Κόκκινο Ποτάμι: Η σειρά-υπερπαραγωγή του Open TV για τη Γενοκτονία (pics+vids)
Συγκίνηση και μνήμες από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην επίσημη παρουσίαση της νέας τηλεοπτικής υπερπαραγωγής του Open TV.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Γεμάτη συγκίνηση, δάκρυα και μνήμες ήταν η επίσημη παρουσίαση της πολυαναμενόμενης σειράς του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη «Το Κόκκινο Ποτάμι», η οποία ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους και θα προβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο μέσα από τη συχνότητα του Open TV. Η παρουσίαση της σειράς έγινε μια ημέρα συμβολική και φορτισμένη, καθώς σήμερα 19 Μαΐου είναι η θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Τα γυρίσματα της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι οι συντελεστές - πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από τον Πόντο - βρέθηκαν στον Ελληνικό Κόσμο στην οδό Πειραιώς για να θυμηθούν, αλλά και να μην αφήσουν κανέναν να ξεχάσει τις θηριωδίες που συνδέονται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η νέα σειρά υψηλών κινηματογραφικών προδιαγραφών, «Το Κόκκινο Ποτάμι», είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και είναι μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή την οποία σπάνια συναντάμε στην ελληνική τηλεόραση.
Η εκδήλωση είχε κεντρικό παρουσιαστή τον δημοσιογράφο του Open, Πέτρο Κουσουλό, ενώ το παρών έδωσαν διευθυντικά στελέχη του Open, οι συντελεστές της σειράς, παρουσιαστές του καναλιού και δημοσιογράφοι.
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, είναι μια ημέρα μνήμης. Το 1994 η ελληνική Βουλή ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον πιο βίαιο διωγμό των Ελλήνων από τον Πόντο. Ήταν 19 Μαΐου όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ έκανε απόβαση στη Σαμσούντα.Το τι ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το απαράμιλλο σθένος, η πυγμή και η πίστη των Ποντίων με την οποία κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα αναλλοίωτες και ζωντανές τόσο τον πολιτισμό όσο τις αξίες και τις παραδόσεις τους. Το Open έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το οποίο δείχνει και τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου» είπε ο Πέτρος Κουσουλός, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με την ομιλία (στα ποντιακά) του Ιβάν Σαββίδη στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Open TV, Τζώνη Καλημέρης μίλησε για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και για την απόφαση να μεταφερθεί το βιβλίο στην τηλεόραση του Open:
«Η φράση του Ιβάν Σαββίδη ότι εμείς οι Έλληνες της διασποράς είμαστε ξένοι στις χώρες που ζούμε αλλά και ξένοι στις πατρίδες μας έχει χαραχτεί μέσα μου βαθιά. Και θεωρώ ότι τώρα ήρθε η στιγμή να κάνει η τηλεόραση αυτό το οποίο πρέπει να κάνει. Να ζωντανεύει τις μνήμες. Πιαστήκαμε όλοι μας από αυτή τη φράση του κυρίου Σαββίδη, είχαμε την πρόταση του Μανούσου στα χέρια μας και αποφασίσαμε ότι ναι, ήρθε η ώρα η τηλεόραση να κάνει το χρέος της, να ζωντανέψει τις μνήμες να φωτίσει τις τραγωδίες, να φωτίσει τις στιγμές που μας έφεραν ως Έλληνες ως Ελλάδα εδώ που είμαστε σήμερα. Εμείς ως κλάδος, ως "τηλεόραση" απέχουμε πολλά χρόνια από τις μεγάλες παραγωγές από τις σειρές που είναι ιστορικές και προϊόντα δημιουργίας. Νομίζω ήρθε πια πάλι ο καιρός να μπούμε στις μεγάλες ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας. Έχουμε κάνει πολλές στο παρελθόν σαν κλάδος, έχουμε ζωντανέψει βιβλία, έχουμε ζωντανέψει μύθους.
Η ιστορία του "Κόκκινου Ποταμιού" την οποία εγώ αγνοούσα ήταν μια ιστορία που μας παρουσίασε ο Μανούσος Μανουσάκης. Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτικός, γιατί κάποιες φορές όταν έχεις ένα τόσο ισχυρό και έντονο σε συναισθήματα βιβλίο τείνεις να καταφύγεις στην ευκολία της καταγραφής των γεγονότων που περιγράφει το βιβλίο. Όχι όμως με τον Μανούσο, με τον οποίο έχουμε κάνει τεράστιες επιτυχίες στο παρελθόν. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να κάνουμε μια ταινία που να μιλάει για τα όσα συνέβησαν τότε αλλά θα μεταφέρουμε ένα βιβλίο ως εικόνα στην τηλεόραση, και οι Έλληνες θα θέλουν να το βλέπουν για το θέμα του. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία με έντονο κυρίαρχο φόντο την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν είναι μια γενοκτονία του Πόντου, αλλά μια γενοκτονία Ελλήνων, είναι δική μας! Η πρόθεσή μας με τον Μανούσο είναι να επαναφέρουμε στις οθόνες τις επιτυχίες, αυτά που τόσα χρόνια η ελληνική τηλεόραση προσέφερε» είπε ο Καλημέρης και έδωσε το βήμα στην «ψυχή« της νέας σειράς του Open, στον Μανούσο Μανουσάκη.
«Πριν τέσσερα χρόνια άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό μου ιδέα να ασχοληθούμε οι συνεργάτες μου κι εγώ με τη διερεύνηση της σελίδας της ιστορίας του ελληνισμού, που αφορά στη γενοκτονία των Ποντίων. Πριν 3 χρόνια που προβλήθηκε η ταινία μας «Ουζερί Τσιτσάνης» στο Νέο Πετρίτση την παραμονή της εκδήλωσης για τη μάχη του Ρούπελ, μια κυρία από το κοινό με ρώτησε γιατί δεν ασχολούμαστε με τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Της απάντησα ότι αυτό θα είναι η επόμενη δουλειά μας και ανέλαβα την υποχρέωση απέναντί της να τηρήσω την υπόσχεσή μου. Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά γιατί εμβαθύνοντας στα γεγονότα κατανοήσαμε ότι η υποχρέωση αυτή ήταν προς όλους μας και κυρίως προς τους εαυτούς μας.
Ήταν τα κοινά σημεία της ιστορίας του τότε και του σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά. Αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας συρράξεις, αλλαγές συμμαχιών και ισορροπιών δυνάμεων, πόλεμοι συμφερόντων, εμείς επαναπαυόμαστε θεωρώντας ότι η καθημερινότητά μας ο τρόπος ζωής μας, η τάξη είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Έτσι και τότε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής νόμιζαν ότι όλα είναι τακτοποιημένα και τρόπος ζωής τους απρόσβλητος, ότι η τάξη και ο νόμος θα τους προστάτευαν και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες όλα ανατράπηκαν όλα χάθηκαν. Δεν υπήρχαν νόμοι, τάξη, διώχθηκαν από τις εστίες τους εξαναγκάστηκαν σε ατέλειωτες πορείες σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν, σφάχτηκαν. Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμη γιατί μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε το απρόσμενο το μέλλον. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Αυτή η σειρά έπρεπε να γίνει. Χρειαζόταν πείσμα, έρωτας αγώνας και κύρια απόκτηση γνώσης και βέβαια ένα βιβλίο.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα να βασίσουμε τον μύθο μας, την περιπέτειά μας, μέσω του οποίου θα κοινωνούσαμε την ιστορία. Το βιβλίο του κύριου Χάρη το Κόκκινο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που καταγράφει την ιστορία μέσα από μια πεντάμορφη ερωτική ιστορία. Ένα βιβλίο ποταμός ιστορικών πληροφοριών. Αμέσως ήρθα σε επαφή μαζί του, άρχισε η συνεργασία αλλά κυρίως μια φιλία. Έγινε μανία το «θέλω» μας να γίνει τηλεοπτική σειρά αυτή η τραγική ιστορία που βίωσε ο ελληνισμός. Η μανία μετατράπηκε σε χαρά όταν το Open άνοιξε την αγκαλιά του. Το βιβλίο έπρεπε να γίνει εικόνα, σενάριο και έπρεπε να είμαστε δωρικοί. Έπρεπε να είμαστε ακριβείς και πιστοί στα ιστορικά γεγονότα και να δημιουργήσουμε διαλόγους συναισθήματα δράσεις. Εδώ αρχίζει η μυθιστορία που περιελίσσεται γύρω από τα ιστορικά γεγονότα αναδεικνύοντάς τα με έναν γλαφυρό τρόπο. Και όλος ο δημιουργικός πυρετός περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα που μας ενθουσιάζει, είμαστε ερωτευμένοι με τη δουλειά αυτή. Γιατί εισχωρούμε στην ουσία του ελληνισμού, της ύπαρξής μας σαν έθνος, του μεγαλείου της περιπέτειας και της επιβίωσης των προγόνων μας που μας διδάσκει για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι», Χάρης Τσιρκινίδης. Παιδί προσφύγων από τον Πόντο, ο συγγραφέας γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του νομού Καβάλας. To σπίτι του απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου μας, τον Μίλτο Παυλίδη.
Ο Χάρης Τσιρκινίδης με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για τον μοναχό που βοήθησε όλο τον Πόντο και δίδαξε τη χριστιανική θρησκεία. Δίπλα του ο Τσιρκινίδης έπαιρνε βιβλία και διάβαζε πολύ. «Ο καλόγερος είχε μια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία. Έπαιρνα και διάβαζα τα βιβλία του. Η ευτυχία ήταν με το μέρος μου ή μάλλον εγώ προκάλεσα την ευτυχία, διότι μάθαινα γλώσσες, ήθελα να είμαι πρώτος στα γράμματα, υπέφερα, αλλά τελικά αυτό που ήθελα έγινε, διότι έγραψα ιστορία – όχι μόνο αυτή που ακούτε αλλά και για το Μακεδονικό, το Κυπριακό κλπ. Όλα αυτά τα δράματα που καταγράψαμε δεν αποσκοπούν να εκδικηθούμε, αποσκοπούν στο να καλυτερεύσουμε τον κόσμο. Όλοι στον κόσμο γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν ή υπόσχονταν ευχολόγια» είπε ο συγγραφέας. Αναφέροντας δε τη μητέρα του και τα δεινά των Ποντίων ο συγγραφέας έκλαψε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.
Την εκδήλωση έκλεισε το κεντρικό ζευγάρι της σειράς Ιωάννης Παπαζήσης (με καταγωγή από τον Πόντο) και Αναστασία Παντούση, αλλά και όλοι οι συντελεστές που ανέβηκαν στη σκηνή για να συστηθούν στο κοινό.
Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των τίτλων, σε σύνθεση Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, με την αισθαντική ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που έχει γράψει τη μουσική για πολλές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου μαζί με μια ομάδα 9 μουσικών, ερμηνεύοντας ορχηστρικά κομμάτια από το soundtrack της σειράς, καθώς και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του 2019 το καστ θα ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, σε Γαλλία και Ρωσία. Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 6χρονο αγοράκι της, τον Μίλτο, µε τη 4χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαϊδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς σύμφωνα µε το μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν εθεωρείτο πλέον ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου.
Οι δύο νέοι θα συναντηθούν ξανά 10 χρόνια μετά και οι ζωές τους θα δεθούν για πάντα, μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές. Όλη αυτή η ιστορική συντέλεια μεταφέρεται με ορμή στο πεδίο της ανθρώπινης εσωτερικότητας μέσα από έναν σφοδρό έρωτα, γίνεται ζωή, καθημερινότητα, όνειρο, ελπίδα – ένας νέος κόσμος που θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο. Κοσμοϊστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Θα καταφέρει ο έρωτας να κερδίσει;
Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου, Νίκος Απειρανθίτης, Μανούσος Μανουσάκης.
Φιλική συμμετοχή: Σταύρος Αβδούλος - Ειρήνη Ριτσώνη
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά-Μάτια Γιαννάτου, Αργύρης Πανταζάρας, Θοδωρής Φρατζέσκος, Γιώργος Ταμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δήμητρα Σιγάλα, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Κώστας Ξυκομηνός, Νικόλας Παπαγιάννης, Σωτήρης Τσακομίδης κ.α.
Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Σκηνογράφος: Κατερίνα Ζουράρη
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα
Η σειρά θα προβληθεί στο Open Tv το φθινόπωρο του 2019.
Τραγωδία στην Ξάνθη: Εσπευσμένα στο «Ιπποκράτειο» τα δύο κορίτσια που εισέπνευσαν αέριο - «Όλο το χωριό είναι συντετριμμένο»
Ειρήνη Μουρτζούκου: Έπαιρνα 700 ευρώ για κάθε εικονικό γάμο
Παναγία των Παρισίων: Έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι το κοινό - Ο Μακρόν έκανε τα αποκαλυπτήρια
Το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι: 13χρονος στόλισε όλο το σπίτι του με 36 δέντρα και εκατοντάδες φωτάκια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr