Lifestyle|05.04.2021 14:49

Έλενα Μπόναμ Κάρτερ: Ο ηρωισμός της γιαγιάς της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Newsroom

Οι ηθοποιοί, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και Μαρκ Ράιλανς είχαν παππούδες και γιαγιάδες που βίωσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα σειρά του PBS, «My Grandparents' War» αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεισφορά των παππούδων τους την περίοδο του πολέμου, όπως επίσης και των Κάρεϊ Μάλιγκαν και Κρίστιν Σκοτ Τόμας.

Η Βάιολετ Μπόναμ Κάρτερ πέθανε όταν η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ήταν τριών ετών. Η 54χρονη ηθοποιός είπε ότι ήξερε ότι η γιαγιά της μίλησε ανοιχτά κατά της ανόδου του Χίτλερ.

Μέσω της σειράς η Αγγλίδα ηθοποιός γνώρισε τους απογόνους των οικογενειών, τις οποίες η Βάιολετ Μπόναμ Κάρτερ βοήθησε να δραπετεύσουν από την Τσεχοσλοβακία. Οι επιζώντες κοινοποίησαν επιστολές που αντάλλαξαν οι γονείς τους με τη γιαγιά της ηθοποιού.

«Δεν είχα εκτιμήσει πραγματικά πώς επέζησε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ότι στη ζωή της βίωσε και τους δύο» ανέφερε η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ σε διαδικτυακή συζήτηση της Ένωσης Τηλεοπτικών Κριτικών ΗΠΑ- Καναδά. «Έχασε τον αδερφό της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά πρέπει να έζησε σε κατάσταση τρόμου, έχοντας επιβιώσει » δήλωσε.

Η Μπόναμ Κάρτερ είπε επίσης ότι γνώρισε την άλλη γιαγιά της, Μπάμπλς ως ενήλικη. Ο σύζυγός της και παππούς της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ισπανός διπλωμάτης Εντουάρντο Πρόπερ ντε Καλεχόν βοήθησε Εβραίους να ξεφύγουν από το Μπορντό της Γαλλίας, στην Ισπανία, υπογράφοντας θεωρήσεις εισόδου κατά παράβαση του ισπανικού νόμου.

Από τη σειρά «My Grandparents' War» η ηθοποιός έμαθε λεπτομέρειες για την εβδομάδα που ο παππούς της πέρασε υπογράφοντας τις θεωρήσεις στην Ισπανική Πρεσβεία. Είπε ακόμη ότι φανταζόταν έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο όπου εκτυλίχθηκε η μυθική ιστορία του.

«Η πρεσβεία ήταν πολύ μικρότερη. Η πραγματικότητα ήταν πολύ, πολύ διαφορετική απ΄ό,τι την είχα φανταστεί» ανέφερε η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

Ο 61χρονος Μαρκ Ράιλαντς επικεντρώθηκε στον πατέρα της μητέρας του, τον παππού του, Όσμοντ Σκίνερ που ήταν τραπεζίτης της HBC στο Χονγκ Κονγκ και πολέμησε ως εθελοντής το 1941. Αιχμαλωτίστηκε και πέρασε χρόνια ως κρατούμενος πολέμου στο στρατόπεδο Argyle Street στο Χονγκ Κονγκ.

Τα χρόνια στο στρατόπεδο συνέθετε μουσική και έδινε συναυλίες για φυλακισμένους. Ο Ράιλανς έμαθε επίσης ότι ο παππούς του και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου ανέβασαν σε θεατρική παράσταση το έργο «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1943. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μητέρα του είχε τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα της, ο οποίος την έστειλε σε οικοτροφείο.

Η σειρά «My Grandparents' War», όπως αναφέρει το ΑΠΕ, βοήθησε τον Ράιλανς να κατανοήσει γιατί οι γονείς της μητέρα του την εγκατέλειψαν. «Την άφησαν στην Αγγλία και επέστρεψαν στον Χονγκ Κονγκ για να ξαναδημιουργήσουν την τράπεζα Hong Kong and Shanghai Bank, στην οποία ο παππούς μου έγινε επικεφαλής ελεγκτής. «Προφανώς είχε ψυχικές δυσκολίες. Τη δεκαετία του ‘50 δεν ήθελε τα παιδιά του να το αντιληφθούν, φαντάζομαι» είπε ο ηθοποιός.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος