Εμβόλιο για κορονοϊό: Η εκτίμηση για το 2021, ξεκινούν δοκιμές σε ανθρώπους
Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν και αναμένεται να διευρυνθούν. Για να φτάσει ωστόσο το όποιο τελικό εμβόλιο στο κοινό, θα πρέπει να περάσουν άλλοι περίπου 12 με 18 μήνες, όπως εκτιμάται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό; Το ερώτημα βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων αλλά και των ανησυχιών της παγκόσμιας κοινότητας, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον. Από τις εξελίξεις άλλωστε σε ακριβώς αυτόν τον τομέα της ανάπτυξης ενός εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό είναι που αναμένεται να κριθεί σε καθοριστικό βαθμό και η διαδικασία της επιστροφής της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο και γεωγραφικά περιορισμένο μέρος της υφηλίου αλλά παγκοσμίως.
Αυτήν τη στιγμή επισήμως εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια εμβόλια τα οποία έχουν αναπτυχθεί και δοκιμάζονται ήδη σε ζώα. Ακολούθως, θα πρέπει να δοκιμαστούν και σε ανθρώπους (οι πρώτες σχετικές δοκιμές μόλις ξεκίνησαν και αναμένεται να διευρυνθούν) και εν συνεχεία, εάν όλα πάνε καλά, να μπουν σε διαδικασία μαζικής παραγωγής για να καλυφθούν οι ανάγκες της υφηλίου.
Καλό... 2021
Πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό; Οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι εάν έχουμε ένα (δοκιμασμένο επιτυχώς και σε ανθρώπους) εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό πριν από τα Χριστούγεννα του 2020, σε περίπου εννέα μήνες δηλαδή από σήμερα.
Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι εκείνο της μαζικής παραγωγής του εμβολίου, με το βρετανικό BBC να σημειώνει για παράδειγμα σε δημοσίευμά του ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στην αγορά γύρω στα μέσα του 2021. Στο ίδιο δημοσίευμα ωστόσο σημειώνεται και κάτι άλλο: ότι ακόμη και ένα εμβόλιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη κάλυψη έναντι στον ιό, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες που είναι και περισσότερο ευάλωτες.
Τρέχουν Γερμανοί, Ισραηλινοί, Αμερικανοί
Οι εξελίξεις πάντως είναι αλήθεια ότι τρέχουν, όπερ σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε πολλά το προσεχές διάστημα. Η γερμανική εταιρεία CureVac υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να έχει έτοιμο ένα πειραματικό εμβόλιο έως τις αρχές του καλοκαιριού, μέσα στους επόμενους δηλαδή περίπου τρεις μήνες. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν και άλλοι μήνες προκειμένου το όποιο εμβόλιο να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμο προς… κατανάλωση από το ευρύ κοινό.
Επιστήμονες από το Ισραήλ και το ισραηλινό Institute for Biological Research (που λειτουργεί υπό τη σκέπη του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας) εμφανίζονται επίσης να βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο όμως επίσης θα χρειαστεί μήνες δοκιμών για να μπορέσει να θεωρηθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ha'aretz. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τα εμβόλια συνοδεύονται και από παρενέργειες για τον εμβολιαζόμενο οι οποίες θα πρέπει επίσης να εξετασθούν σε βάθος.
Ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Η αμερικανική εταιρεία Moderna, με έδρα τη Βοστόνη, εμφανίζεται και εκείνη να έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό σε σύμπραξη με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, ένα εμβόλιο το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο στις 16 Μαρτίου, στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute του Σιάτλ, με την προοπτική οι κλινικές δοκιμές να διευρυνθούν ξεκινώντας από τις αρχές Απριλίου.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι του κλάδου της δημόσιας υγείας διευκρινίζουν ότι θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες έως ότου το όποιο εμβόλιο μπορέσει να θεωρηθεί «έτοιμο» προς χορήγηση. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και αυτό το διάστημα των 12 με 18 μηνών αποτελεί ουσιαστικά την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη και ίσως όχι την περισσότερο ρεαλιστική. Με άλλα λόγια, επανέρχεται και πάλι το σενάριο που θέλει το όποιο εμβόλιο να είναι γεγονός γύρω στα μέσα προς τέλη του 2021.
Οι εταιρείες πάντως που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολλές και «τρέχουν». Μεταξύ αυτών είναι για παράδειγμα και η Inovio Pharmaceuticals που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δικές της δοκιμές τον Απρίλιο στο University of Pennsylvania και στο Κάνσας του Μιζούρι.
Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν κάνουν
Στην Κίνα αλλά στις ΗΠΑ πάντως, εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό με έναν συνδυασμό από ήδη υπάρχοντα φάρμακα κατά του HIV ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ένα φάρμακο με την επωνυμία remdesivir που είχε αναπτυχθεί ενάντια στον έμπολα.
Όσο για τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια κατά της πνευμονίας, εκείνα δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό όπως διευκρινίζει στην ιστοσελίδα του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr