Στo ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς η Άνγκελα Μέρκελ (vid)
Την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το Άουσβιτς και θα ανακοινώσει κρατική δωρεά 60 εκατ.ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκενάου, που επισκέπτεται σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το μεγαλύτερο εργοστάσιο θανάτου που δημιουργήθηκε από τους γερμανούς ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Ομως, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.100.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά την περίοδο 1940-1945. Το ένα εκατομμύριο ήσαν Εβραίοι. Οι υπόλοιποι, κυρίως μη Εβραίοι Πολωνοί , Τσιγγάνοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
Το στρατόπεδο του Αουσβιτς βρίσκεται στην πόλη Οσβιετσιμ της Πολωνίας, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Κρακοβίας και απέχει τρία χιλιόμετρα από το στρατόπεδο του Μπίρκενάου. Η οικοδόμησή του άρχισε το 1941 και το 1942 έγινε ο κατεξοχήν τόπος εξόντωσης των Εβραίων στο πλαίσιο της εφαρμογής της «τελικής λύσης». Περιλάμβανε τέσσερις θαλάμους αερίων και τέσσερις φούρνους κρεματόρια.
Οι περισσότεροι Εβραίοι που έφθαναν με τρένα στο Μπίρκενάου, στα βαγόνια μεταφοράς των ζώων, κατευθύνονταν στους θαλάμους αερίων έπειτα από επιλογή στο σημείο άφιξης. Μόνο όσοι ήταν ικανοί για να εργασθούν ως σκλάβοι παρέμεναν προσωρινά στην ζωή.
Στις 27 Ιανουαρίου 1945, 7.500 κρατούμενοι που είχαν παραμείνει στο στρατόπεδο απελευθερώθηκαν από τον Ερυθρό Στρατό.
Πριν φύγουν, οι ναζί φρόντισαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο και πολλά από τα κτίρια του συμπλέγματος που απλωνόταν σε μία έκταση 42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλάμβανε τρία στρατόπεδα, εν μέρει κτισμένα από τους ίδιους τους κρατούμενους.
Από το 1947, ο χώρος, σύμβολο της μεγαλύτερης ανθρώπινης βαρβαρότητας, έχει ανακηρυχθεί εθνικό μνημείο της Πολωνίας και περιλαμβάνει μουσείο υπό την αιγίδα διεθνούς επιτροπής. Ο χώρος περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Κατόπιν αιτήματος της πολωνικής κυβέρνησης, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ενέκρινε το 2007 την αλλαγή της επίσημης ονομασίας του Άουσβιτς σε «Άουσβιτς-Μπίρκενάου, γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης (1940-1945)».
Η Βαρσοβία ζήτησε την αλλαγή του ονόματος για να αντιμετωπίσει την παρουσία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκφράσεων όπως «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» που ορίζουν τα στρατόπεδα που δημιουργήθηκε από τους ναζί στο έδαφος της κατεχόμενης Πολωνίας.
Η Μέρκελ θα ανακοινώσει κρατική δωρεά 60 εκατ.ευρώ
Έπειτα από 14 χρόνια στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά σήμερα Παρασκευή, το Άουσβιτς και σύμφωνα με το μουσείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανακοινώσει δωρεά 60 εκατομμυρίων ευρώ του γερμανικού κράτους ως συνεισφορά στις εργασίες συντηρήσεις του τόπου που συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με την εξόντωση των Εβραίων.
Η Μέρκελ δεν δίστασε να παραδεχθεί την ευθύνη της Γερμανίας στις φρικαλεότητες που έγιναν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσκεψή της ακολουθεί τα βήματα πρώην καγκελαρίων που μετέβηκαν στο Άουσβιτς λίγο πριν λήξουν οι θητείες τους.
«Το Άουσβιτς είναι ένα μουσείο, αλλά είναι και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο… (η μνήμη) είναι το κλειδί για να οικοδομηθεί το παρόν και το μέλλον», είπε στο Reuters ο διευθυντής του Μουσείου Άουσβιτς - Μπίρκεναου, ο Πιοτρ Σιβίνσκι.
Η επίσκεψη της Μέρκελ γίνεται έπειτα από πρόκληση του Ιδρύματος Άουσβιτς. Η καγκελάριος θα συνοδεύεται από τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, έναν επιζήσαντα και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας.
Η καγκελάριος θα ανακοινώσει τη δωρεά σε εκδήλωση για την 10η επέτειο του Ιδρύματος Άουσβιτς. Το μισό ποσό της δωρεάς αντλήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το άλλο μισό από περιφερειακές κυβερνήσεις.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμφωνήσαμε το Μουσείο Άουσβιτς - Μπίρκεναου να λάβει επιπλέον χρήματα», δήλωσε σήμερα η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με κυβερνήτες κρατιδίων. «Είναι ένα καλό μήνυμα που θα πάρω μαζί μου αύριο στην Πολωνία», ανέφερε.
Με την καταβολή της δωρεάς, η Γερμανία θα γίνει ο μεγαλύτερος δωρητής στο Ίδρυμα Άουσβιτς, το οποίο επιχορηγεί προσπάθειες συντήρησης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα χρήματα αυτά θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης σε 30 στρατώνες από τούβλα στο πρώην στρατόπεδο, όπως για παράδειγμα μιας παλιάς κουζίνας και ενός αποχωρητηρίου.
«Πολλά από τα κτίρια δεν χτίστηκαν για να αντέξουν για καιρό», ανέφερε ο Σιβίνσκι, προσθέτοντας πως το Ίδρυμα χρειάζεται ετησίως ποσό περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύπτει τις εργασίες συντήρησης.
«Θέλω να δείξω πως αυτά τα ταμεία δημιουργούνται ως ένα εργαλείο για το μέλλον, για την επόμενη γενιά, για την εκπαίδευση. Δεν είναι ένας τρόπος να αποδώσουμε ευθύνες στην Ιστορία μιας χώρας, καθώς αυτός δεν είναι ο ρόλος μου», σημείωσε.
Τα έσοδα από το ταμείο του ιδρύματος, το οποίο βασίζεται σε πληρωμές από ομόλογα και άνοιξε πριν από μια δεκαετία, αποδείχθηκαν χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα εν μέρει εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.
Ο διευθυντής του μουσείου απευθύνθηκε πριν από δύο χρόνια σε χώρες δωρητές για περισσότερη υποστήριξη. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει ανταποκριθεί στην έκκληση μέχρι σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία υπήρξαν προηγουμένως μεγάλοι δωρητές.
Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Άουσβιτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο πρώτος που πήγε έπειτα από 22 και πλέον χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945. Ο Χέλμουτ Κολ μετέβη δύο φορές, το 1989 και το 1995.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr