια περίοδο σε σύγκριση µε το 2018, στις 36,4 εκατ. συσκευές η Apple (από 52,2 εκατ. το πρώτο τρίµηνο του 2018) και στις 71,9 εκατ. συσκευές η Samsung (από 78,2 εκατ. το 2018).
Με άλλα λόγια, εάν δεν έρχονταν οι Αµερικανοί (κυβέρνηση Τραµπ, Google) να της κηρύξουν έναν «ολοκληρωτικό» πόλεµο, η Huawei ίσως να έκλεινε το 2019 ως η εταιρεία µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσµίως, ξεπερνώντας ακόµη και τη Samsung – που στην παρούσα φάση, όµως, παραµένει κυρίαρχη. Ο κινεζικός κολοσσός µε το νεφελώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς (ως ιδρυτής του εµφανίζεται ένας 74χρονος πάλαι ποτέ αξιωµατικός των κινεζικών ενόπλων δυνάµεων) ξεχωρίζει ωστόσο εδώ και χρόνια ως ο µεγαλύτερος προµηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισµού παγκοσµίως (πάνω από τη φιλανδική Nokia και τη σουηδική Ericsson) αλλά και ως παγκόσµιος πρωτοπόρος (µαζί µε την επίσης κινεζική ZTE, την οποία είχε επίσης στο πρόσφατο παρελθόν στοχοποιήσει η κυβέρνηση Τραµπ) στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς 5G, πάνω στα οποία αναµένεται να εκτυλιχθούν και οι σηµαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις τα επόµενα χρόνια, ενώ ήδη ελέγχει και την αγορά 4G σε µεγάλο µέρος της υφηλίου (Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία κ.α.).
Στη μαύρη λίστα
Στις 15 Μαΐου το αµερικανικό υπουργείο Εµπορίου ανακοίνωσε ότι προσθέτει τη Huawei στη «µαύρη λίστα» µε τις εταιρείες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και τα συµφέροντα των ΗΠΑ, απαγορεύοντας έτσι στις εταιρείες των ΗΠΑ να έχουν δοσοληψίες µε τον κινεζικό κολοσσό. Και µόλις λίγα 24ωρα µετά, στις 19 Μαΐου, η Google ανακοίνωσε ότι αποσύρει το λειτουργικό σύστηµα Android και όλες τις λοιπές εφαρµογές της (Chrome, Google Maps, Gmail, YouTube κ.ά.) από τα κινητά τηλέφωνα της Huawei. Μια ηµέρα µετά ωστόσο, στις 20 Μαΐου, το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ θα ερχόταν να πάρει πίσω κάποιες από τις κυρώσεις, επιτρέποντας στις αµερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται µε τη Huawei για µια περίοδο 90 ηµερών. Σηµειώνεται ότι µόνο µέσα στο 2018 η Huawei αγόρασε από επιχειρήσεις στην Αµερική κυκλώµατα/τσιπάκια, µόντεµ, επεξεργαστές, εξαρτήµατα, συστήµατα λογισµικού κ.λπ. συνολικής αξίας περίπου 10 µε 11 δισ. δολ., όπερ σηµαίνει ότι και οι Αµερικανοί έχουν να χάσουν πολλά από µια τέτοια διαµάχη, πολύ περισσότερα µάλιστα εάν συνυπολογίσει κανείς και τα περίπου 35 εκατοµµύρια κινητά τηλέφωνα που πουλάει ετησίως η αµερικανική Apple στην Κίνα ή τις αµερικανικές εισαγωγές κινεζικών σπανίων γαιών… Συνολικά, µέσα σε διάστηµα πέντε ετών οι αµερικανικές εταιρείες θα µπορούσαν να χάσουν έως 56,3 δισ. δολ. σε έσοδα από εξαγωγές στην Κίνα, σύµφωνα µε το «Information Technology & Innovation Foundation», πράγµα που θα µπορούσε να θέσει σε κίνδυνο έως και 74.000 αµερικανικές θέσεις εργασίας
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr