Ευθείες απειλές Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ κι όποιον πειράξει την υφαλοκρηπίδα «μας»
Δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον οποιωνδήποτε κυρώσεων μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε ερευνητικής δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες «χωρίς άδεια» σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί μετά τη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας της με τη Λιβύη, η οποία επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. (Αν συμβεί κάτι τέτοιο) Εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
«Δεν είναι σωστό η Ελλάδα ή η Ε.Ε. να αποφασίζουν σαν να είναι δικαστήριο για θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου και των δικαστηρίων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Α Χαμπέρ», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της χώρας του αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων της και «κανένας δεν μπορεί να ενεργήσει μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Οποιος μπει χωρίς άδεια θα τον εμποδίσουμε φυσικά» τόνισε.Οπως ακριβώς έγινε και στο παρελθόν γύρω από την Κύπρο» σημείωσε.
Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε και χάρτη με τις νέες «δικαιοδοσίες» της Τουρκίας ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο.
«Προηγουμένως η υφαλοκρηπίδα μας ήταν αυτή η κόκκινη περιοχή. Τώρα με την νέα συμφωνία σε αυτό το σημείο η υφαλοκρηπίδα μας εφάπτεται με της Λιβύης. Επομένως μέσα σε αυτή την περιοχή, στα σημεία που δεν είναι κόκκινα, εμείς μπορούμε να προβούμε στις ίδιες δραστηριότητες» δήλωσε.
Δεν ευσταθούν όσα λέει η Ελλάδα για το μνημόνιο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντέκρουσε την άποψη, που εκφράζει η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι νόμιμη, εξηγώντας ότι ναι μεν διακρατικές συμφωνίες δεν μπορεί να κάνει, αλλά μνημόνια μπορεί να υπογράφει η κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ, η οποία σήμερα θεωρείται νόμιμη με βάση το διεθνές σύστημα, μπορεί να μην επιτρέπεται να υπογράφει διακυβερνητικές συμφωνίες αλλά μπορεί να υπογράφει μνημόνιο κατανόησης. Επομένως, αυτά που λέει η Ελλάδα και κάποιες χώρες δεν ευσταθούν», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος επανέλαβε ότι επιθυμούν συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Στη Μεσόγειο μπορούμε να υπογράφουμε μνημόνια και άλλες παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά όχι με τον Ε/Κ τομέα, και λέμε "όχι" γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον Ε/Κ τομέα. Με όλους συνεργαζόμαστε. Η συμφωνία που υπογράψαμε συνάδει με το διεθνές δίκαιο και στόχο έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» δήλωσε.
Κοινές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «τελευταία η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής προσπαθούσαν να απομονώσουν την Τουρκία. Με το μνημόνιο αντιδράσαμε φυσικά σε αυτή την κίνηση και τώρα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας. Ετσι, καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Και με ποιον τα καθορίσαμε; Με τη Λιβύη. Αν η Λιβύη θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, μπορούμε να συνεργαστούμε μέσα στην υφαλοκρηπίδα που ορίσαμε. Μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Ε/Κ πλευρά και το ψευδοκράτος πρέπει να φτάσουν σε μία συμφωνία. Και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με την Τουρκία.
Αναφορικά με τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο είναι κακές, αλλά οι επιχειρηματικές σχέσεις και οι τουριστικές συνεχίζονται. «Εχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση, αλλά όχι με τον λαό της Αιγύπτου. Λέγοντας ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα δεν σημαίνει ότι θα τα κάνουμε την ίδια μέρα όλα. Συνεργαζόμαστε με όλες τις μεσογειακές χώρες όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις» επισήμανε.
Αποστολή στρατού στη Λιβύη
Στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση του Ερντογάν ότι, αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η Τουρκία θα το εξετάσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr