«Φιτίλι» η Huawei στη μάχη ΗΠΑ - Κίνας - Το παρασκήνιο της κόντρας
Στον αέρα η σινοαμερικανική εκεχειρία μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η κόρη του ιδρυτή του κινεζικού επιχειρηματικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei συνελήφθη στον Καναδά έπειτα από αμερικανικό αίτημα... ως ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Το Πεκίνο έσπευσε να ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της. Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, έσπευσε να ζητήσει την έκδοσή της στις ΗΠΑ. «Συμπτωματικά», οι Αμερικανοί όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργούσαν «κλίμα» μέσα από διαρροές στα ΜΜΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Huawei θα μπορούσε μέσα από τα έξυπνα κινητά της τηλέφωνα και τον τηλεπικοινωνιακό της εξοπλισμό ακόμη και να κατασκοπεύει τους χρήστες στη Δύση για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης (αν και πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία)
Αρχής γενομένης μάλιστα από την περασμένη άνοιξη, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ουσιαστικά αποκλείσει (μερικώς ή ακόμη και καθολικώς σε κάποιες περιπτώσεις) από την αμερικανική αγορά κινεζικούς κολοσσούς όπως είναι η ZTE και η Huawei, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν απειλή για την ίδια την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν αρχίσει να αποκλείονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από το 2012 ως «επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια», έπειτα από σχετική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Μενγκ Γουανζού συνελήφθη στον Καναδά ως ύποπτη για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Δημοσιεύματα του περασμένου Απριλίου στον αμερικανικό Τύπο («Wall Street Journal») άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη διερευνά εάν και κατά πόσο συγκεκριμένα η Huawei έχει παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι τέτοιου τύπου έρευνες έχουν στην πραγματικότητα ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από το 2016. Παράλληλα, ωστόσο, μεγάλο μέρος του αγγλόφωνου κόσμου (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) εμφανίζεται πλέον να θέλει να κρατήσει τη Huawei (μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει, πέρα από κινητά τηλέφωνα, και το hardware τηλεπικοινωνιακών δικτύων) μακριά από την ανάπτυξη των δικτύων 5G, ενώ και η Βρετανία κινείται προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου περιορισμού των κινεζικών κινήσεων.
Ξεπέρασε την Apple
Κι όμως, παρά τους περιορισμούς, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η κινεζική Huawei κατάφερε να ξεπεράσει την αμερικανική Apple, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις εταιρείες που πούλησαν τα περισσότερα smartphones ανά την υφήλιο. Πιο συγκεκριμένα, από τα περίπου 351 εκατομμύρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα σχεδόν 72 εκατομμύρια ήταν μάρκας Samsung, τα 54,2 εκατομμύρια μάρκας Huawei και τα 41,3 εκατομμύρια ήταν iPhone της Apple. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ραγδαίας όξυνσης των σινοαμερικανικών ανταγωνισμών, έρχεται πλέον η σύλληψη της Μενγκ Γουανζού στον Καναδά να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα, προκαλώντας μάλιστα αναστάτωση και στα χρηματιστήρια διεθνώς.
Η Μενγκ «τυγχάνει» να έχει θέση οικονομικού διευθυντή (CFO) στη Huawei. «Τυγχάνει», επίσης, να είναι και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, ο οποίος μάλιστα ήταν και... υψηλά ιστάμενο στέλεχος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Λέγεται ότι η Μενγκ Γουανζού συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, ακριβώς την ίδια ημέρα δηλαδή που οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υποτίθεται ότι έδιναν τα χέρια συμφωνώντας μια τρίμηνη «εμπορική εκεχειρία» στην Αργεντινή, στο περιθώριο της Συνόδου της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου.
Η σύλληψη της Γουανζού στον Καναδά έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ έρχεται προφανώς να τινάξει στον αέρα την όποια σινοαμερικανική εκεχειρία. Πολλοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει και σε δραματική επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ενώ άλλοι προβλέπουν ακόμη και... επικείμενες συλλήψεις στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr