Ραδιενέργεια στο Αρχανγκέλσκ: Τα σκοτεινά σημεία και οι αντιφατικές αναφορές
Η έκρηξη στο Σεβεροντβίνσκ του Αρχαγκέλσκ, που προκάλεσε έκλυση ραδιενέργειας και τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, απασχολεί ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στην ουσία παρά τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με το περιστατικό και πολλές αντιφατικές αναφορές σχετικά με αυτό.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από το ατύχημα σε ένα πεδίο δοκιμών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Σεβεροντβίσνκ της περιφέρειας του Αρχανγκέλσκ, που κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και κατά το οποίο σημειώθηκε έκλυση ραδιενέργειας, υπάρχουν ακόμα σκοτεινά σημεία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Από τα τηλεγραφήματα των ρωσικών πρακτορείων προκύπτει ότι στις δηλώσεις του για το θέμα οι Ρώσοι αξιωματούχοι παραπέμπουν στις ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όσον αφορά στις λεπτομέρειες του περιστατικού και για το τι σημαίνει η έκλυση ποσότητας ραδιενέργειας για την δημόσια ασφάλεια στην περιοχή.
Από τα δημοσιεύματα προκύπτει το εξής αφήγημα. Στις 8 Αυγούστου στο πεδίο δοκιμών του Σεβεροντβίνσκ του Αρχανγκέλσκ, σημειώθηκε μια έκρηξη κατά την διάρκεια δοκιμής. Στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν του περιστατικού, αλλά και από τις δηλώσεις στελεχών της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom), του Υπουργείου Άμυνας και των τοπικών αρχών, προκύπτει ότι: Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια δοκιμής κάποιου νέου όπλου σε πλωτή πλατφόρμα έξω από το Σεβεροντβίνσκ.
Το όπλο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ήταν κάποιος πύραυλος (δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε τύπο πυραύλου) καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δοκίμαζαν ένα σύστημα πρόωσης που χρησιμοποιεί ως καύσιμο κάποιο ραδιενεργό ισότοπο σε υγρή μορφή. Από τις αναφορές και τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι από την έκρηξη που σημειώθηκε σκοτώθηκαν πέντε επιστήμονες της Rosatom και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Όπως σημειώνεται σε αναρτήσεις του πρακτορείου TASS, σχετικά με τα θύματα υπάρχει ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων η οποία κάνει λόγο για δύο νεκρούς, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν οι δύο αυτοί νεκροί έχουν συμπεριληφθεί στον απολογισμό της Rosatom.
Όσον αφορά στο θέμα της έκλυσης ραδιενέργειας υπάρχουν επίσης διάφορες ανακοινώσεις. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσίας Rosgidromet, στις 8 Αυγούστου καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας στο Σεβεροντβίνσκ κατά τέσσερις έως δεκαέξι φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Την ημέρα του ατυχήματος ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Βαλεντίν Μαγκομέντοφ ανέφερε ότι η ραδιενέργεια υποστρώματος στο Σεβεροντβίνσκ ήταν για μισή ώρα στα 2 μικροσιβέρτ ανά ώρα και άρα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ασφαλή έκθεση σε ραδιενέργεια που είναι 0,6 μικροσιβέρτ ανά ώρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λεονίντ Μπολσόφ, τα επίπεδα ραδιενέργειας υποβάθρου αυξήθηκαν για μιάμιση ώρα μετά το περιστατικό. Όπως υποστήριξε: «Η ποσότητα της ραδιενέργειας που εκλύθηκε ήταν χίλιες φορές μικρότερη από ένα μιλισιβέρτ, το οποίο είναι το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τον πληθυσμό σε ένα έτος». Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σε δικιά του ανακοίνωση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εντός των φυσιολογικών ορίων μετά από το περιστατικό και δεν υπάρχουν επικίνδυνες διαρροές στην ατμόσφαιρα.
Σημειώνεται εδώ ότι ακριβώς μετά το ατύχημα οι Αρχές του Σεβεροντβίνσκ ανάρτησαν ανακοίνωση για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, την οποία όμως λίγο μετά την κατέβασαν από τις ιστοσελίδες τους.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, από χθες οι Αρχές του Σεβεροντβίνσκ, με ανακοίνωση τους υποστήριξαν ότι μετά από αίτημα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προχωρούν στην εκκένωση του χωριού Νιονόσκα που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το σημείο του ατυχήματος. Η εκκένωση σύμφωνα με τις Αρχές του Σεβεροντβίνσκ γίνεται «εξαιτίας προγραμματισμένων δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων εκεί».
Σημειώνεται επίσης ότι τις ημέρες αμέσως μετά την έκρηξη και την έκλυση ραδιενέργειας στην περιοχή διακινήθηκαν διάφορες αναφορές σχετικά με εξάντληση των ποσοτήτων ιωδίου και άλλων ιωδιούχων σκευασμάτων καθώς οι κάτοικοι χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη έσπευσαν να αγοράσουν ποσότητες ιωδίου για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην υγεία που έχει η ραδιενέργεια.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr