Ερντογάν: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία στις θάλασσες
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος (vid)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου προχώρησε σήμερα o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει ούτε να κάνει βήμα πίσω πλέον!
Σε ομιλία του κατά την καθέλκυση του τουρκικού υποβρυχίου «Πίρι Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στη Νικομήδεια της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λάβρος. «Όσοι εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με τα σχέδια που ετοιμάζουν πάνω σε νησιά, νησίδες και βράχια στο Αιγαίο, στα οποία δεν έχουν κυριαρχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν το δρόμο ανοιχτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα κατά της χώρας μας με χάρτες που χαράσσουν στα τραπέζια ή με τα πρόσχημα της επιστημονικής δραστηριότητας. Εμείς δεν έχουμε ενεργήσει ποτέ παράνομα ούτε στο θέμα της ΑΟΖ ούτε της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε έναν άξονα κατά της Τουρκίας που έχει δημιουργηθεί στην ανατ. Μεσόγειο με «αρχηγό» την Ελλάδα και στόχο έχει τον αποκλεισμό της Τουρκίας και το σφετερισμό των δικαιωμάτων της. «Η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουν προετοιμάζονται εδώ και καιρό ώστε να φέρουν την Τουρκία σε σημείο που να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες αραβικές χώρες μαζί με το Ισραήλ που γειτνιάζουν στη Μεσόγειο καταβάλλουν ανάλογες προσπάθειες. Αν παραιτηθούμε από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη, αφήστε τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν ούτε ακτή, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι με αυτά που κάνει η Ελλάδα και όλες οι χώρες στην ανατ. Μεσόγειο έφτασαν «το μαχαίρι στο λαιμό της Τουρκίας».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε καβγάδες με κανέναν χωρίς λόγο, ούτε να σφετεριστούμε τα δικαιώματά του ή το δίκιο του. Παραμείναμε ήσυχοι αλλά έφτασε πλέον το μαχαίρι στο λαιμό», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για να συνεχίσει ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν μπορούμε να διατηρήσουμε άλλο αυτή τη σιωπηλή και επιφυλακτική πολιτική».
Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, «και εννοείται πως δεν θα δεχτούμε να έχουμε μερίδιο μόνο 1% από το ψάρεμα. Και επίσης μην περιμένει κανείς η Τουρκία να δεχτεί να μην έχει δικαίωμα για έρευνες υδρογονανθράκων στο βυθό ή να την αποκλείσουν εντελώς από την εξόρυξή τους», υπογράμμισε.
Μισούν την Τουρκία
Ανεβάζοντας παράλληλα και τον πήχη του εθνικισμού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μίσος κατά της Τουρκίας ακόμη και για προσπάθεια αφανισμού του τουρκικού έθνους. «Οι απέναντί μας δεν νοιάζονται ούτε συνειδητοποιούν τί εστί δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη και ηθική.
Υπάρχει τέτοιο μίσος κατά της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους όχι μόνο να μας ξηλώσουν και να μας αφανίσουν από την Ανατολία, αλλά και να σκάψουν το λάκκο μας στον κόσμο. Δόξα τω Θεώ η χώρα μας έχει τώρα τη δύναμη, τη βούληση και την ευκαιρία να προστατεύσει τα δικαιώματά της, το δίκιο της και τα συμφέροντά της από τέτοιες ύπουλες προθέσεις και ανοιχτές επιθέσεις», είπε.
Ιδιοκτήτριες στη Μεσόγειο είναι όλες οι χώρες γύρω της
Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της συμφωνίας των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, λέγοντας ότι συνάδει απολύτως με το δίκαιο της Τουρκίας και το διεθνές δίκαιο και ότι το θέμα αυτό δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τώρα, αλλά συζητείται από την εποχή του Καντάφι. «Οι συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη είναι πλήρως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα και για άλλες παρόμοιες περιοχές», ανέφερε.
Κι επίσης, υποστήριξε ότι, ο Τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, που υπηρετεί στο αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού, έχει γράψει για το θέμα αυτό δεκάδες εκθέσεις, χάρτες, άρθρα και βιβλία. Απλά λόγω της αναταραχής στην περιοχή, το κείμενο της συμφωνίας καθυστέρησε λίγο να πάρει και νομική μορφή.
«Φυσικά και θα μιλήσουμε με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι έχουν δικαιώματα εδώ και θα προσπαθήσουμε να βρούμε νέες ακριβοδίκαιες λύσεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να μας προσεγγίσει με την πρόθεση να μας αποκλείσει ή να μας φυλακίσει στις ακτές μας ή να σφετεριστεί οικονομικά μας συμφέροντα. Ιδιοκτήτριες του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι οι χώρες που έχουν ακτογραμμές σε αυτές τις θάλασσες», είπε. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ.
Τουρκία και Λιβύη είναι γείτονες χώρες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας βρίσκεται απέναντι από την αντίστοιχη της Λιβύης, άρα το διεθνές δίκαιο και η νομολογία τούς δίνει το δικαίωμα οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. «Αλλά και από θαλάσσης συνορεύουν Τουρκία και Λιβύη», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Στο σημείο που συναντώνται οι θαλάσσιες αρμοδιότητές μας έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και συνέργεια με τη Λιβύη στη Μεσόγειο».
Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να βασίσει μάλιστα τη «γειτονία» με τη Λιβύη και στην ιστορία, λέγοντας ότι και ο Ατατούρκ πολέμησε για χάρη της. «Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον αγώνα του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, στη Λιβύη. Εάν η Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με εμάς, τότε τι έκανε εκεί ο Μουσταφά Κεμάλ; Γιατί έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του; Αυτό σημαίνει ότι η Λιβύη για εμάς αποτελεί ένα μέρος -που αν χρειαστεί- θα δώσουμε και τη ζωή μας», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να προσεταιριστεί τους κεμαλικούς ψηφοφόρους που αντιδρούν στην παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι στη Λιβύη αλλά και σε όλη τη βόρεια Αφρική υπάρχουν Τούρκοι ομοεθνείς και αδέλφια. «Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Λιβύη, όπως δεν έκανε πίσω ούτε στη Συρία. Γνωρίζουμε καλά το λόγο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», δήλωσε ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αυξήσει το επίπεδο της στρατιωτικής υποστήριξης στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης με αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, αν χρειαστεί.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι μέχρι το 2027 στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα ενταχθούν συνολικά 6 υποβρύχια, όλα τουρκικής κατασκευής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr