ΟΗΕ: 38.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα σε πέντε μέρες από τη Συρία
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 358.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη βορειοδυτική Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τουλάχιστον 38.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα σε πέντε ημέρες στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αναφερόμενος σε έναν τομέα που αποτέλεσε στόχο σχεδόν καθημερινών αεροπορικών επιδρομών του καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων του, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Τις τελευταίες ημέρες η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας και της Συρίας επικέντρωσαν τα πλήγματά τους στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και των ανταρτών, σύμφωνα με Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα Ηνωμένα Έθνη «ανησυχούν βαθιά για τους αυξανόμενους εκτοπισμούς στη βορειοδυτική Συρία, με «πληροφορίες να κάνουν λόγο σχεδόν καθημερινά για αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού στον τομέα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha).
«Από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 38.000 εκτοπισμένοι έφυγαν, κυρίως από το δυτικό τμήμα του Χαλεπίου» προς άλλες περιοχές της επαρχίας ή τομείς της Ιντλίμπ, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.
Η επαρχία Ιντλίμπ και ορισμένες ζώνες των γειτονικών περιοχών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας κυριαρχούνται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή βρίσκονται και άλλες οργανώσεις ανταρτών. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 358.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη βορειοδυτική Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου και στην Ιντλίμπ, κυρίως σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Το Παρατηρητήριο προσδιορίζει τους δράστες των επιδρομών από τον τύπο του αεροπλάνου, το σημείο της επιδρομής, τα σχέδια πτήσης και τα χρησιμοποιούμενα πυρομαχικά. Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται ότι διενήργησε οποιαδήποτε «αποστολή μάχης».
Σήμερα η συριακή και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισαν πολλά χωριά του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο προσώρας δεν κάνει λόγο για θύματα.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν έχει πει πως η κλιμάκωση μπορεί να προμηνύει μια επίθεση του καθεστώτος, που επιδιώκει να ασφαλίσει την πόλη Χαλέπι από την εμβέλεια των ρουκετών των τζιχαντιστών και των ανταρτών, αλλά και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Η περιοχή της Ιντλίμπ ήταν το θέατρο επιχείρησης μεγάλου εύρους από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2019 που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 1.000 αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η συριακή κυβέρνηση, που ελέγχει πλέον τουλάχιστον το 70% της χώρας, έχει πει ότι είναι αποφασισμένη να ανακτήσει το σύνολο του τομέα.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr