Τουρκική αντιπολίτευση: Το μεγαλύτερο κατόρθωμά μας, η εισβολή στην Κύπρο
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο «εδώλιο» για την πολιτική της στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο κάθισε σήμερα την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκθειάζοντας την εισβολή στην Κύπρο ως το μεγαλύτερο κατόρθωμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τον τελευταίο μισό αιώνα.
«Η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική. 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη. Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη. Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ανοίξει μία νέα περίοδος, να υπάρξει νέα ώθηση. Αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Πρέπει πια να αναγνωριστεί το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση Ερντογάν ότι σήμερα, μισό αιώνα μετά, χαρίζει νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα και δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ στη Μεσόγειο.
«Στα νησιά του Αιγαίου τώρα… Χάσαμε 16 νησιά. 16 νησιά τα χάσαμε κάτω από τα μάτια μας. 16 νησιά που ανήκαν σε εμάς, 16 νησιά τώρα βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν! Γιατί;» αναρωτήθηκε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση για το Αιγαίο και τα συμφέροντα της Τουρκίας που χάνονται κάθε μέρα, όπως είπε.
«Στο Αιγαίο 16 νησιά, που ανήκαν σε εμάς, πήγαν και τα κατέλαβαν και παρότι, σύμφωνα με τη Λωζάνη τα νησιά έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, μετέφεραν ακόμη και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Κάθε μέρα δημοσιεύονται σεντόνια από φωτογραφίες. Πού είναι η κυβέρνηση; Πού είναι το σαράι; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνεται και κάτι. Κάθε μέρα!».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ερντογάν «ανίκανη», αφού δεν μπορεί να ασκήσει ούτε τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες.
«Ακόμη και δικαιώματα που μας έδωσαν οι διεθνείς συνθήκες, εμείς δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε. Υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι ανίκανη να ασκήσει ακόμη και τα δικαιώματά της. 16 νησιά της είναι υπό κατάληψη και δεν λες κουβέντα. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα όπλο πάνω σε αυτά και η Ελλάδα έχει μέχρι και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Πού είναι όλοι αυτοί; Πού είναι το σαράι;», ρώτησε και πάλι, καταγγέλλοντας αυτή τη φορά και τα φιλοκυβερνητικά μέσα (τα "ΜΜΕ της χαβούζας", όπως τα ονομάζει η αντιπολίτευση) που δεν ασχολούνται με τα εθνικά θέματα της χώρας.
«Μην κοιτάτε τι γράφουν τα "ΜΜΕ της χαβούζας" (φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ), μην κοιτάτε τι γράφουν οι αρθρογράφοι της "χαβούζας". Γι’ αυτά τα θέματα δεν πιάνουν ποτέ το μολύβι. Δεν καταπιάνονται ποτέ με τέτοια θέματα».
Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε την κυβέρνηση να ανοίξει ιστορικά βιβλία και να διαβάσει τι λένε οι συνθήκες, γιατί διαφορετικά η Τουρκία δεν θα μπορεί να προχωρήσει στις διεκδικήσεις της, μία εκ των οποίων και η ανατολική Μεσόγειος.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη χειρότερη κατάσταση... Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Αμερική είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Ισραήλ είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η Ελληνοκυπριακή νότια Κύπρος είναι εκεί. Το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί, είναι η Τουρκία. Γιατί;», αναρωτήθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παρότρυνε την Τουρκία ως μέρος της Μεσογείου να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς κάτι τέτοιο θα έλυνε πολλά προβλήματα.
«Υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και όλοι έχουν αποκτήσει, εκτός από την Τουρκία μόνο, που είναι απέξω, που έχει παραγκωνιστεί. Πήραμε πλοίο και κάνουμε έρευνες. Κάνε, αδελφέ μου. Αλλά τι θα γίνει εκεί πέρα; Εκεί δεν έχουν δικαιώματα οι Τ/Κ; Προσδοκίες δεν έχουν;», ρώτησε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παίζοντας το χαρτί των «εθνικών θεμάτων», ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Κων/λη, προσπάθησε να φέρει προ των ευθυνών του τον ψηφοφόρο του κυβερνώντος κόμματος, ρωτώντας τον πώς μπορεί να μην μιλάει και να μην αντιδράει όταν βλέπει την ίδια του την κυβέρνηση να αφήνει νησιά να χάνονται στο Αιγαίο ή να παραγκωνίζεται η χώρα του στη Μεσόγειο και διεθνώς.
«Παρακολουθούν τα νησιά να τα καταλαμβάνουν άλλοι. Παρακολουθούν τον αποκλεισμό μας από την ανατ. Μεσόγειο. Και την Τουρκία να παραγκωνίζεται διεθνώς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Όλοι μας πρέπει να έρθουμε προ των ευθυνών μας. Θέλω να απευθυνθώ στους συντρόφους μου στο κυβερνών κόμμα. Πήγες και ψήφισες, μπράβο! Τους έφερες στην εξουσία, μπράβο! Δεν θα ρωτήσεις, αδελφέ για τους ήρωές που έδωσαν τη ζωή τους για να προασπίσουν ακόμη κι ένα μικρό βότσαλο της πατρίδας, δεν θα ρωτήσεις για τα 16 νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή και δεν βγάζει κανείς τους άχνα, εσύ δεν θα φωνάξεις, αδελφέ μου;», είπε καταχειροκροτούμενος ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr