Brexit: Νέα ήττα του Μπόρις Τζόνσον στο Βρετανικό Κοινοβούλιο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προτείνει τη συμφωνία ξανά στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα - Δεν θα διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. νέα παράταση του Brexit🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή Λέτουιν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός για τον Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, είχε καλέσει μάταια να την αποσύρει.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα, οδυνηρή κοινοβουλευτική ήττα, καθώς η τροπολογία που αναστέλλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πέρασε» με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά. Όπως έχει γίνει γνωστό, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει πως για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία με την Ε.Ε., πρέπει προηγουμένως να είναι έτοιμα και να έχουν πάρει το «πράσινο φως» όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησής της, ήτοι να έχουν ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Λέτουιν, ο οποίος είχε δηλώσει: «Ήμουν αποφασισμένος να υπερψηφίσω τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως η χώρα δεν θα συντριβεί σε περίπτωση άτακτου Brexit».
Η τροπολογία έτυχε της υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.
«Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την τροπολογία Λέτουιν, που ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου. Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα. «Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.
Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε υπεραμυνθεί της συμφωνίας, λέγοντας ότι αποτελεί έναν τρόπο να πάμε μπροστά. Επιχειρηματολογώντας πως η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή λύση», είπε πως το κείμενο επιτρέπει στη χώρα, που είχε διχαστεί πολύ για το Brexit, αφότου ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016, να επανενωθεί. «Ας εγκρίνουμε μια συμφωνία που μπορεί να γιατρέψει τη χώρα» είπε.
Αυτή η νέα συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε in extremis έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, θεωρείται πως διευθετεί τους όρους του διαζυγίου έπειτα από 46 χρόνια κοινής ζωής, επιτρέποντας μια ήπια έξοδο μαζί με μια μεταβατική περίοδο που φθάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, απογοητευμένος, υποστήριξε πως «δεν θα διαπραγματευτώ μια νέα καθυστέρηση με την Ε.Ε., ο νόμος δεν με υποχρεώνει να το κάνω», συμπληρώνοντας ότι δεν χάνει την ελπίδα του για έξοδο της Βρετανίας πριν από την 31η Οκτωβρίου, καθώς μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική.
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr