Ντονμέζ: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση σε βάθος 1.700 μέτρων στην Καρπασία
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι το «Γιαβούζ» θα παραμείνει στην περιοχή για, περίπου, τρεις μήνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την έναρξη γεωτρήσεων και από το «Γιαβούζ» στα ανοιχτά των Κατεχομένων ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, μετά από επιθεώρηση πάνω στο δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, που έχει εγκατασταθεί από τις αρχές Ιουλίου στον κόλπο της Καρπασίας.
«Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαζούζ συνεχίζει τη γεώτρηση στο ‘πηγάδι’ Καρπασία-1. Σήμερα έφτασε σε βάθος περίπου 1.710 μέτρων και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παραμείνει εδώ για περίπου 2,5-3 μήνες. Ελπίζουμε όταν φτάσουμε στο βάθος που έχουμε θέσει ως στόχο, να βρούμε φυσικό αέριο. Γνωρίζετε το σλόγκαν μας ‘Αν υπάρχει, εμείς θα το βρούμε’. Αν λοιπόν υπάρχει (φυσικό αέριο) σε αυτό το σημείο, θα το ανακαλύψουμε σύντομα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιθεώρηση στο γεωτρύπανο ‘Γιαβούζ’ στα ανοιχτά των Κατεχομένων.
Ο Φατίχ Ντονμέζ προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο τουρκικό γεωτρύπανο μαζί με τον λεγόμενο ‘πρωθυπουργό’ των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, και τον λεγόμενο ‘υπουργό Ενέργειας’, Χασάν Τατσόι.
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι παράλληλα το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του στα νότια της Κύπρου, στις περιοχές που έχει λάβει σχετική άδεια από το ψευδοκράτος, ενώ όσον αφορά στο άλλο ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι θα φτάσει στην ανατ. Μεσόγειο μέσα στον Αύγουστο από τη Μαύρη Θάλασσα.
«Έτσι συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με δύο ερευνητικά πλοία και δύο πλωτά γεωτρύπανα», υπογράμμισε, δίνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Κύπρο για την έμπρακτη πλέον στάση της Άγκυρας στην ανατ. Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν, με τα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες γύρω από την Κύπρο, κατηγορώντας την επίσης για την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για σύσταση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή πρόταση θα επανεξεταστεί και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να συναντηθούν για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Φατίχ Ντονμέζ ευχήθηκε, πάντως, να υπάρξουν καλά νέα από τις τουρκικές γεωτρήσεις και ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για τη στήριξη που προσφέρει στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις ‘εθνική υπόθεση’.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «αυτές οι δουλειές είναι δύσκολες και τα άγνωστα στοιχεία πολλά. Βέβαια χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατάστρωμα ενός από τα 15-16 πιο προηγμένων γεωτρύπανων στον κόσμο. Μόνο 5-6 χώρες στον κόσμο μπορούν να προβούν σε τέτοιες επιχειρήσεις (γεωτρήσεων). Τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν σημαντική εμπειρία και φέρνουμε εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση με τουρκικό προσωπικό ως επί το πλείστο. Μακάρι σύντομα όλο το προσωπικό μας να αποτελείται από Τούρκους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απαντώντας στη φημολογία περί έλλειψης έμπειρου έμψυχου δυναμικού στα δύο τουρκικά γεωτρύπανα. Στο ‘Γιαβούζ’ εργάζονται 140 άτομα και αυτή τη στιγμή προστατεύεται από τη φρεγάτα ‘Γκεμλίκ’ και την τορπιλάκατο ‘Ιμπάτ’.
Και ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την αποφασιστική του στάση στην ανατολική Μεσόγειο. «Σήμερα πραγματικά είναι για εμάς μια πολύ σημαντική μέρα», τόνισε.
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Έχει μήκος 230 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα.
Είναι 6ης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο και αποτελείται από δύο κατάρτια ύψους 130 μέτρων.
Μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, αλλά στόχος της σημερινής γεώτρησης που πραγματοποιεί το ‘Γιαζούζ’ είναι να φτάσει στα 3 χιλιάδες μέτρα βάθος.
Μπορεί να διεξάγει γεωτρήσεις ακόμη και με θαλασσοταραχή ή με κύματα που φτάνουν τα 6 μέτρα ύψος.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr