Η Λιβύη λέει ναι στην πρόταση Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτών
Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την πρόταση για ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον «πρόεδρο» της Λιβύης κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει για τα συμφέροντά της Τουρκίας το κάνουμε και θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να πάμε εκτός συνόρων, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να στείλουμε στρατό, αν χρειαστεί να κάνουμε γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αν χρειαστεί να επιχειρήσουμε πέραν των συνόρων, ό,τι χρειαστεί το κάνουμε και θα το κάνουμε. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τους λίγους ηγέτες που μπορεί να συνομιλεί άνετα με τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου. Κι εκεί δείχνει πόσο περήφανο είναι το έθνος μας, στέκεται ευθυτενής στο όνομα του λαού μας κι αυτό που λέει το λέει ευθέως. Όλοι στέκονται με σεβασμό μπροστά του».
Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στη Λιβύη
Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.
Όπως μεταδίδει το sigmalive.com ο στρατηγός Αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης. Ο διακανονισμός μεταξύ στρατηγού και στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.
Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν τη μάχη «τελική και αποφασιστική».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr