Ρωγμές στη βάση του αντιδραστήρα Άκουγιου καταγγέλλουν μηχανικοί
Παρενέβη ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ), προκειμένου να αφαιρεθούν τα τμήματα με τις ρωγμές.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ρωγμές παρουσιάζει η βάση που θα τοποθετηθεί τον επόμενο Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκουγιου, σύμφωνα με τους μηχανικούς που εργάζονται στην εγκατάσταση.
Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα για τοποθέτηση σε ψυχρό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να υποστεί μετατροπές και να προσαρμοστεί σε ένα θερμό κλίμα, όπως είναι αυτό της Μερσίνας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, που επισκέφθηκε σήμερα την εγκατάσταση, δήλωσε πάντως ότι το πρόγραμμα ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και μέχρι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας.
Σύμφωνα με μηχανικούς, που μίλησαν σε τουρκικά ΜΜΕ, η βάση του αντιδραστήρα έχει υποστεί δύο φορές ρωγμές σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ), προκειμένου να αφαιρεθούν τα τμήματα με τις ρωγμές.
Ωστόσο ακόμη και μετά το σπάσιμο του μπετόν και τη δημιουργία νέας βάσης, εμφανίστηκαν εκ νέου ρωγμές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο κίνδυνος για επανάληψή τους εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη μηχανικού προσωπικού, ώστε να επιβλέπουν επαρκώς την εγκατάσταση.
Το πρόγραμμα –σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου- έχει σχεδιαστεί από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία το αντέγραψε για την Τουρκία. «Το πρόγραμμα εκείνο είχε σχεδιαστεί για να μην επηρεάζεται από το πολύ ψυχρό κλίμα στη Ρωσία αλλά τώρα θέλουν να το εφαρμόσουν σε ένα μέρος, όπως η Μερσίνα, που έχει θερμό κλίμα», αναφέρουν οι μηχανικοί, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στα δεδομένα της περιοχής, ωστόσο κάτι τέτοιο σημαίνει κόστος και χρόνο.
Γεωλόγος μηχανικός αναφέρει ότι το έδαφος δεν είναι κατάλληλο και πως από τα δείγματα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι είναι χαλαρό, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα γι αυτό.
Πάντως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, που επισκέφθηκε σήμερα το Άκουγιου μαζί με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Rosatom, Αλεξέι Λιχάτζεφ, αρκέστηκε να να πει ότι από τις 3 Απριλίου του 2018, που τέθηκαν τα θεμέλια μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος. «Το Άκουγιου συνεχίζεται βάσει σχεδίου. Όπως γνωρίζετε, το 2023 στα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας μας -πρώτα ο Αλλάχ- σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι εργασίες εκτελούνται με βάση τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που καθόρισε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για την ασφάλεια και ότι έχουν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι όταν δόθηκαν οι σχετικές άδειες. Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή στον πυρηνικό σταθμό εργάζονται κοντά στα 500 άτομα και μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 4.500, ενώ αργότερα θα φτάσει και τις 10 χιλιάδες. Ανέφερε ότι για το πρόγραμμα εργάζονται και Τούρκοι μηχανικοί και ειδικοί που έφτασαν από τη Ρωσία.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr