Η κλιματική αλλαγή εξοντώνει ανθρώπους - οι αριθμοί της καταστροφής
Οι προσπάθειες περιορισµού των εκποµπών αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου απέτυχαν και τα φαινόµενα δείχνουν ότι οδεύουµε ολοταχώς σε µια κατάσταση µη αναστρέψιµη. Η ανθρωπότητα αυτοκαταστρέφεται...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
H κλιματική αλλαγή είναι η µεγαλύτερη απειλή που έχει εµφανιστεί για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. ∆εν υπάρχει άλλος διαθέσιµος χρόνος. Οι κοινωνίες θέλουν εσείς οι άνθρωποι που παίρνετε τις αποφάσεις να δράσετε άµεσα, να ηγηθείτε. Το µέλλον του ανθρώπινου πολιτισµού και του φυσικού κόσµου στον οποίο βασιζόµαστε είναι στα χέρια σας». ∆εν χρειάστηκε περισσότερες από 55 λέξεις ο διάσηµος Βρετανός παραγωγός και παρουσιαστής ντοκιµαντέρ σερ Ντέιβιντ Ατένµπορο για να καταδείξει το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν ο πλανήτης και η ανθρωπότητα. Ο Ατένµπορο απευθυνόταν στους πολιτικούς που παρακολούθησαν πριν από λίγα 24ωρα την οµιλία του στην 24η Παγκόσµια ∆ιάσκεψη για το Κλίµα (COP24) που έγινε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Η διάσκεψη διεξήχθη υπό το βάρος της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι ο κόσµος αποµακρύνεται από τον στόχο του να ελέγξει
την άνοδο της θερµοκρασίας στον πλανήτη, καθώς διευρύνεται το χάσµα ανάµεσα στις εκποµπές αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου και στους φιλόδοξους στόχους της Συµφωνίας του Παρισιού.
Το 2015 στη ∆ιάσκεψη του Παρισιού είχε συµφωνηθεί η λήψη µέτρων που θα περιόριζαν τις εκποµπές βλαβερών αερίων, και ειδικότερα του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η άνοδος της θερµοκρασίας να µην υπερβεί τους δύο βαθµούς Κελσίου πάνω από τη θερµοκρασία της Προβιοµηχανικής Εποχής. Οµως, µόλις τρία χρόνια µετά, η κατάσταση όχι µόνο δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αντίθετα επιδεινώνεται.
Ειδικοί στον τοµέα των κλιµατικών αλλαγών µίλησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Πολωνία στο «Εθνος» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγµή ο πλανήτης, αν έχουν κάνει την εµφάνισή τους οι πρώτες επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών, τι πρέπει να κάνουµε για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα, αλλά και τι θα συµβεί αν οι προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισµό της εκποµπής αερίων αποτύχουν.
Ρίτσαρντ Μπλέιν Αλεϊ — Καθηγητής Γεωπιστηµών στο Πολιτειακό Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνια µε περισσότερες από 240 δηµοσιεύσεις για τις επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών στον πλανήτη και ειδικότερα τις περιοχές σκεπασµένες µε χιόνι και πάγο.
Οι επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών είναι ήδη ορατές. Η στάθµη της θάλασσας αυξάνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να πληµµυρίζουν οι παράκτιες περιοχές και να δηµιουργούνται πολύ µεγάλα κύµατα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Τα ρεκόρ υψηλών θερµοκρασιών σπάνε το ένα µετά το άλλο, ενώ δεν συµβαίνει κάτι ανάλογο µε τις χαµηλές θερµοκρασίες. Βιώνουµε ολοένα και περισσότερους καύσωνες και ολοένα και λιγότερα κύµατα ψύχους. Καθώς ο θερµός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό, παρατηρείται η πρόκληση ολοένα και πιο έντονων βροχοπτώσεων. Η αύξηση της θερµοκρασίας αλλάζει τον τρόπο ζωής και συµπεριφοράς φυτών και ζώων. Εκεί που η κατάσταση αλλάζει δραµατικά είναι στις περιοχές που µέχρι πρόσφατα υπήρχαν µόνιµα πάγοι και χιόνια, και τα τοπικά οικοσυστήµατα είχαν αναπτυχθεί και εξελίσσονταν µε την παρουσία των πάγων.
Βέβαια, ο άνθρωπος έχει δείξει διαχρονικά την προσαρµοστικότητά του στις κλιµατικές αλλαγές, αλλά καθώς αυτές αυξάνονται ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος της αντιµετώπισης του προβλήµατος, γεγονός που δηµιουργεί νέα σειρά προβληµάτων. Παρ’ όλα αυτά, το να προσπαθείς να λύσεις το πρόβληµα έστω και καθυστερηµένα είναι καλύτερο από το να µην κάνεις τίποτε.
Εντουαρντ Μέιµπακ - Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο «Τζορτζ Μέισον», επικεφαλής του Κέντρου Επικοινωνίας Κλιµατικών Αλλαγών του πανεπιστηµίου.
Έχει µεγάλο ερευνητικό έργο στον τοµέα των κλιµατικών αλλαγών και της δηµόσιας υγείας, το οποίο έχουν υποστηρίξει οργανισµοί όπως η NASA και το Εθνικό Ιδρυµα Επιστηµών των ΗΠΑ. Eίναι ξεκάθαρο ότι κάνουν την εµφάνισή τους σε ευρεία κλίµακα πλέον οι επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών, οι οποίες προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ως ειδικός στον τοµέα της δηµόσιας υγείας, ανησυχώ για τους πολλούς τρόπους µε τους οποίους οι κλιµατικές αλλαγές κάνουν κακό ή ακόµη και εξοντώνουν ανθρώπους σήµερα. Οσον αφορά στην αντιµετώπιση της κατάστασης, υπάρχουν καλά και κακά νέα.
Αν θέλουµε να προλάβουµε τις καταστροφικές επιπτώσεις της αύξησης της θερµοκρασίας, πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες, άµεσα να ξεκινήσουν την προσπάθεια απεγκλωβισµού τους από τα ορυκτά καύσιµα και να πάµε πολύ γρήγορα στην χρήση «καθαρών» πηγών ενέργειας. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο εγχείρηµα. Τα καλά νέα είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει, και µάλιστα δυναµικά. Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η µετάβαση, τόσο καλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στην ανθρωπότητα, αφού θα εκλείψουν τα ακραία φυσικά φαινόµενα που οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και προοδευτικά θα βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων.
Βαλεντίνα Ροµπέρτα Μπαρλέτα — Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γεωπιστηµών στο Τεχνικό Πανεπιστήµιο της Δανίας, µε πλήθος δηµοσιεύσεων για τις επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών στον πλανήτη.
Οι επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών στον πλανήτη όχι µόνο είναι υπαρκτές, αλλά κάποιες από αυτές παρουσιάζουν επιδείνωση. Οι παγετώνες λιώνουν και η στάθµη της θάλασσας αυξάνεται. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι έχουµε πλέον λίγο χρόνο για να αντιδράσουµε. Η ανθρωπότητα πρέπει να σκεφτεί την επιβίωσή της και να µειώσει τις εκποµπές βλαβερών αερίων. Πρέπει, επίσης, να δοθούν περισσότερα χρήµατα για τη διεξαγωγή ερευνών και την παρακολούθηση της κατάστασης.
∆έχοµαι συχνά την ερώτηση αν οι κλιµατικές αλλαγές είναι υπαρκτές και αν πράγµατι λιώνουν οι πάγοι. Αναρωτιέµαι γιατί κάτι που είναι εµφανές και καταγεγραµµένο δεν γίνεται εύκολα πιστευτό από τους ανθρώπους που κινούνται έξω από τον επιστηµονικό κλάδο. Κατέληξα στο συµπέρασµα ότι υπάρχει έλλειµµα επικοινωνίας, κατανόησης και αποδοχής της κατάστασης. Ισως µοιάζει δύσκολο στην ανθρωπότητα να αποδεχτεί την ευθύνη της σε αυτήν την εξέλιξη. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει τρόπος να γίνει σύνδεση ανάµεσα στην ύπαρξη των κλιµατικών αλλαγών και των ευθυνών που έχουµε γι’ αυτές, ώστε να υπάρξει πραγµατική προσπάθεια για να υπάρξει κάποια λύση στο πρόβληµα.
http://sciencenordic.com/how-fast-can-antarctica-rise-when-ice-melts
Μάρτιν Μπένιστον - Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Ατμοσφαιρικής Φυσικής και επί σειρά ετών Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και πέντε βιβλία. Ήταν αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος η οποία έλαβε το 2007 το Νομπέλ Ειρήνης.
Το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά, η μείωση της ποσότητας του νερού ποτάμια λόγω της εξάτμισης του νερού τους εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών αλλά και της έλλειψης πάγων και χιονιών που όταν έλιωναν την άνοιξη και το καλοκαίρι τα τροφοδοτούσαν με νερό είναι ορισμένα εμφανή σημάδια των κλιματικών αλλαγών. Επίσης η αύξηση της θερμοκρασίας παίζει ρόλο στην εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών σε δάση ενώ προκαλούνται μεγάλης διάρκειας ξηρασίες ή έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που προκαλούν καταστρέφουν τις καλλιέργειες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κοινή διαπίστωση των ειδικών είναι ότι υπάρχει έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία δεν θα συνέβαιναν αν δεν υπήρχαν οι κλιματικές αλλαγές. Σε τεχνικό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας και να πιάσουμε τους στόχους της διακήρυξης του Παρισιού αν βέβαια κινηθούμε άμεσα και συντονισμένα. Κλειδί είναι βέβαια να απεξαρτηθούμε από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων πιο φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας και χρήσης της γης θα αποτελέσουν εμπόδια στην αύξηση της θερμοκρασίας. Ομως η σημερινή παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν όλες προσπάθειες να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές αποτύχουν τότε τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα έχουμε πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία. Πιθανώς να υπάρξουν πιο έντονες ξηρασίες και περισσότεροι καύσωνες. Ομως στην συνέχεια, σε 30 χρόνια, το κλίμα θα έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε. Οι εποχές θα αλλάξουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διαθεσιμότητα νερού και τροφής, στις ενεργειακές ανάγκες (λιγότερη ανάγκη για θέρμανση τον χειμώνα αλλά μεγαλύτερη για δροσιά το καλοκαίρι). Φυσικά όλα αυτά θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα οικοσυστήματα. Τα πλουσιότερα κράτη πιθανώς να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό αυτές τις δυσκολίες όμως τα φτωχότερα θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από ότι σήμερα.
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Καιρός τύπου «Π» τις επόμενες μέρες, με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά ίσως με... ανταλλαγή
Απροστάτευτα στην Ελλάδα τα παιδιά: Κακοποιείται τουλάχιστον 1 κάθε 3 μέρες - Τα συγκλονιστικά στοιχεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr