Ντόναλντ Τραμπ: Ένας πρόεδρος που αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει
Εγινε ο τρίτος ένοικος του Λευκού Οίκου που παραπέμπεται σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων - Δύο οι κατηγορίες εναντίον του για το «ουκρανικό σκάνδαλο» - Την ίδια στιγμή, οι θετικές γνώμες για τα πεπραγμένα του εκτοξεύθηκαν στο 43%.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ, 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήκει πλέον σε μία από τις λίστες που υπό άλλες συνθήκες θα του άρεσε πολύ να μετέχει. Σε μια λίστα τόσο μικρή και «ελιτίστικη» που αν δεν είχε απόλυτα αρνητική χροιά για τον αμερικανικό πολιτικό βίο, θα έγραφε εκατοντάδες «τιτιβίσματα» ευχαριστίας και επαίνων για τον «μοναδικό» εαυτό του. Από τις 18 Δεκεμβρίου είναι μόλις ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που παραπέμπεται για δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην ίδια λίστα με τον Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο Αντριου Τζόνσον, ο οποίος το 1898 είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της απείθειας στους νόμους, και ο Μπιλ Κλίντον για ψευδή κατάθεση στο σκάνδαλο Λεβίνσκι το 1998. Η μοναδικότητα της παραπομπής Τραμπ πάντως του δίνει και μια πρωτιά, έστω και αρνητική. Παρά το γεγονός πως δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος της σχετικής λίστας, είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος ηγέτης που μπαίνει σε αυτή.
Ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 είχε επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης πριν από την εκκίνηση της δίκης, καθώς ήταν βέβαιο πως θα γινόταν ο πρώτος πρόεδρος που εξαναγκαζόταν σε αποπομπή από το Οβάλ Γραφείο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Watergate. Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρεμπόδισης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Και οι δύο κατηγορίες έχουν ως βάση τη συμπεριφορά αλλά και τις πρακτικές που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην «ουκρανική υπόθεση».
Η ουκρανική «πληγή» του Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, λίγες ημέρες πριν επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του για να του ζητήσει -όπως λέγεται- να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή εμπλοκή του Μπάιντεν, βασικού πολιτικού του αντιπάλου, και του γιου του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι ζήτησε το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, ωστόσο αρνήθηκε ότι αυτό σχετίζεται με την υπόθεση Μπάιντεν, αλλά υποστήριξε ότι το έκανε εξαιτίας της διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα. «Η βοήθεια σε χρήματα έχει δοθεί» είπε, «έχει δοθεί όλη.
Αλλά το παράπονό μου είναι πάντα και θα συνεχίσει να είναι παράπονο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν βοηθούν καθόλου την Ουκρανία». Και τόνισε ότι, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρουν οικονομικά. Με αυτές τις δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει οι εφημερίδες «Washington Post» και «New York Times», σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον αρχηγό του επιτελείου του να αναστείλει τη χορήγηση στην Ουκρανία στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης διέταξε οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για τη βοήθεια να λένε στα μέλη του Κογκρέσου ότι αυτό το «πάγωμα» συνδέεται με «μια διυπηρεσιακή διαδικασία», χωρίς να δίνουν άλλες πληροφορίες. Στο τηλεφώνημα που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται ότι του ζήτησε να διεξαγάγει έρευνες γύρω από τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών, και τον γιο του Χάντερ, ο οποίος το 2014 εργαζόταν σε ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Τα επόμενα βήματα
Η ακριβής ημερομηνία που θα συνεδριάσει η Γερουσία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά αναμένεται κάποια στιγμή στις αρχές του 2020. Η διάρκεια της δίκης ενδέχεται να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες. Η αντίστοιχη διαδικασία για τον Μπιλ Κλίντον διήρκεσε λίγο περισσότερο από έναν μήνα, ενώ αυτή του Αντριου Τζόνσον χρειάστηκε λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Η διαδικασία της καθαίρεσης είναι διαφορετική από την ψήφο που έλαβε χώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντί για την απλή πλειοψηφία, στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, ήτοι τα 2/3 των γερουσιαστών.
Αυτό σημαίνει ότι για να εκπέσει του αξιώματός του ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζονται τουλάχιστον 67 ψήφοι σε σύνολο 100 γερουσιαστών. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο καθαίρεσης Αμερικανού προέδρου. Στη δίκη του προέδρου Αντριου Τζόνσον, 35 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του και 19 κατά. Ο Αντριου Τζόνσον έλαβε μόνο μία ψήφο λιγότερη από το όριο που όριζε το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την αποπομπή του. Στη δίκη του Μπιλ Κλίντον, οι γερουσιαστές αποφάσισαν ότι καταχράστηκε την εξουσία του με 55 ψήφους, ενώ αντίθετη γνώμη είχαν 45 γερουσιαστές. Για την κατηγορία της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης οι ψήφοι των γερουσιαστών ήταν 50-50.
Η πρόσφατη έρευνα
Μερικές ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέγραφε την υψηλότερη δημοτικότητα που έχει σημειώσει ποτέ, με τις θετικές γνώμες για τα πεπραγμένα του στο 43% του γενικού δείγματος και τις αρνητικές στο 52%, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, το οποίο διενεργεί συχνά τέτοιες δημοσκοπήσεις. Το Κουίνιπιακ υπενθυμίζει ωστόσο ότι στις 23 Οκτωβρίου, πριν από την έναρξη των δημόσιων ακροάσεων στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του, η δημοτικότητά του ήταν χαμηλότερη, με τις θετικές γνώμες για το έργο του στο 38%. Στις 10 Δεκεμβρίου, το 41% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν σχετικά ενέκρινε τα πεπραγμένα του μεγιστάνα των ακινήτων στην ηγεσία της χώρας. Σε όρους κομματικής συσπείρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι εγκρίνουν το έργο του Τραμπ κατά 92%
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr