Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα και τον εναέριο χώρο της λόγω κορονοϊού
Εννέα χώρες της Ευρώπης κατέθεσαν αιτήματα στην Κομισιόν για άμεση επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Κομισιόν έχει αιτήματα για εσωτερικούς ελέγχους λόγω κορονοϊού, στα σύνορα εντός Ε.Ε. από τις εξής χώρες μέχρι στιγμής: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες αυτές μπορούν άμεσα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα. Παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη-μέλη φαίνεται ότι θυσιάζουν την Ζώνη Σένγκεν για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών είναι προσωρινή και γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν, κυρίως για το μεταναστευτικό.
Φον Ντερ Λάιεν: Όλα τα κράτη - μέλη να επιβάλουν ελέγχους
«Πρότεινα στους αρχηγούς των κρατών μελών να εφαρμόσουν προσωρινούς ελέγχους στην μη ουσιαστική ταξιδιωτική δραστηριότητα προς την ΕΕ. Θα είναι μόνο για 30 μέρες, αλλά μπορεί να επεκταθεί αν χρειαστεί», είπε πριν από λίγο σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα στο twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με τις εξελίξεις στον κορονοϊό. «Λιγότερα ταξίδια, περισσότερες πιθανότητες να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», λέει η Φον Ντερ Λάιεν,σημειώνοντας πως υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το ιατρικό προσωπικό και οι οικογένειες που ζουν χρόνια στην ΕΕ.
Αυτό καλύπτει την περιοχή «ΕΕ +», επομένως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία συν τις 4 συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (δηλαδή συνολικά 30 κράτη). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεσμεύονται από την Κοινή Περιοχή Ταξιδιών τους, ενθαρρύνονται να ευθυγραμμιστούν.
«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν είναι συντονισμένα. Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αλλά και να κρατήσουμε τη ροή των αγαθών. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε τον τομέα των μεταφορών ενεργό για να κρατηθεί η οικονομική συνέχεια», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμά της στο twitter. «Προτείνω να έχουμε «γρήγορες οδούς» για να δοθεί προτεραιότητα σε σημαντικές μεταφορές όπως ο ιατρικός εξοπλισμός και τα τρόφιμα».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζητά να απαγορευθούν όλες οι αφίξεις από τρίτες χώρες στη Ζώνη Σένγκεν. Εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνουν πολίτες των χωρών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, διασυνοριακοί εργαζόμενοι.
«Αναλογικότητα» στην επαναφορά συνοριακών ελέγχων
«Αναλογικότητα» ζητά με δήλωσή του ο Πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Φερνάντο Λόπεθ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν λόγω της πανδημίας.
«Ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συμφωνώντας πλήρως ότι υπάρχει ανάγκη για δημόσια μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτρέπω τα κράτη μέλη να φροντίσουν τα μέτρα τους να βρίσκονται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και, ακόμη σημαντικότερο, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, της μη διάκρισης και των σχετικών κανόνων της Σένγκεν. Είναι κρίσιμο η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων να γίνονται διακρίσεις μεταξύ πολιτών της ΕΕ. Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισής, αντί για μεμονωμένες αποφάσεις σε κάθε κράτος μέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παρακολουθεί στενά την κατάσταση και περιμένει η Επιτροπή, η Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη να προστατεύσουν όλα τα οφέλη της ζώνης Σένγκεν».
Έκτακτη ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής
Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής για το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «για να συγκρατηθεί η διασπορά του κορονοϊού, να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας.
Μάλιστα λίγο πριν τις 16:00 ολοκληρώθηκε η τηλεκλήση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 11 ώρα Ελλάδας στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου διαχείρισης της κρίσης και τυχόν άμεσα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή να «απαντηθούν» από την ΕΕ.
Σε απομόνωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σημειώνεται πως ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς βρίσκεται σε οικειοθελή καραντίνα γιατί στις 6/3 είχε συμμετάσχει σε κοινό πάνελ με τη Γαλλία υπουργό οικολογικής μετάβασης, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.
Κατευθυντήριες γραμμές για Υγεία και προστασία συνόρων
56 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον και Διαχείρισης Κρίσεων Γιαν Λέναρτσιτς συναντήθηκαν ψηφιακά σήμερα το πρωί προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η αποτροπή του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί αποφάσισαν:
Τα άτομα που εντοπίζονται με κίνδυνο διάδοσης του COVID-19 πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, και αυτό πρέπει να συντονίζεται μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι εφικτό να υποβάλλονται όλοι όσοι εισέρχονται στο εθνικό έδαφος σε υγειονομικούς ελέγχους χωρίς επίσημη εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η διαφορά μεταξύ των συνήθων υγειονομικών ελέγχων και των συνοριακών ελέγχων είναι η δυνατότητα άρνησης εισόδου σε μεμονωμένα άτομα. Δεν πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που είναι άρρωστα αλλά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Τα κράτη μέλη μπορούν να επανεισάγουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, οι οποίοι, σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να οργανωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων (π.χ. ουρών), οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν την εξάπλωση του ιού.
Όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλογικά και με την δέουσα προσοχή στην υγεία των ανθρώπων. Τα κράτη μέλη πρέπει πάντοτε να δέχονται τους δικούς τους πολίτες και κατοίκους και να διευκολύνουν τη διέλευση άλλων πολιτών της ΕΕ και κατοίκων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η απαίτηση μιας περιόδου αυτόαπομόνωσης, εάν επιβάλλουν τις ίδιες απαιτήσεις στους δικούς τους υπηκόους.
Διαβάστε ακόμη
Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα - Νέα μέτρα από την κυβέρνηση
Σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά
Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος: Πολλά τα κρούσματα κορονοϊού, δεν ανακοινώνονται
Τα σημεία «κλειδιά» της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή: Ποια μέτρα θα ανακοινώσει - Ποια μηνύματα θα εκπέμψει
Οι Ορθόδοξοι της Συρίας ελπίζουν σε ένα θαύμα για να βρεθεί ζωντανός ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος
Το ABC News δίνει 15 εκατ. δολάρια για προεδρική βιβλιοθήκη του Τραμπ, για να αποφύγει τη δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση
Εκατό Χρόνια Μοναξιά και ο Μάρκες μπορεί να κοιμάται ήσυχος: το Netflix δίνει άλλη διάσταση στο διάσημο μυθιστόρημά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr