Κοροναϊός: To ethnos.gr στην «καρδιά» των επιχειρήσεων κατά του φονικού ιού
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. θα συντονίσει μια τόσο δύσκολη επιχείρηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Έτοιμη να στείλει αεροπλάνα στη Γουχάν της Κίνας, προκειμένου να παραλάβει Ευρωπαίους υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί είναι η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει κι εκείνη δικό της αεροπλάνο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη μέλη για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ευρώπη αλλά και την Κίνα «συντονίζονται» μέσω του κέντρου αυτού στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το ethnos.gr βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου από τον αρμόδιο Διευθυντή, Johannes Luchner. «Το να απεγκλωβιστούν οι περίπου 600 Ευρωπαίοι υπήκοοι που βρίσκονται εκεί είναι μια δύσκολη διαδικασία. Την πρωτοβουλία για την πτήση έχει η Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε τον μηχανισμό, αλλά και η Κίνα πρέπει να προβεί σε κινήσεις όπως η αδειοδότηση προσγείωσης του αεροσκάφους στη Γουχάν, οι διαδικασίες εκεί και το σκρίνιγκ των επιβαινόντων», μας εξήγησε ο Γιοχάνες Λούκνερ.
Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενικές Αρχές στην περιοχή της Γουχάν. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο, που είναι πολύ μακριά. Οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θέλησαν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος.
Οι εγκλωβισμένοι στη Γούχαν
Προς το παρόν, οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λάτβια, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν Ευρωπαίοι πολίτες που μπήκαν στην Κίνα με κινεζικό διαβατήριο, ωστόσο η Ε.Ε. βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. θα συντονίσει μια τόσο δύσκολη επιχείρηση. Οι προηγούμενες ήταν στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, όπου ναι μεν υπήρχε το ζήτημα της επιδημίας και οι απεγκλωβισμένοι έπρεπε να τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση, ωστόσο υπήρχαν εκεί μεμονωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η δεύτερη φορά αφορούσε τη χρονική στιγμή μετά την πτώση του Καντάφι στη Λιβύη, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν πολλοί (περίπου 350), αλλά... όλοι υγιείς. Θα είναι η πρώτη φορά μαζικής μεταφοράς και ιατρικής παρακολούθησης ταυτόχρονα. Όσοι τελικά μπουν στις πτήσεις, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα περίπου δύο εβδομάδες.
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr