Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ
Το ανακοίνωσε η οικογένειά του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η οικογένειά του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια» δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ, κόρης του εκλιπόντος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας απεβίωσε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.
Στη διάρκεια της 40χρονης και πλέον πολιτικής του καριέρας, κατέλαβε μερικά από τα σημαντικότερα αξιώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας, με ανώτερο όλων την Προεδρία.
Η πολιτική του καριέρα
Εξελέγη βουλευτής με το κόμμα UDR για πρώτη φορά το 1967, έγινε γραμματέας του κράτους το 1968, υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή το 1971, της Γεωργίας το 1972, των Εσωτερικών το 1974.
Την ίδια εποχή στις προεδρικές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, στον οποίο εξασφάλισε τη στήριξη του κόμματος του Σαρλ ντε Γκολ. Αυτό τον ανακήρυξε πρωθυπουργό. Ερχόμενος σε ρήξη με τον πρόεδρο, ο Σιράκ άφησε την κυβέρνηση το 1976.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να σταθεροποιήσει τις θέσεις του κόμματος του Ντε Γκολ, προχώρησε στην επανίδρυση, μετατρέποντας το παλιό UDR σε Rassemblement Pour La Republique, του οποίου έγινε πρόεδρος. Στις εθνικές εκλογές του 1978 το κόμμα του εμφανίστηκε ισχυροποιημένο. Έτσι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1981, δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία.
Το 1986, με τη νίκη του επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, ηττήθηκε και παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Εξελέγη δήμαρχος Παρισίων το 1977 και οδήγησε το κόμμα του σε μια νίκη στις πολιτικές εκλογές το 1993. Στις προεδρικές εκλογές το 1995, νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο, Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια νέα εποχή δεξιάς κυβέρνησης. Μία από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό.
Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον προνομιούχο άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Το 2005 αντιμετώπισε ταραχές με νεαρούς μετανάστες, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης και ανάγκασαν την κυβέρνησή του να κηρύξει ξανά τον νόμο που ίσχυε την περίοδο του Πολέμου στην Αλγερία.
Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.
«Μπλεξίματα» με τη Δικαιοσύνη
Τον Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικειοποίηση συμφερόντων, πράξεις οι οποίες διαπράχθηκαν, κατά τη γαλλική Δικαιοσύνη, στη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχου του Παρισιού την περίοδο 1990 - 1995, και ενώ κατείχε τη θέση του ηγέτη του κόμματος RPR.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr